KAOS: 18 stranaka traži poništenje izbora čije rezultate ne priznaje!

Autor:

Detektirala je ova ekipa ozbiljne probleme u izbornom zakonodavstvu.

Čak 18 stranaka, a među kojima su Orah, HSP AS, Laburisti, Domovinska koalicija te nezavisni Stipe Petrine ne priznaju rezultate parlamentarnih izbora te zahtijevaju njihovo poništenje, poručuje se to iz Udruge za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda – Korektiv i Inicijative za regularne izbore. Osim toga, traže i ostavku predsjednika Državnog izbornog povjerenstva Branka Hrvatina, a u ime udruge Darko Petričić otkrio nam je kako će zahtijevati međunarodni nadzor nad rezultatima izbora te će s nepravilnostima upoznati i međunarodne institucije.

Govoreći u ime Korektiva, Darko Petričić je na konferenciji za novinare najavio da će te zahtjeve uputiti DIP-u, Etičkom povjerenstvu i međunarodnim institucijama. Ustvrdio je da njihovim promatračima nije bio omogućen pristup DIP-u i tvrtki za informatičku potporu APIS, kao ni uvid u biračke popise i rezultate izbora.

Ostavku predsjednika DIP-a traže zbog manipulacija medijima i javnošću te onemogućavanja civilnog nadzora izbornog procesa. Petričić kaže da je DIP omogućio netransparentne izbore i nije omogućio nadzor promatrača civilnih udruga, osobito obradu izbornih podataka. Kao primjer manipulacija DIP-a navodi broj birača jer je, prema podatcima Ministarstva uprave, 2. rujna birača bilo 3.740.200, a broj birača registriran na biračkim mjestima 11. rujna bio je 3.531.279. Gdje je nestalo oko 200 .000 birača, pita Petričić.

Zanimljiva nam je i izlaznost na izbore koja je naglo porasla nakon 17 sati, što čudi. Osvrnuo se i na one koji tvrde da sve ove stranke skupa ne bi ušle u Sabor te ističe kako to naprosto nije točno te da za ovu priču nije pretjerano značajno. Na meti kritika spomenute udruge i inicijative našla se i javna televizija. Oni nisu osigurali ravnopravnu izbornu utakmicu jer je sudjelovanje omogućeno samo strankama i  i koalicijama koje su, po rezultatima jedne agencije za ispitivanje javnog mijenja, prelazile prag od 4 posto u jednoj od izbornih jedinica. Takvo što po njima nije bilo etično ni pravično jer time svi kandidati nisu ravnomjerno predstavljeni, a upitni su i rezultati agencije za istraživanje javnog mnijenja.

Podsjetimo, naš je portal prvi još u petak uoči izborne šutnje progovorio o mogućim nepravilnostima na biralištima, a na koje je i tada upozoravano iz spomenute udruge, ali i na koje je tada upozoravalo čak 15 predstavnika političkih stranaka.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.