Jurica Galoic/PIXSELL

ZAKLJUČAK SILOM ODRŽANOG PLENULA: ‘Ako Previšić ne odstupi do 3. 10., slijedi blokada FF-a!’ (FOTO)

Autor: A.P./T. P.

''Osobno pozdravljam sve konstruktivne inicijative, ali na adekvatnom mjestu i provođene primjerenim metodama", priopćio je Previšić.

U srijedu je dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić uoči Plenuma na kojem studenti trebaju raspravljati o njegovoj odluci da se raspusti Studentski zbor, ali i o zaštitarima koje je postavio na Fakultet – zabranio njegovo održavanje. Istaknuo da iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje tamo, s obzirom na to da je riječ o političkom skupu. Plenum je, unatoč tome, započeo malo prije 20 sati.

Svi ulazi na Filozofski fakultet zatvoreni su od oko 18 sati, a s njihove unutarnje strane stoje zaštitari. Iz zgrade se više ne može ni izlaziti na glavni ulaz zbog bojazni da će netko od okupljenih studenata pokušati ući u tom trenutku.

Ispred zgrade se zasad skupilo između 200 i 300 studenata te nekoliko profesora koji im pružaju podršku.

“S obzirom na to da je riječ o političkom skupu na koji su pozvani ne samo studenti i nastavnici već i građani, iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje u prostoru Filozofskog fakulteta, niti preuzimanje odgovornosti za posljedice. Sveučilište i fakultet nisu mjesto za ovaj oblik djelovanja. Osobno pozdravljam sve konstruktivne inicijative, ali na adekvatnom mjestu i provođene primjerenim metodama”, priopćio je Previšić.


Tijek plenuma:

“Oštro osuđujemo bilo kakvo nasilje i govor mržnje. Mi smo iznad razine onih unutra”, riječi su kojima je počeo plenum. Organizatori su okupljenima odmah po početku plenuma preko mikrofona rekli da u slučaju dolaska policije ne pružaju otpor, nego da ostanu sjediti te da puste da ih odnesu.

Prve točke Plenuma su zahtjev da dekan Previšić odstupi te poziv “rektoru Borasu da obavlja svoju dužnost”.




untitled

Cijelim putem od Vukovarske do Filozofskog fakulteta na podu su ispisani grafiti koji pozivaju na ostavku dekana.

Studenti su se na Plenumu složili da će tražiti odstupanje dekana Previšića, a ako to ne učini do 3. listopada, slijedi blokada fakulteta. Plenum je usvojio i prijedlog o smjeni rektora Sveučilišta u Zagrebu, Damira Borasa.




Osim toga, izglasano je da će studenti opstruirati sjednicu Vijeća koja je zakazana za četvrtak u 11 sati. Planiraju se okupiti u velikom broju. Iako ovoga puta na tu sjednicu nisu dobrodošli predstavnici studenata, oni će doći jer strahuju da se iza zatvorenih vrata žele netransparentno donijeti odluke koje će im ići na štetu.

Podsjetimo, studenti FF-a pobunili su se i početkom godine kada je zamalo došlo do integracije tog fakulteta s Katoličkim bogoslovnim (KBF)

Autor:A.P./T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.