JURČEVIĆ: Prijava protiv Stanimirovića nije slučajno odbačena u vrijeme kada on i Pupovac vode pregovore o Vladi

Autor:

Profesor Jurčević ogorčen je na hrvatsko pravosuđe te poručuje kako je potrebno rješavati krize koje su zahvatile naše društvo.

Osječko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu novinarke Karoline Vidović Krišto i povjesničara Josipa Jurčevića protiv lidera SDSS-a Vojislava Stanimirovića za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika te civilnog stanovništva uz obrazloženje kako nije potvrđena sumnja da je dotični počinio zločine za koje se tom prijavom tereti. Razočaran ovom odlukom, svoj komentar na istu za naš je portal iznio profesor Jurčević.

-Riječ je o sramotnoj poruci i odluci, ja i odvjetnik još nismo dobili obrazloženje kojemu se nadamo. Međutim, ono što su prenijeli mediji je skandalozno kao što je bio slučaj i sa ranijim prijavama pa su izvukli nekakve stvari bez da govore o konkretnim svjedocima koji svjedoče o konkretnim Stanimirovićevim zločinima, koje smo mi njima dostavili, uključujući zločin u Tovarniku. Stanimirović nije sudjelovao samo u zločinima koji su na razini odgovornosti, zbog toga što je bio u strukturi okupacijskih vlasti pa je po zapovjednoj liniji odgovoran prema tim pravilima kako se sudi u Hrvatskoj i kako se sudi u Haagu. On je sudjelovao u veoma konkretnim zločinima, to znači odvođenju hrvatskog vojnika ranjenika od njegove kuće koji je potom likvidiran za što postoji živa svjedokinja njegova supruga pa me zanima kako će sud pravdati to svjedočenje- kaže Jurčević koji je o ovoj problematici u više navrata pisao kolumne ne samo za naš portal, već i za naš tjednik povlačeći paralelu sa slučajem Tomislava Merčepa.

-Na primjeru sudbina dvoje ljudi 91-e i desetak, petnaest godina kasnije vidi se koja se perverzija događa u Hrvatskoj u javnom, političkom i pravosudnom životu. Dakle, 91-e je Tomislav Merčep bio heroj kao prvi zapovjednik obrane Vukovara, a potom i u zapadnoj Slavoniji i Gospiću, a u to vrijeme počinje zločinačka djelatnost Stanimirovića i traje cijelo vrijeme srbijanske oružane agresije. Desetak godina naš medijsko-pravosudni sustav pretvara Tomislava Merčepa u ratnog zločinca i on je prvostupanjski osuđen prije nekoliko mjeseci na 5 i pol godina zatvora, a Stanimirović je rehabilitiran u uglednog građanina i saborskog zastupnika te privatizatora golemih količina hrvatske imovine- objašnjava naš sugovornik ponovno naglašavajući zgroženost odbacivanjem kaznene prijave. No, ono što mu je posebno zanimljivo jeste trenutak u kojem se odbacivanje događa.

-Odbacivanje bi se moglo povezati s vremenom i tempom pregovora o saborskoj većini. Budući je ne samo prema mojem mišljenju, već i prema mišljenju nadležnih institucija i istraživača, osobito međunarodnih institucija uključujući EU u vrijeme pregovora o pristupanju toj zajednici pravosuđe bilo glavni problem i uzastopce pa i danas međunarodne institucije potvrđuju da je Hrvatska silno korumpirana zemlja, a da je srce korupcije upravo pravosuđe. Prema tome ovo je generalni problem i srce korupcijske hobotnice koja razara Hrvatsku, ne samo pljačkaški i materijalno što se ne procesuiraju kriminalci već se potpuna perverzija događa s temeljnim hrvatskim vrijednostima temeljem čega ratni zločinci postaju ugledni građani, političari i vladari, a heroji hrvatske obrane prolupali tipovi i kriminalci. Ova odluka je na tragu toga- smatra povjesničar naglašavajući kako je dodatna problematika u tome što SDSS-ovci sada odlučuju o sastavu vlade, brojeći krvna zrnca po javnim poduzećima.

-To je zapravo vrijednosni smisao, Pupovac se predstavljao kao moralni autoritet, dakle vrijednosna vertikala i kriterij hrvatske demokratičnosti, a s druge strane giolem broj tužbi pripadnika etničke srpske zajednice protiv njega podnosi kaznene i svake druge prijave, a sustav opet ne reagira pošto je on svoj politički položaj pretvorio u kriminalizirani, korupcijski etnobiznis. Prema tome, zastrašujuća je i to poruka te možda najuočljivija za Pupovca kojega je Hrvatsko nacionalno etničko sudište osudilo zbog veleizdaje. To dovoljno govori o stanju u kojem se nalazi Hrvatska- poručuje Jurčević koji vjeruje kako je temelj za izlazak iz kriza u koje je zapala hrvatska država priznavanje ratnih heroja, ali i hrvatske ratne pobjede. Dok to ne riješimo događati će nam se ovakve stvari, a Hrvatsku bi u duhovnom smislu trebalo revitalizirati kako bi gospodarstvo i ostali parametri koji nas koče sjeli na svoje mjesto.

Povjesničar po tome pitanju vjeruje u novo vodstvo Hrvatske demokratske zajednice. -Do sada se radi o političkim spinovima i vi više ne znate što se događa oko sastavljanja vlade obzirom da je pregovarački proces u tijeku. Kriminalna struktura prepoznala je glavnu opasnost u novim strukturama HDZ-a koje su došle iz Bruxellesa i nisu zatrovani ni ucijenjeni hrvatskim kriminalom pa se puštaju spinovi ne bi li se kriminalna struktura očuvala. Raspadi stranaka, krize u HSS, Živom zidu, HSP-ovci su potpuno pometeni pa se stara struktura unutar te krize pokušava održati. Nadam se da će se novo, europsko vodstvo početi rješavati kriminalne korupcijske hobotnice koja je nositelj vrijednosnih perverzija kao što je odustajanje tužbe od Stanimirovića. To nije slučajno sada objavljeno već se ojačava Pupovca, a ja mislim da bi Plenković i Stier trebali biti nositelji novih vrijednosti bez korupcijskih poveznica. Nadam se da neće dopustiti percipiranje u vlasti osobama kao što su Pupovac, Stanimirović i njihova korpucijska mreža. I čini mi se da je ta korupcijska mreža upravo sada objavila ovo kako bi im skinuli teret s leđa te ih učinili prihvatljivima za participaciju u vlasti. Osim toga, i drugi uvjeti koje Pupovac nameće ne samo sada već i u vrijeme trgovine sa Sanaderom koja je kriminalna jer se u vlast arbitrira po etničkoj pripadnosti, što je zastrašujuće- zaključio je Jurčević.

Inače, Karolina Vidović Krišto i J Jurčević su kaznenu prijavu protiv Stanimirovića osječkom Županijskom državnom odvjetništvu podnijeli u srpnju 2013. godine, navodeći kako priloženi opis i mjesta počinjenja zločina te imena relevantnih svjedoka govore kako je riječ o osnovanim sumnjama da se radi o najtežim povredama humanitarnog prava, odnosno ratnim zločinima. Njih dvoje su tada, na konferenciji za novinare u Vukovaru, isticali kako je prema neslužbenim podacima abolirano oko 5.000 ratnih zločina počinjenih u agresiji na Hrvatsku, iako ratni zločin nigdje na svijetu ne podliježe oprostu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.