Borna Filic/PIXSELL

Juretić: Ako opet budem ministrica, neće biti kako je bilo dosad

Autor: M.B.

"Novaca ima dovoljno, ali ga treba rasporediti. Ukoliko opet budem ministrica, sigurno neće biti kako je bilo do sada, ali o tom-potom", rekla je Juretić te napomenula da i sama dolazi iz civilnog sektora, pa zato razumije njihove probleme.

Ministrica socijalne politike i mladih u tehničkoj Vladi Bernardica Juretić u četvrtak je u Splitu rekla kako ima novca za civilni sektor, no da ga treba dobro raspodijeliti.

Juretić je prilikom obilaska nekoliko ustavnova ustvrdila da su u Ministarstvu socijalne politike i mladih za nepunih osam mjeseci svoga mandata napravili više za osobe s posebnim potrebama nego neki u četiri godine, ali, dodala je, ne i dovoljno, prenosi N1. 

“Novaca ima dovoljno, ali ga treba rasporediti. Ukoliko opet budem ministrica, sigurno neće biti kako je bilo do sada, ali o tom-potom”, rekla je Juretić te napomenula da i sama dolazi iz civilnog sektora, pa zato razumije njihove probleme.

Na novinarsko pitanje može li se nešto napraviti kako bi se i i udruge koje skrbe za djecu s posebnim potrebama mogle natjecati za dobivanje novca iz EU fondova, odgovorila je da kriterije za europske projekte donosi Europska komisija, a potom ih ministarstvo prilagođava.

“Na to ne mogu osobno utjecati, postoje procedure. Ne donosimo kriterije sami već ih donosi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, odnosno Hrvatski zavod za zapošljavanje jer oni apliciraju sredstva i onda ih dijele zajedno s nama, konkretno za socijalu”, odgovorila je.

Upitana kako tehnologije mogu pomoći osobama s posebnim potrebama, te na koji im način država pomaže, ministrica Juretić je odgovorila kako to nije isključivo u resoru ministarstva kojeg ona vodi te dodala da oni sufinanciraju asistente, prevoditelje govornog jezika i pratitelja slijepim osobama, a financiraju i rad udruga. No, dodala je, njihovo ministarstvo čak i ne sudjeluje u nabavci opreme.

Tijekom posjete Splitu ministrica Juretić je, osim udruge “Anđeli” koja skrbi o djeci s posebnim potrebama, još posjetila Centar za socijalnu skrb i Dom za starije i nemoćne osobe na Zenti. Nazočit će i otvaranju XX. Nacionalnog savjetovanja  o gospodarstvu i poduzetništvu u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta.

Autor: M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.