Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Jutarnji s portala izbrisao tekst o Oreškovićevom tajnom ljetovanju u tzv. Rankovićevoj luksuznoj vili kod Opatije!

Autor: I. Babić

Koliku cijenu tog luksuza plaća Orešković zasigurno nikada nećemo saznati kao što nikada nismo saznali koliko je plaćao bivši premijer Zoran Milanović kada je boravio u istoj vili. Može se samo pretpostaviti da je cijena niska, sigurno nije 7 kuna koliko je plaćao SDP-ovac Nenad Stazić i njegova brijunska kamarila,ali je dovoljno niska da bi mogla biti u razini korištenja hostela u Rijeci.

I dok brojni mediji ovih dana pišu o luksuznom ljetovanju tehničkog premijera Tihomira Oreškovića s obitelji u tzv. Rankovićevoj vili smještenoj u prekrasnom krajoliku između Rijeke i Opatije, Hanžekovićev Jutarnji list je sa svoga portala skinuo tekst o Oreškovićevu tajnom ljetovanju.

Kada kliknete na link Jutarnjeg. hr koji vodi do teksta vidite da je tekst trajno izbrisan. Ostala je samo sljedeća najava: ‘OREŠKOVIĆ S OBITELJI LJETUJE U MUP-ovoj VILI Nekoć je ondje …www.jutarnji.hr/vijesti/…/oreskovic-s…ljetuje-u-mup…vili…/4508618/
Prije 2 dana – Premijer tehničke Vlade Tihomir Orešković navodno s obitelji ljetuje u vili na riječkoj Kostabeli, koja je formalno u vlasništvu Ministarstva …’!

Što je nagnalo uredništvo da sa svoga portala zauvijek maknu taj tekst ne znamo, ali možemo samo nagađati. Podsjetimo, ljetovanje tehničkog premijera Tihomira Oreškovića i njegove obitelji bilo je obavijeno velom tajni. Prema informacijama nekih medija, Orešković je vilu na atraktivnoj lokaciji uz more između Rijeke i Opatije, koja je formalno u vlasništvu MUP-a, pretvorio u ljetnu rezidenciju svoje obitelji.

Riječ je o vili koju je volio koristiti i bivši premijer Zoran Milanović, a ona je u Jugoslaviji bila poznata kao Rankovićeva vila. Nakon Rankovićeva pada ta vila je postala omiljena ljetna rezidencija dužnosnika UDBA-e. Legenda kaže da je u toj vili volio boraviti i Al Capone.

A nakon objave da u toj vili ljetuje tehnički premijer, raspisali su se brojni mediji, koji su uglavnom kritički propitkivali je li u redu da Tihomir Orešković, umjesto da rješava stvari koje treba rješavati kao tehnički premijer, u Banskim dvorima – sa svojom obitelji odmara u luksuznoj riječkoj vili na Kostabeli. Inače nije nepoznanica da Orešković voli ljetovati na našem plavom Jadranu pa se tako prije šest mjeseci u svom nastupnom intervjuu u medijima pohvalio da otkako se 2003. vratio iz Portorika,  svake godine ljetuje u Hrvatskoj. U Istri – Savudriji, Poreču, pa Dalmaciji…

“Ove godine smo slavili 20 godina braka pa je supruga iznajmila jedrilicu. Dok sam bio u Plivi ili u Amsterdamu, koristio sam svaku priliku da organiziram skupove u Istri ili Dubrovniku, Zadru. Jedno je vidjeti Hrvatsku na slici, a drugo doći. Poslovni ljudi iz svijeta uvijek su iznova oduševljeni našom obalom”, govorio je prije šest mjeseci, kada je stupao na dužnost predsjednika Vlade RH, Tihomir Orešković. Danas je Orešković samo tehnički premijer kojem su nedavno u Hrvatskom saboru izglasali nepovjerenje, pa sukladno tome mediji su se ovih dana pitali je li primjereno da on dok mu teče svojevrsni „otkazni rok“, vruće ljetne dane provoditi u – luksuznoj vili u Rijeci, i to početkom srpnja, kada ima posla u Vladi – jer sustav radi.

Formalno, i Sabor je još tu. Koliku cijenu tog luksuza plaća Orešković zasigurno nikada nećemo saznati kao što nikada nismo saznali koliko je plaćao bivši premijer Zoran Milanović kada je boravio u istoj vili. Može se samo pretpostaviti da je cijena niska, sigurno nije 7 kuna koliko je plaćao SDP-ovac Nenad Stazić i njegova brijunska kamarila, ali je dovoljno niska da bi mogla biti u razini korištenja hostela u Rijeci. Možda je upravo iz tih razloga Oreškovićevo ljetovanje bilo obavijeno velom tajne, jer je i sam premijer svjestan da informacija o njegovom luksuznom odmoru, u vilama koje se održavaju na račun građana, neće dobro ‘leći’ u uši 300.000 blokiranih građana, stotinama tisuća nezaposlenih, kao i desetcima i desetcima tisuća onih koji kopaju po kantama… Možda među tim razlozima treba tražiti i odgovor na pitanje zbog čega je Jutarnji sa svoga portala  izbrisao tekst o Oreškovićevom tajnom ljetovanju u tzv. Rankovićevoj luksuznoj vili između Rijeke i Opatije!

Autor: I. Babić

ZADNJE VIJESTI