Sanjin Strukic/PIXSELL

KAKVA SRAMOTA: Glasuje se običnim olovkama, žive građane proglašavaju mrtvima! Hoće li izbori proći transparentno?

Autor: Iva Međugorac

Sramotan slučaj s nama je podjelio naš čitatelj, a neki građani žale se što na biralištima umjesto kemijski olovki stoje obične.

Građani iz raznih dijelova naše zemlje požalili su se Transparency International Hrvatska na nepravilnosti s kojima su se susreli na svojim biračkim mjestima. A na neugodnu situaciju naišao je i naš čitatelj koji nam se uznemireno javio tvrdeći da je doživio neviđeno poniženje i sramotu na svojem biračkom mjestu. Kako kaže, danas je sa suprugom otišao na svoje biračko mjesto s namjerom da glasuje kao i svaki puta do sada. No, ostali su zaprepašteni činjenicom da ih nema na popisu birača, a iz razgovora s promatračima na biralištu saznaju da nemaju pravo glasovanja stoga što im je istekla osobna iskaznica.

Takvo objašnjenje s lakoćom bi prihvatili da uza se nisu imali i drugi važeći identifikacijski dokument, ali tu činjenicu nitko nije prihvatio pa iz toga proizlazi da im je izbrisano mjesto prebivališta što pak znači da iz cijele trakavice ispada da su odselili ili umrli premda se nalaze na istoj adresi na koju im režije uredno stižu. Tko je tu lud pita se naš sugovornik koji je zbog problematike na koju je naišao kontaktirao i općinu ne bi li priskrbio potvrdu koja bi mu obzirom da je još živ omogućila glasanje pa je saznao da na području Grada Zagreba ima još 8000 takvih slučajeva.

Nije ovo jedina nepravilnost o kojoj se tijekom izbornog procesa progovara pa se tako na Facebook profilu Živog zida oglasio još jedan razočarani birač koji pak kaže da se u njegovoj 12. izbornoj jedinici u mjestu Hlevnica u Zagorju umjesto kemijskom olovkom kandidate zaokružuje obiočnom olovkom. Uz ove nepravilnosti o kojima se javno progovara TIH je zaprimio 86 prijava nepravilnosti.

– Najviše nepravilnosti odnosilo se na kršenje izborne šutnje putem društvenih mreža od strane kandidata koji sudjeluju u izbornom procesu, ponašanje promatrača na biračkom mjestu, uznemiravanje birača ispred biračkim mjesta, na rad i sastav biračkih odbora, te nemogućnosti ostvarivanja biračkog prava zbog grešaka u popisu.
Na nekim biračkim mjestima onemogućeno je glasanje na manjinskoj listi, a nekoliko građana na biračkom popisu se prema nacionalnosti vode kao ostali. Ima i biračkih mjesta u X izbornoj jedinici na kojima se glasački listići ispunjavaju običnom olovkom.

Na biralištima budimo istinski sudionici izbornog procesa i pošteni građani, a sve koji provode i nadgledaju proces pozivamo da ne krše izborna pravila te da osiguraju ostvarivanje biračkog prava. Sve nepravilnosti možete nam prijavljivati danas do 23 sata- poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a. Jedna glasačica prijavila jeprijavila kako su u X. izbornoj jedinici, na glasačkom mjestu na križanju Zvonimirove i Heinzelove, za ispunjavanje glasačkog listića na stolu bile dostupne samo obične, ne kemijske olovke, a nitko građane nije niti upozoravao da bi trebali imati kemijske olovke kojima su dužni ispuniti listić. S obzirom da stižu i snimke s društvenih mreža na kojima se građani fotografijama ispunjenog glasačkog listića ‘hvale’ za koga su glasovali, TIH ponovno podsjeća da nije dopušteno fotografirati i objavljivati glasačke listiće na društvenim mrežama. “Na biralištima budimo istinski sudionici izbornog procesa i pošteni građani, a sve koji provode i nadgledaju proces pozivamo da ne krše izborna pravila te da osiguraju ostvarivanje biračkog prava. Sve nepravilnosti možete nam prijavljivati danas do 23 sata”,poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a. A da priča bude posve apsurdna pobrinula se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je izborna pravila prekršila korištenjem mobitela kojim je fotografirala svoj glasački listić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.