Facebook / Živi zis

KAKO SU NAS PREVARILI: Pozadina sukoba, živozidaši postali milijunaši!

Autor: I. Delić

Za svakog zastupnika Živi zid bi na mjesečnoj razini trebao dobiti 32 tisuće kuna, i upravo u tome mora ležati razlog njihovih sukoba.

Birači Živog zida, koji su im dali povjerenje te time i osam zastupničkih mandata, mora da ni u najluđim snovima nisu sanjali u kakvu će se cirkusku karavanu ova ekipa pretvoriti. Niska prepucavanja, udarci ispod pojasa, lov za prizemne interese, sve to daleko je od očekivanja razočaranih i protestnih birača koji su na svojim izbornim mjestima birali baš njih nadajući se da će biti baš ono za što se predstavljaju – borci za obespravljenu populaciju kakve je u našoj zemlji na žalost previše. U svega nekoliko sati od boraca za ljudska prava živozidaši su postali pravi političari koji svoja obećanja zaboravljaju u borbi za vlastite interese, a unutar koje se izdižu iznad običnih smrtnika jer su, eto, oni sada zastupnici kao što je to poručio njihov Ivan Pernar. Problematiku i pozadinu sukoba oko Živog zida i u Živom zidu možda je ponajbolje na svojem Facebook profilu detektirao pravnik Pero Kovačević koji je cijelu priču uobličio u veoma zanimljive brojke.

– Za Živi zid je na prijevremenim parlamentarnim izborima glasovalo 117.331 birača i osvojili su osam mandata. Prateći situaciju u vezi stanja u Živom zidu postavlja se pitanje znaju li ti birači zašto su glasovali za Živi zid i koga su izabrali u Hrvatski sabor? Pravno gledajući činjenica da je Ivan Vilibor Sinčić tri dana prije izbora osnovao novu stranku pod nazivom Živi zid – Ivan Vilibor Sinčić je posredno priznanje nelegalnosti skupštine. Sukob između novoizabranog zastupnika Živog zida Hrvoja Runtića i Sinčića dodatno ukazuje o stanju u toj stranci, odnosno strankama. Posebna je priča Ivan Pernar, saborski zastupnik Živog zida koji je tako danas na svojem Facebook profilu odlučio prkositi policiji, navodeći kako se nema namjeru odazvati na obavijesni razgovor. Poziva se na zastupnički imunitet koji još nema jer nije prisegnuo. Odluka o osnivanju nove stranke pod nazivom Živi zid – Ivan Velibor Sinčić, osim posrednog priznanja nelegalnosti skupštine upućuje na namjeru da Sinčić radi na tome da će novac iz proračuna ići na račun nove stranke. Očito slijedi primjer Drage Prgometa, koji je to isto učinio i osnovao Hrid prije konstituiranja 8. saziva Sabora. Novac je umjesto Mostu dobivala ta nova stranka – objasnio je Kovačević. Inače, novac kojega pravnik spominje, spominjao se i u kampanji za redovne parlamentarne izbore i to od strane Mosta koji se kleo da će se dodatni novac kojega stranke i nezavisni zastupnici dobivaju iz proračuna prestati na taj način razbacivati, što je i logično jer riječ je doista o čistom rasipanju kada se znade za sve povlastice, ali i visoke plaće koje zastupnici dobivaju.

Stranke, naime, za svakog zastupnika mjesečno dobivaju 32 tisuće kuna, dok zastupnice dobivaju deset posto veći iznos, odnosno 35 tisuća kuna. Prema tome pravilniku za svojih šest saborskih zastupnika jer preostali dio pripada koalicijskih partnerima živozidaši bi na mjesečnoj razini trebali ubrati 192 tisuće kuna. Na godišnjoj razini taj iznos drastično raste te se radi o 2 milijuna i 304 tisuće kuna, a za četiri godine koliko se pretpostvlja da će provesti u Saboru iznos koji će sjesti na račun stranke je 9 milijuna 216 tisuća kuna. Zanimljivo je da su živozidaši preko noći doslovno poslali milijunaši pa sada postaju jasniji razlozi radi kojih je Sinčić osnovao stranku koju je nazvao sam po sebi, ali jednako tako valja podsjetiti i na unutarstranačka prepiranja i optužbe u vrijeme kampanje kada su printali i lijepili plakate po cijeloj zemlji, svaki član po svojem mjestu. Kada se stigli računi one koji su posao obavljali izbacili su iz stranke, a tvrtkama koje su se bavile printanjem i izradom plakata poslali su na adresu izbačenih članova. Da je doista cijela priča na onoj prizemnoj, materijalnoj razini i da je ova ekipa prilično neozbiljna govore i tvrdnje izbačenih članova koji ističu da se svi koji glavnima u stranci smetaju ispisuju iz stranke, a oni kojima duguju novac bivaju smijenjeni s položaja predsjednika gradske ili županijske organizacije.

No milijunaši dakako nisu samo živozidaši, više o povlasticama i milijunskim prihodima strankama i pojedincima čitajte uskoro.

 

Autor: I. Delić

VEZANE VIJESTI

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.