Patrik Macek/PIXSELL

Kajtazi: Bez nacionalnih manjina nema stabilnosti Vlade

Autor: dnevno.hr

Osobno sam inzistirao da se raspravlja o posebnom sporazumu, jer ima dosta povezanih stvari iz općeg i posebnog sporazuma. Hrvatska javnost je upoznata s nekim stvarima koje Romi pokušavaju plasirati, a do sada nismo imali prilike", kaže saborski zastupnik.

Saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi gostovao je u Novom danu na N1 gdje je kometirao nove pregovore predstavnika manjina s HDZ-om..

Veljko Kajtazi kaže da se do sada s HDZ-ovcima cijelo vrijeme razgovaralo o općem sporazumu koji se odnosi na sve nacionalne manjine, a što, smatra, nije u redu.

“Osobno sam inzistirao da se raspravlja o posebnom sporazumu, jer ima dosta povezanih stvari iz općeg i posebnog sporazuma. Hrvatska javnost je upoznata s nekim stvarima koje Romi pokušavaju plasirati, a do sada nismo imali prilike”, kaže saborski zastupnik.

Na pitanje što ako se ne postigne taj zasebni sporazum, Kajtazi je odgovorio: “Taj naš zasebni sporazum, znači poštivati Ustavni zakon RH, a to je ono minimalo što tražimo. Do sada je to bilo samo na papiru, a mislimo da to treba sada i provesti. To smo dobili 2003. Nacionalnim planom za Rome, a obuhvaća obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje i zdravlje. Ako to nismo u stanju provesti, onda nam takvi dokumenti ne trebaju. Neki Romi žive kao u 17. ili 18. stoljeću. U ovih pet godina je napravljen jedan mali iskorak, a treba napraviti veliki, što očekujem od ove Vlade.”

Na pitanje hoće li na današnjem sastanku u HDZ-u predstavnici manjina zauzeti zajedničku strategiju, Veljko Kajtazi je odgovorio: “Nadam se da ćemo biti kompaktni, jer svi imamo 80 do 90 posto zajedničkih interesa. Održat ćemo koordinaciju prije odlasaka u HDZ, gdje ćemo dosta toga raspraviti. Mislim da ćemo zaboraviti osobne interese i da ćemo gledati interese naših zajednica. Moje je mišljenje da bez nacionalnih manjina nema stabilnosti Vlade. Ukoliko Vlada to bude prepoznala, nadam se da neće biti problema.”

Kajtazi se osvrnuo i na Zlatka Hasanbegovića i kazao da ga osobno podržava. No, mišljenja je da će manjine oko bivšeg ministra kulture teško postići zajednički stav.

Ako se manjine budu razilazile oko Hasanbegovića, Kajtazi je poručio da će i tu odluku donijeti u nakon razgovora u Romskoj zajednici: “Niti jedan konkretan prijedlog nisam donio bez razgovora sa Zajednicom”.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.