Goran Stanzl/PIXSELL

Jure Sertić – tempirana bomba pod Plenkovićevo VJERODOSTOJNO !

Autor: Krešimir Turčin / 7dnevno / 23. rujna 2016.

Umjesto da podnosi kaznene prijave protiv svojih prethodnika u Ministarstvu branitelja, recimo protiv Jure Sertića, bivšeg pomoćnika Juraja Njavre, koji su zlorabili ovlasti i nenamjenski trošili milijune, Tomo Medved upravo u komplotu sa Sertićem priprema novo „događanje naroda“ ne bi li ostao na ministarskoj poziciji

U sjeni pregovora HDZ-a i MOST-a koji bi uskoro trebali iznjedriti novu hrvatsku vladu, unutar i na periferiji HDZ-a upravo traje politička bitka da umirovljeni brigadni general HV-a, 48-godišnji Tomo Medved, ostane ministar branitelja. Premda je Ministarstvo branitelja jedan od najdelikatnijih djelokruga svih hrvatskih vlada s obzirom na traumatiziranost populacije kojom se bavi, populacije koja je nerijetko u proteklih 20 godina bivala izmanipulirana, prevarena te politikantski instrumentalizirana u nečijim tuđim bitkama za sinekure, moć i novac, izvori bliski aktulanim pregovaračkim krugovima kažu nam da je braniteljski resor opet „trinaesto prase“, izvan fokusa ozbiljnih projekcija i raspri budućih partnera na vlasti.

Budući premijer Andrej Plenković usredotočen je trenutno na slaganje najbitnijih poluga svoje vlade, pa mu je ispod radara stari i prekaljeni stranački kadar pod okriljem Milijana Brkića neki dan iz naftalina izvukao negdašnjeg čovjeka Ivića Pašalića, kontaminiranoga Juru Sertića i imenovao ga tajnikom HDZ-ova odbora za branitelje. Javnost ga se ne sjeća, no Jure Sertić je obilježen aferom s kraja svoga mandata (1999-2000.) u Ministarstvu branitelja, gdje je bio pomoćnik ministra Juraja Njavre, te je odobrio milijun i 300 tisuća kuna jednoj braniteljskog udruzi za vitalno važan projekt na prevenciji braniteljskih samoubojstava, ali ta su sredstva potrošena nenamjenski, što je u više navrata utvrdila i državna revizija.

Pogodovanje hotelu Laguna

Osim toga, simptomatično je, ili je možda samo čudna podudarnost, da je Jure Sertić bliski rođak direktora zagrebačkog hotela Laguna, Ivana Sertića, kojem se pogodbom dodjeljuju, bez nužnog provođenja postupka javne nabave, organizacije brojnih skupova i sastanaka 11 različitih projektnih timova pod okriljem Ministarstva branitelja. Dakle, iz nekoga privatnoga razloga Tomo Medved i njegovo Ministarstvo izravnom pogodbom centriraju hotelu Laguna stotine i stotine gostiju, stotine i stotine ručkova, večera i noćenja, što se množenjem pretvaraju u stotine tisuća kuna. Opus, tj. ostavština Jure Sertića nikako se ne uklapa u novo HDZ-ovo ruho koje Andrej Plenković plete pod egidom VJERODOSTOJNO, pa je legitimno upitati se kadrovira li se u HDZ-u mimo znanja i volje sadašnjega predsjednika. Tim više što, čujemo, ni mnogi viđeniji članovi stranke nisu znali za Sertićevo imenovanje tajnikom HDZ-ova odbora za branitelje.

Zaborav u Hrvata simptomatska je i raširena pojava, ali pisani trag, na sreću ili nesreću, kako za koga, podsjeća nas na grijehe i propuste mnogih odabranih da rade za dobro naroda i društva u cjelini. U više je navrata početkom ovog stoljeća državna revizija u Ministarstvu branitelja utvrđivala zloporabu ovlasti i nenamjensko trošenje proračunskoga novca, uglavnom za podresor za koji je odgovoran bio Jure Sertić. Prema nalazima revizije nikada nije utvrđeno kako je, recimo, potrošeno odnosno gdje je završilo 2.494.582 kuna namijenjenih za razvoj najprioritetnijih projekta Ministarstva branitelja: za „Ekspertni informatički dijagnostički sustav i jedinstvenu mrežu i bazu podataka u području PTSP-a i drugih psihosocijalnih posljedica rata“, za „Istraživanje posljedica rata u širem smislu na reprezentativnom uzorku hrvatskih branitelja“ te za „Sustav psihodijagnostike i empirijske evaluacije rada mreže Centra za hrvatske branitelje Udruge hrvatskih veterana Domovinskoga rata“. Izvješća o namjenskom utrošku tih gotovo 2,5 milijuna kuna nikada nisu pribavljena. Jedanako tako nikada ni DORH po službenoj dužnosti, a prema nalazima revizije, nije pokrenuo kazneni progon odgovornih za kazneno djelo nenamjenskoga trošenja novca, niti je kaznenu prijavu protiv odgovornih podnio i jedan od idućih ministara branitelja, uključujući i aktualnog, tehničkog, a pretendenta na novi mandat, Tomu Medveda, iako su svi oni bili suočeni s nalazima revizije koji eksplicite govore o kaznenim djelima počinjenima unutar njihova resora.

Osim sa starim nerazješnjenim računima iz doba Jure Sertića, prethodnih je mjeseci ministar branitelja Tomo Medved bio informiran i o nizu nepravilnosti i zloporabama položaja u Ministarstvu branitelja u vrijeme njegova prethodnika Predraga Matića i njegova pomoćnika Bojana Glavaševića, što je, također, potvrdio i nalaz državne revizije od 14. lipnja ove godine. Ni tri mjeseca nakon uvida kako su poslovali njegovi prethodnici, Tomo Medved nije našao za shodno protiv njih podnijeti kaznenu prijavu. Umjesto da inzistira na čistim rukama, Tomo Medved i njegovi suradnici, imamo podatke iz više izvora, sve češće se mogu vidjeti u društvu „starog kadra“ Jure Sertića.

Vidno uznemireni Tomo Medved

Naši izvori govore nam da je Tomo Medved trenutno vidno uznemiren jer se i druga imena pojavljuju kao mogući kandidati koji bi umjesto njega mogli zauzeti ovu vrlo delikatnu dužnost. Najčešće se spominju dvojica junaka Domovinskoga rata, 54-godišnji autohtoni Vukovarac i donedavni HDZ-ov saborski zastupnik Zvonimir Milas, te dr. Zlatko Tomašić, 55-godišnji Riječanin, domoljub, humanist, zatočenik srpskih koncetracijskih logora, danas iznimno uspješan dječji kirurg. Obojica, i Milas i Tomašić, uživaju veliki ugled kod značajnog dijela članova i simpatizera HDZ-a, pa Tomo Medved, također ratni junak, tri puta ranjavan, s pravom osjeća da nije zacementiran na ministarskom mjestu. Neki idu čak toliko daleko pa tvrde da Tomo Medved s predstavnicima brojnih braniteljskih udruga, a pod pokroviteljstvom neizbježnoga Josipa Kelmma, priprema novo „događanje naroda“ ne bi li pokazao da je ipak on ministar svih ministara. Doista zvuči nevjerojatno da ratni heroj Medved pravi komplot s prokazanim Jurom Sertićem, koji je tko zna kamo i za što prelio gotovo 1,3 milijuna kuna namijenjenih za projekt Dijagnostičkoga sustava što je trebao biti podlogom svih epidemioloških studija iz kojih bi se crpili podaci o oboljevanju branitelja i njihovih obitelji (psihičkih i tjelesnih bolesti), a što bi bilo od velike važnosti za učinkoviti pristup liječenju i očuvanju zdravlja te populacije. Da je projekt oživio danas ne bismo bili suočeni s poražavajućim i zabrinjavajućim podacima koje je prije nekoliko mjeseci otkrila znanstvena studija „Samoubojstva hrvatskih branitelja u Zagrebu i Hrvatskoj“, autora Zorana Komara i Elvire Koić. Rezultati te studije mogu se svesti na sljedeće: od 1991. godine stopa samoubojstava hrvatskih branitelja u stalnom je porastu i danas je gotovo dvostruko veća od one za opću populaciju. Drugim riječima, ako ste hrvatski branitelj, imate dvostruko veće šanse da se ubijete od onih građana Hrvatske koji nisu sudjelovali u Domovinskome ratu!

Autor: Krešimir Turčin / 7dnevno / 23. rujna 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.