Foto; FaH

Kakav gaf Bojana Glavaševića i Pupovca: Jeste li primijetili?

Autor: Iva Međugorac

Proteklog vikenda održala se Parada ponosa na kojoj su se, između ostaloga, pojavili čelni čovjek SDSS-a Milorad Pupovac te jedan od najpopularnijih SDP-ovaca Bojan Glavašević. Potporu prideu, ne samo da su pokazali sudjelovanjem na Paradi, već je ovaj dvojac zaintrigirao javnost zajedničkom fotografijom, koju su ovjekovječili na Prideu. Upravo ta fotografija, koja je tijekom vikenda cirkulirala društvenim mrežama, razljutila je suprotno očekivanjima dio SDP-ovaca jer za njih Pupovac nije osoba s čijom bi se fotografijom SDP-ovac trebao hvaliti. Glavašević, po svemu sudeći, u trenutku fotografiranja nije imao na umu da je slika s Pupovcem u ovome trenutku posve promašen i pogrešan potez budući da je riječ o političkoj figuri koja više iritira lijeve birače, zbog koalicije s HDZ-om i načina na koji u toj koaliciji s vladajućom strankom sudjeluje. Štoviše, pogleda li se Pupovčeva opsežna politička biografija teško je ne zaključiti kako je on nerijetko bivao rezervni igrač Hrvatske demokratske zajednice.

”Takvi se plaćaju suhim zlatom”, ovim riječima komplimentirao je prije nekoliko mjeseci SDSS-ov Milorad Pupovac premijera Andreja Plenkovića koji te slatke riječi danas vrlo skupo plaća.

Da je Pupovac ”etnobiznismen”, ustvrdio je svojedobno bivši predsjednik Ivo Josipović, koji je usprkos toj opasci u zadnjoj kampanji za predsjedničke izbore s njime ipak surađivao. Mora da je to bilo stoga što Josipović nije imao previše izbora, jer kada se sve zbroji i oduzme, ispada da je baš Pupovac najmoćniji čovjek hrvatske političke arene.

Osim što mu je tu poziciju osiguralo nakaradno izborno zakonodavstvo, koje predstavnicima manjine omogućava da odlučuju o sudbini većine, u taj položaj dovela ga je i činjenica da svi hrvatski premijeri spuštaju glavu pred njime i njihovim ultimatumima. A takva nas pak politika hrvatskih premijera dovodi do toga da se zapitamo je li ljudima koji nas vode stalo do interesa naroda ili do vlastitih fotelja i pozicija? Odgovor na to pitanje većina vjerojatno i sama zna pa ga nije potrebno pretjerano isticati.

Ono što u priči valja istaknuti jest način na koji Pupovac ulazi u hrvatski medijsko-politički prostor, skupljajući jeftine bodove na destabilizaciji države, hineći istodobno kako mu je stalo do političkog mira i stabilnosti. Politički mir i stabilnost primjerice, pokušao je Plenković postići dogovarajući se s HOS-ovcima oko spomenika u Jasenovcu i baš kada se ponadao da je našao kompromis, Pupovac ga javno proziva kao da je baš on, a ne Plenković, šef ove države i ove Vlade. Ponižavajuća je to pljuska premijeru diplomatskih manira, od kojega se očekivalo da će biti drugačiji od svojih prethodnika. Sličan scenarij odvio se i s referendumima o kojima zadnjih dana lamentira hrvatska javnost, a jednako tako najsvježiji primjer je i Istanbulska konvencija te glasovanje o istoj. Plenković, koji nije htio popustiti pred ucjenama Mosta i smijeniti ministra Marića, pada pred Pupovčevim ucjenama, jer doveo se u poziciju da ga ovaj može srušiti s vlasti, a rezervne opcije nema.

Milorad Pupovac evidentno je jedan od najvažnijih hrvatskih političara u zadnjih dvadeset godina. Zanimljivo, u tom vremenskom intervalu, otkako iz prikrajka kroji sudbinu hrvatskog naroda, bolje je odnose imao s HDZ-om, negoli s lijevim strankama, koje su imale vlastite predstavnike srpske manjine. Primjerice, Pupovčev glas bio je od presudnoga značaja ne tako davne 1997. godine kada se glasalo o ustavnim promjenama, zastupnici su na njegovo ”da” čekali sat vremena, što su HDZ-ovci dočekali s gromoglasnim pljeskom. Protivnici iz oporbe i srpskih organizacija nazivali su ga ”Tuđmanovim Srbinom”.

U vrijeme pokojnog premijera Ivice Račana, odnosno od 2000. do 2003. godine, Pupovac je bio politički marginaliziran. No, zato je sa svoja tri saborska mandata bio ključan koalicijski partner HDZ-ove vlade. Isprva je surađivao s premijerom Ivom Sanaderom, a koliko su prisan i kvalitetan odnos imali svjedoči činjenica da je iz SDSS-ovih redova potpredsjednik Vlade bio Slobodan Uzelac. Kada je Sanader ”odlepršao”, kormilo Vlade preuzima Jadranka Kosor. Važnu ulogu Pupovac je odigrao u njezinoj političkoj karijeri u vrijeme kada je Sanader pokušavao izvesti puč u HDZ-u, rušeći je s čela te stranke. U svom istupu na javnoj televiziji Pupovac staje uz Jadranku Kosor, dajući bezrezervnu podršku predsjednici Vlade i HDZ-a. Druge srpske stranke i organizacije optuživale su Pupovca da je suradnju s HDZ-om iskoristio kako bi SNV-u i sebi osigurao materijalnu korist, ali cijela priča svela se na onu staru ”tresla se brda, rodio se miš”.




U eri Zorana Milanovića ovaj se SDSS-ovac skoro domogao Europskog parlamenta, a kada mu to nije pošlo za rukom, ovdje u Hrvatskoj nastavio je svoju politiku, politiku na kojoj vrlo dobro živi dugi niz godina. Milorad Pupovac najmoćniji je čovjek hrvatske politike! Do kada? Dok god on to bude htio biti.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.