Borna Filic/PIXSELL

KAKVA IZDAJA: Milanović, Zmajlović i Mrak Taritaš krivi su za uklanjanje Plitvica s popisa svjetske baštine

Autor: I. Delić

Pod njihovom palicom odobreni su nedopustivi radovi na Plitvicama, a zbog toga nam sada prijeti drakonska kazna.

Uvođenje kaznenog djela zarobljavanje pravne države, ideja je na kojoj je svojedobno inzistirao pravnik i nekadašnji zastupnik Pero Kovačević, a argument za opravdanost toga djela pronalazi i sada na primjeru Plitvičkih jezera i omogućavanju betonizacije Plitvica u režiji Milanovićeve vlade na čelu s bivšom opjevanom ministricom Ankom Mrak Taritaš i bivšim ministrom zaštite okoliša, Mihaelom Zmajlovićem. Podsjetimo, UNESCO je zaprijetio izbacivanjem Plitvica s popisa njihove svjetske batine, a ta vijest odjeknula je ovdašnjim medijskim prostorom poput groma iz vedrog neba.

UNESCO, na čiji su popis Plitvička jezera, odnosno Plitvice dospjele – uvrštene su zbog svojih značajnih geoloških, ekoloških i bioloških procesa u razvoju vodenih i kopnenih sustava pri čemu su sedrene barijere proglašene iznimnom univerzalnom vrijednošću. Prijetnja UNESCO-a o izbacivanjem Plitvica sa spomenutog popisa jest ozbiljna i izgledna, ako ne učinimo ono što traže. U UNESCO-ovom paketu mjera od Hrvatske traže da stavi moratorij na gradnju. Da se javna ustanova uključi u postupak izdavanja građevinskih dozvola za objekte na području NP Plitvice i da se izradi Strateška procjena utjecaja na okoliš za važeći prostorni plan. Gle čuda, betonizaciju Plitvica omogućila je bivša Milanovićeva vlada na čelu s bivšom „opjevanom“ ministricom Anom Mrak Taritaš i bivšim ministrom Mihaelom Zmajlovićem – podsjeća Kovačević te se poziva na izjavu v. d. ravnatelja Plitvica Anđelka Novosela koji pak kaže:

– Liberalizacija postupaka dovela je do prekomjerne betonizacije izgradnje pa možemo zaključiti da je zbog političkog utjecaja ugrožen status Nacionalnog parka Plitvička jezera. Nerijetko su izdavane građevinske dozvole kojima su dopuštane rekonstrukcije objekata s 20 na 350 kvadrata. Samo na području naselja Jezerca i Plitvica Sela broj apartmana se udvostručio.

Doista, ministarstvo graditeljstva i ono Zmajlovićeve zaštite okoliša u 2014. godini dali su suglasnost za Prostorni plan u kojem nisu uvažene opsežne primjedbe NP Plitvička jezera i Državnog zavoda za zaštitu prirode.

– Nije uvažena stručna podloga koju je za potrebe izrade prostornog plana izradio Državni zavod za zaštitu prirode, nisu uvaženi rezultati znanstvenih istraživanja kojima je jasno definirana ranjivost krških podzemnih voda. Na kraju, nisu uvažene obveze koje proizlaze iz propisa i međunarodnih ugovora poput konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine. Naravno, nitko neće potezati pitanje odgovornosti Ane Mrak Taritaš i Zmajlovića,a pogotovo Milanovića – zaključuje Kovačević.

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.