Igor Kralj/PIXSELL

Kandidat za ministra znanosti dr. Pavo Barišić već je bio smijenjen zbog korupcije u MZOS-u

Autor: dnevno.hr

Ministar znanosti prof. Dragan Primorac morao je smijeniti Pavu Barišića zbog nagomilanih afera i skandala...

Na razgovoru za ministra znanosti do sada je sa šefom HDZ-a u njihovoj središnjici na Trgu žrtava fašizma bio jedino znanstveni suradnik s Instituta za filozofiju dr. Pavo Barišć. Barišića je Plenkoviću najvjerojatnije “uvalio” Vladimir Šeks jer je ovaj napisao predgovor Šeksovoj knjizi “Temeljci hrvatske državnosti” u kojoj je nahvalio Šeksa kao jednog od najvećih hrvatski političkih mislioca.

Barišić je već bio pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa u vremenu kada je ministar bio prof. Dragan Primorac. Zbog niza afera u ministarstvu Primorac je morao razriješiti svojeg pomoćnika koji mu se izmakao kontroli. Jedan od razloga za smjenu je bio što je na znanstveni skup u Dubrovnik vodio i svoju tajnicu iz ministarstva znanosti.

Dok je bio pomoćnik ministra (2004. – 2006.) Barišić je bio predsjednik Upravnoga vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje 2005. – 2006., voditelj Operativnoga stožera Bolonjskoga procesa 2005. – 2006. i predsjednik Savjeta Sveučilišta u Splitu 2005. – 2007. Barišić je istodobno obnašao dužnost glavnog urednika časopisa Filozofska istraživanja. Jedan od brojeva tog časopisa posvećen je marksistu Milanu Kangrgi za 80. rođendan. Pavo Barišić je kao glavini i odgovorni urednik dopustio da beogradski filozof Božidar Jakšić u “Filozofskim istraživanjima” br. 102 (2/2006), koja su posvećena Milanu Kangrgi, optuži odgovornom za progon Srba tijekom Oluje cjelokupnu hrvatsku znanstvenu i kulturnu elitu.

Ministar znanosti prof. Dragan Primorac morao je smijeniti Pavu Barišića zbog nagomilanih afera i skandala. No, kako je pisao Večernji list, on se odmah uhljebio na Sveučilišu u Splitu i uspio sebi pribaviti povlašeni sveučilišni kredit za kupnju stana u Splitu. Kredit je prvotno trebao biti namijenjen mladim znanstvenicima bez stana, a Barišić ima vilu u Zagrebu. Ministarstvo znanosti je u svojoj analizi slučaja reklo da je postupak dodjele kredita od strane Sveučilišta “nemoralan”. Kao ministar znanosti Pavo Barišić imat će priliku nastaviti sa započetim malverzacijama. Pitanje je samo – kako dugo?


Po objavi teksta reagirao je bivši rektor Splitskog sveučilišta, Ivan Pavić, rekavši da Barišić od Sveučilišta spomenuti kredit nije ni tražio ni dobio.

“Kao osoba koja je u to vrijeme obnašala funkciju rektora i bila upućena u dodjelu kredita znanstvenicima Sveučilišta u Splitu, navodim da P. Barišić nije tražio niti je dobio ikakav kredit od strane Splitskog sveučilišta pa se jednako tako o tome nije moglo očitovati niti Ministarstvo znanosti”, istaknuo je bivši rektor Pavić.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.