Petar Glebov/PIXSELL
Petar Glebov/PIXSELL

PLJUSKA BELJAKU: Upozorenje na katastrofalne razmjere HSS-ove koalicije sa SDP-om

Autor: I. Delić

Članovi koalicije Desno otvorenim pismom iznijeli su svoj stav o HSS-ovoj suradnji sa SDP-ovom Narodnom koalicijom.

Razočarani članovi i pristaše HSS-ova svjetonazora okupljeni u zajednicu političkih stranaka demokršćanskog i pravaškog svjetonazora, otvorenim pismom odlučili su izreći svoje stajalište o koaliciji ove stranke s HSS-om. Na dan kada je potpisom Kreše Beljaka HSS gurnut u neprirodnu koaliciju nenarodnih stranaka i izravnih sljedbenika te simpatizera totalitarističke, komunističke povijesti zajednica spomenutih stranaka odlučila je iskazati svoje razočaranje jer i oni su pristalice Seljačkog programa koji srcem i razumom znaju da ta stranka pripada demokršćnskom hrvatskom domovinskom korpusu, da se ne bi iznova doveli do one čuvene ”guske u magli”, a pozivaju ih i da se aktivno pridruže brzorastućoj koaliciji stranaka zajedničkog svjetonazora.

– „Narodna“ koalicija danas na sva zvona izjavljuje da se ne želi „okretati prošlosti“. Nama je jasno zašto će to ponavljati, ali nas koji pamtimo ne mogu prevariti. Sjetite se s ponosom što se dogodilo 1928. kada su u atentatu u skupštini smrtno stradali Stjepan Radić, zastupnici HSS-a Đuro Basariček i Pavle Radić te ranjeni Ivan Pernar i Ivan Granđa. Sjetite se „šestosječanjske diktature“ kada kralj raspušta Narodnu skupštinu . „Kako vidite, lajbek je raskopčan“, tom prilikom zaključio je Vladko Maček. Sjetite se sibinjskih žrtava ususret izbora za Narodnu skupštinu 1935. kada je od žandara u Sibinju kraj Slavonskog Broda poginulo devet seljaka (poznate sibinjske žrtve) – pristalica HSS-a. Sjetite se da su u razdoblju komunističke diktature Vlatka Mačeka upravo komunisti optuživali za izdaju, te da je od tada rad stranke bilo moguće organizirati jedino u emigraciji. Ne zaboravite velike riječi Stjepana Radića: “Najstrašnija je stvar, najveći je grijeh i najveća politička pogreška stavljati svoj rođeni narod pred gotove činjenice, to jest voditi politiku po svojoj gospodarskoj voljici bez naroda i proti narodu.Ako to ne vjerujete, dao vam Bog svima proživjeti toliko – to ne će biti dugo – da vidite, kako će hrvatski narod u svojoj republikanskoj i čovječanskoj svijesti vas otpuhnuti baš u času, kad ćete misliti, da se je narod smirio, a vi da ste ga dobro zajašili.“

Pristaše istinskih vrijednosti HSS bogate političke baštine, oduprite se izdajama, vratite se u dom kojemu pripadate. Hrvati, da bi išli pravim putem u budućnost, ne smiju zaboravljati svoju ponosnu, ali nažalost prečesto i krvlju ispisanu povijest. Držimo se narodne mudrosti: Onaj koji je jednom ukrao, ukrast će i drugi put, onaj koji je jednom prevario, prevarit će i drugi put, onaj koji nikad nije vjerovao u Boga, teško će u Boga povjerovati – zaključuje se u pismu kojega potpisuju šefovi nedavno formirane koalicije Desno Anto Đapić, Dean Golubić, Nino Bobinac i dr. sc. Antun Kljenak.

Autor: I. Delić

VEZANE VIJESTI

ZADNJE VIJESTI