HRT

Kako zaustaviti iseljavanje i pad nataliteta? ‘Hrvati nisu siromašniji nego prije, nego imaju manje nade’

Autor: dnevno.hr/HRT

Anđelko Akrap rekao je da se problemi demografije moraju rješavati na dugi rok

Kako riješiti problem siromaštva? Možemo li zaustaviti iseljavenje mladih? Kako raditi na demografskoj revitalizaciji? Koje su mjere demografske politike za sljedeću godinu. U Otvorenomsu gostovali Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Milanka Opačić, saborska zastupnica SDP-a, prof. dr. sc. Anđelko akrap, Ekonomski fakultet Zagreb i Milan Račić, konzultant.

Demografska revitalizacija društva se neće postići kroz mjere samo jednog ministarstva, niti će se sredstva namijenjena za te mjere vidjeti na stavkama samo jednog ministarstva, rekla je Nada Murganić. Demografsku politiku moraju voditi svi resori. Istaknula je da je Vlada već počela pokazivati tu međuresorsku suradnju te da su neke mjere u izmjenama zakona o porezu vidljive i prepoznatljive. Pojasnila je kako će uzdržavani član koji prima roditeljsku naknadu biti oslobođen od poreza. Osim toga, povećava se neoporezivi dio dohotka za roditelja koji uzdržava dijete, rekla je.

Milanka Opačić smatra da planiranih 158 milijuna kuna za nove mjere demografske politike nije dovoljno za najavljeno delimitiranje porodiljnih naknada u drugih 6 mjeseci roditeljskog dopusta. Rekla je i kako je pitanje demografije pitanje zapošljavanja. Tvrdi da obiteljska politika stoji više nego što ima novca u proračunu, na što je Murganić rekla da će se demografske mjere postupno proširivati u skladu s gospodarskim rastom.

Demografska priča je stalno ista, rekao je Anđelko Akrap i počeo nabrajati – 1996. donesen je nacionalni program demografskog razvitka, mijenja se vlast, 2003. donosi se nacionalna obiteljska politika. Opet se mijenja vlast pa se donosi nacionalna populacijska politika. Smatra da je to smiješno, jer u demografiji ne bi trebalo biti ideologije. Nema lijevih i desnih obrazaca reprodukcije. Istaknuo je kako se Hrvatska treba suočiti s problemom razvoja u prostoru jer 27 % stanovništva živi u Zagrebu i okolici. Potrebna je gospodarska politika koja će zadržati postojeće stanovništvo. Rekao je i kako dio poslodavaca nema sluha za demografske probleme. Istaknuo je kako mnoštvo žena dobije otkaz kada rode. Smatra da je moguće, bez troškova, restrukturirati radno vrijeme tako da žene koje podižu djecu ne budu oštećene.

Gosti su komentirali i status majki odgajateljica. Opačić zanima što će biti sa ženama koje navrše 50 – 55 godina, djeca im odrastu, a one nisu bile ni dana na tržištu rada. Umjesto da rade, da im osiguramo servise za djecu, mi ćemo ih motivirati da ostanu doma. Akrap je rekao da je pitanje koliko će žena uopće prihvatiti taj status. Murganić je postavila pitanje što je s onim ženama koje uopće ne rade. Ako računamo da će te žene odgojiti troje, četvero djece – mi ulažemo u naše stanovništvo.

Nijedna od ovih mjera me ne bi zadržala u Hrvatskoj ili potaknula da imam više djece, rekao je Milan Račić. Hrvati nisu sada siromašniji nego što su bili prije, nego imaju manje nade. Problem je što nemamo dinamičnu ekonomiju niti sigurnost na poslu, smatra. Istaknuo je da je veza između ekonomije i demografije direktna. Stalno se vrtimo u krug, sve te mjere neće napraviti razliku, rekao je. Nadovezao se Akrap koji je rekao da se problemi demografije moraju rješavati na dugi rok.

Izvor: HRT

Autor: dnevno.hr/HRT