Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Kako je moguće da je ministrica Šikić unatoč potpisima izašla neokrznuto iz jedne od najvećih hrvatskih afera?

Autor: I.Delić

Da je itekako moguće svjedoče ne samo afere koje su se nadvile nad inače monoton Karamarkov život, već i instalacija Šikićeve inače zaposlenice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Ministrica rada HDZ-ova Nada Šikić posljednjih je dana često spominjana u javnosti zbog svoje konstatacije da je teret naše zemlje broj visokoobrazovanih, a takvo što po njoj nigdje u svijetu nije potrebno, iako isti taj svijet širom otvara vrata obrazovanoj hrvatskoj mladeži koja ovdje u našoj korumpiranoj i političkim uhljebima umazanoj bari posao za sebe, obrazovanju unatoč nije uspjela naći.

Dok naši mladi stručnjaci odlaze u bijeli svijet ista ova ministrica svojedobno nije znala objasniti na koji se način puni proračun. Ali zašto bi i morala znati kada se ministarskih fotelja ionako ne domažu eksperti, već strankama lojalni kadrovi. A stranci i njezinom donedavnom šefu Tomislavu Karamarku prema kazivanjima upućenih donedavna je bila prisna i naša tehnička ministrica, koju kako kažu u HDZ-u kandidat za šefa te stranke Andrej Plenković ne želi niti sresti, a kamo li vidjeti u nacionalnoj politici. Oni koji Šikić poznaju iz dana kada nije bila politički aktivna, te koji su dokumentaciju o njezinim aktivnostima dostavili našem portalu pitaju se kako je moguće da je Karamarko kao šef najjače stranke u Hrvata zanemario svoj predizborni program i provedbu istoga kada je rekao da će stranku temeljiti na stručnim, poštenim i domoljubno orijentiranim kadrovima?

Da je itekako moguće svjedoče ne samo afere koje su se nadvile nad inače monoton Karamarkov život, već i instalacija Šikićeve inače zaposlenice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Riječ je kazuju njezini kolege o dami koja radi na poslovnim vještačenjima invalidskim mirovina u HZMO-u, i to dugo niz godina. A najpoznatija je po tome što je u vrijeme famozne afere Rubala i drugi bila članom Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti. Ministrica Šikić u to je doba bila članicom tročlanog vijeća, zajedno sa Vinkom Luetić Herman te doktoricom Neviom Buković. U spomenutoj aferi po prstima su dobili brojni sudionici kriminala, kako stranke koje su davale mito članovima vijeća, tako i članovi vijeća, svi osim ministrice koja nije upoznata s načinom punjenja proračuna. Također, pred Stručnim povjerenstvom osuđena je doktorica Debač, koja je s njima bila sudionicom postupka.

Postavlja se međutim iz svih ovih znanih i neznanih imena kako je moguće da je tek tehnička ministrica Šikić iz te velike afere koja je mjesecima potresala zemlju izašla nedirnuta? Nije li upravo njezino vijeće bilo djelom kriminala u slučaju Jancetić i brojnim drugima? Sudionici toga gnjusnog kriminalnog čina, kako liječnici tako i stranke, osuđeni su te su primorani u državni proračun inkasirati iznos počinjene štete, svi osim Šikić koja je supotpisnica svih dokumenata koji su jednoglasno doneseni i potpisani od strane Luetić, Buković i Šikić, a kojima su učinjene kriminalne radnje i kojima je počinjena ogromna šteta proračunu. Mnogo je i onih manje poznatih slučajeva toga vijeća koji su procesuirani i kažnjeni, a da za to vrijeme u tehničku ministricu rada nitko nije niti taknuo. Štoviše, ona i dalje radi u Zavodu, baš poput njenih drugih kolega, koji su za razliku od Šikić za svoja djela bili primorani snositi posljedica. Ali sve to apsurd je hrvatske politike, politike u kojoj je ova dama dospjela u ministarsku fotelju, bez da je itko ranije čuo za nju, i njene kvalifikacije. Kako je moguće da je HDZ na osobama s takvim stavovima, pa čak i čudnovatom stigmom išao graditi svoju politiku, osiguravajući čudnim ljudima prestižne fotelje misterij je kojeg tek valja razriješiti, a koji bi stranačkim glavešinama na naplatu mogao doći i prije ponovljenih parlamentarnih izbora.

Autor: I.Delić

ZADNJE VIJESTI