Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kako žive Hrvati kao manjine u susjednim zemljama?

Autor: dnevno.hr

Kaže se da je položaj manjina mjerilo demokratičnosti društva i države. Hrvatska u tome prednjači, ima zajamčena manjinska mjesta u Saboru te pravo dvostrukog glasa za manjine, što, prema nekim teoretičarima, i nije osobito demokratično. A kako je s pravima hrvatskih zajednica u susjedstvu?

U Sloveniji se Hrvati kao manjina i ne priznaju, u Srbiji se sustavno asimiliraju, dobrim se mogu ocijeniti njihova prava u Mađarskoj – zaključili su sudionici Foruma hrvatskih manjina.

Iako je prema nekim procjenama u Srbiji oko 170 tisuća Hrvata, ni trećina ih se tako ne izjašnjava. Imaju svoje škole, ali kako izborni zakon otežava postupak kandidiranja manjinskih lista, kažu, ne mogu prijeći ni izborni prag ni participirati u vlasti. U parlamentu imamo zastupnika, ali zastupnika koji je izabran na izborima, ne kao što u Hrvatskoj manjine ulaze izravno u parlament. Kod nas je jedan zatupnik koji je izabran na izborima, ušao je sa Demokratskom strankom, izjavio je Dragan Dražen Ilić iz Hrvatskog kulturnog centra iz Novog Sada.
Stoga traže da se i njima omogući neposredna zastupljenost.

Slovenci pak s druge strane, 40 tisuća Hrvata kao nacionalnu manjinu uopće ne priznaju, ali priznaju Mađare i Talijane, kojih je tri puta manje.

U Crnoj Gori, gdje Hrvati čine oko 1 posto stanovništva, ipak imaju bolji status nego prije 20 godina. Imaju svoje predstavnike i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti, kaže zastupnik Hrvata u Crnoj Gori. Imamo nastavu na hrvatskom jeziku, imamo ponovno brojna kulturna društva sa hrvatskim predznakom i na Hrvatima je samima da na dalje razvijaju i utvrđuju svoje identitetske vrijednosti, kaže Adrijan Vuksanović, zastupnik Hrvatske građanske inicijative.

U Mađarskoj 10-ak tisuća Hrvata ima dobre uvjete. Mjesna samouprava, učenje jezika od vrtića do srednje škole. U Pečuhu je Odsjek za hrvatski jezik, kao i kazalište. A od 2014. imaju glasnogovornika u Parlamentu koji ima sva prava, ali ne može glasovati.

Izvor: HRT




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.