Screenshot / Youtube
Screenshot / Youtube

Kajkić prozvao MUP: ‘U MUP-u se ništa nije promijenilo! Sve dok nam ministri budu izviđači i fitness treneri – neće biti bolje!

Autor: dnevno.hr

Komentirao je i odluku Orepićeva MUP-a prema kojoj nije bilo zataškavanja i protuzakonitog postupanja u slučaju smrti Vukovarca Darka Pajičića.

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH Nikola Kajkić gostovqao je u Bujici gdje je po prvi puta javno progovorio o sličnostima bivšeg SDP-ovog ministra policije Ranka Ostojića i još uvijek aktualnog – Vlahe Orepića  Na račun policijskog vrha iznio je niz teških optužbi – od političkih manipulacija policijom – do korupcije i nepotizma.

Komentirao je i odluku Orepićeva MUP-a prema kojoj nije bilo zataškavanja i protuzakonitog postupanja u slučaju smrti Vukovarca Darka Pajičića: -“!Možda je problem to što Sabadoš nije prošao obuku za hrvatskog policajca, on je došao iz „SAO Milicije“ pa je i njegovo postupanje prema Darku Pajičiću bilo takvo!

Na upit voditelja, zbog čega je točno preminuo vukovarski mučenik Darko Pajičić, Nikola Kajkić je odgovorio: “Policijski službenici koji rade u sustavu MUP-a jako dobro znaju što se dogodilo. U članku 3. Pravilnika o postupanju policijskih službenika stoji da policajac uvijek mora postupati na način da se najmanje šteti onome nad kojim se vrši određeni postupak. Policijski službenik ne treba posezati za većom silom, ako će njenom uporabom nastati veća posljedica. Te su stvari definirane i člankom 5. itd. Osim toga, policijski je službenik dužan poštivati dostojanstvo, ugled i čast svake osobe nad kojom se postupa – osobito ako se radi o djeci, maloljetnim osobama, starcima i naglašavam – invalidima. A Darko Pajičić je bio invalid Domovinskog rata, bivši logoraš i maloljetni dragovoljac. Saša Sabadoš je trebao razmisliti prije reakcije, procijeniti situaciju – Pajičić nije bježao nakon što je razbio dvojezičnu ploču, nije pružao nikakav otpor i bio je od Sabadoša udaljen dvadesetak metara – tako da nije bilo potrebe za uporabom onolike sile! Sabadoš je trebao upozoriti Pajičića, legitimirati ga, a ne upotrijebiti onoliku silu, to je bilo nepotrebno. U sustavu radim dvadeset pet godina, završio sam policijsku školu i pravni fakultet – i dobro znam o čemu pričam…

Pajičić je ležao u lokvi krvi, oko njega je bilo nekoliko policajaca – no, nitko mu nije želio pomoći. Nisu čak puštali niti okupljene građane da mu pružaju prvu pomoć, nisu to dopustili niti njegovu prijatelju Robetu Horvatu koji se tamo zatekao. Nije li kazneno dijelo ne pružiti nekome prvu pomoć?!

 Temeljno načelo rada policijskih službenika je zaštita života, imovine i sigurnosti  građana. Prvo i osnovno – zaštita života! Naravno da je odmah trebalo pozvati hitnu pomoć i da mu je sam policijski službenik trebao pružati prvu pomoć, za koju smo svi mi osposobljeni! Ne želim nikoga omalovažavati niti po nacionalnosti, niti po bilo kojem drugom kriteriju, ali moram reći: policijski službenici koji su završili policijsku školu, tečaj ili posebnu obuku u Hrvatskoj, ovakve stvari znaju. Možda je uzrok propusta kod Saše Sabadoša u tome što on potječe iz sustava tzv. SAO Milicije, pa nije bio dovoljno dobro upoznat sa ovim propisima o kojima smo sada razgovarali! Naime, nastupanjem tzv. mirne reintegracije, Saša Sabadoš je prešao iz sustava tzv. SAO Milicije u sustav rada našeg MUP-a kao i većina tamošnjih “milicajaca”, kazao je Kajkić.

Na pitanje kako to da je čak i istraga Vlahe Orepića pokazala da u slučaju Pajičić “nije bilo zataškavanja” i zašto  Orepić na liniji politike Ranka Ostojića, Kajkić je kazao: “Dolaskom ministra Orepića na čelo MUP-a ništa se nije promijenilo! Samo četiri pomoćnika. A oni koji su bili pomoćnici postali su savjetnici, s plaćom od 13.000 kuna i službenim automobilima. Jedan od takvih je i Vlado Dominić. To je sramota! Dok se policajcima uzima 100 kuna od kojih kupuju marendu tjedan dana, podobnike se riješilo na ovakav način. Dokle god nam budu ministri unutarnjih poslova izviđači i fitness treneri – nama neće biti bolje!

Kako uopće možemo očekivati drugačiju odluku u slučaju Pajičić od one koja je već bila donesena 2014?! Pa sustav unutarnje kontrole u MUP-u je katastrofa! Ustrojen je jako loše – tako da se našteti policajcu koji pošteno i časno radi, a dok se štiti one koji su na pozicijama i koji zlouporabljavaju sustav.

U nastavku je dodao: “U MUP-u tako vrijedi pravilo “Kadija te tuži, kadija te sudi”, a više od 90 posto naših djelatnika na Disciplinskom sudu bude proglašeno krivima! Ranko Ostojić je proveo čistku u MUP-u, gdje je u jednome danu smijenio nekoliko tisuća policijskih rukovoditelja i na njihovo je mjesto doveo neškolovane, nestručne i nesposobne ljude koji provode, uvećini slučajeva – ono što on hoće. Ima iznimki, ali to su ipak iznimke. Svi oni koji se na bilo koji način suprotstavljaju takvoj politici budu šikanirani i završavaju sa disciplinskim postupcima.”

Kajkić je u Bujici komentirao slučaj Dolački, nestanak dva kila zlata i 280.000 eura iz policije u Heinzelovoj: -“Mi smo prvi zbog toga tražili smjenu Vlade Dominića. Dolački je došao s Rankom Ostojićem i trebao je otići s Rankom Ostojićem! To je kadar koji je on birao. Svi znamo da je Dolački trošio više nego što je zarađivao. To je bila javna tajna, to su govorili i kolege iz Heinzelove. Vlado Dominić i slični običnim policajcima nisu dali ni da zasade 5 voćki, da se bave OPG-om, niti ovima na moru koji su naslijedili od none apartmane da se bave iznajmljjivanjem, a Dolačkom i takvima svašta su tolerirali.”

 

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI