Robert Anic/PIXSELL

Josipović za srpske medije: ‘Mnoge Pupovčeve govore bih potpisao’

Autor: dnevno.hr

"Još sam davno, dok nije bila ovako izražena, upozoravao na ustašofiliju metaforom o ustaškoj zmiji. Mnogi su to smatrali pretjerivanjem. Nažalost, sad se vidi da sam bio u pravu", kaže Josipović

Bivšem hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću nije prvi put da za srpske medije daje poduže intervjue. Jedan je takav prije nekoliko dana objavljen i u srbijanskom Blicu, za koji je Josipović prokomentirao već više puta prežvakanu temu premještanja HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku, ali i status Srba u Hrvatskoj, dotaknuvši se i neizostavnog Milorada Pupovca.

“Premještanje ploče s pozdravom “Za dom spremni” iz Jasenovca u Novsku nije rješenje, treba je ukloniti, nije joj mjesto nigdje u Hrvatskoj”, istaknuo je Josipović za Blic.

Dodaje i da većina građana želi dobre odnose i trajan mir između Beograda i Zagreba, i da bi volio da susret na predsjedničkoj razini donese promjenu u ozbiljno narušene odnose.

 Poziv predsjednika Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog je, kako kaže, mudar i za Srbiju i Srbe koristan politički potez, a ulazak Srba u kosovsku vladu vidi kao znak političke zrelosti.

Što se tiče HOS-ove ploče, Josipović je istaknuo:

“Nisu sve vlasti imale isti odnos prema ustaškoj ostavštini. To ustvrditi bilo bi nepravedno. U vrijeme Račanove vlade, kasnije vlada Sanadera, Kosor i Milanovića bilo je ekscesa, bilo je ustašofila, ali ne i ovog nivoa povijesnog revizionizma. Danas ustaštvo i četništvo zauzimaju sve više javnog prostora i ugrožavaju europski, antifašistički karakter naših država. Još sam davno, dok nije bila ovako izražena, upozoravao na ustašofiliju metaforom o ustaškoj zmiji. Mnogi su to smatrali pretjerivanjem. Nažalost, sad se vidi da sam bio u pravu”, kaže Josipović.

Na novinarsku konstataciju da Srbi u Hrvatskoj nisu zadovoljni premještanjem ploče, Josipović je dodao:




“Naravno, a isto misle i mnogi Hrvati. Ipak, moram primijetiti da vladu koju optužujemo da žmiri nad povijesnim revizionizmom i ustaškim znakovljem podržava vodeća srpska stranka u Hrvatskoj. Da, gospodin Pupovac i društvo iz SDSS-a prigodno zagovaraju antifašizam, protiv su ustaških simbola, ali svesrdno podržavaju vlast koja tolerira ustaško znakovlje”, smatra Josipović.

Na pitanje treba li Pupovac izaći iz Vlade ili ostati i boriti se za prava Srba, rekao je da je Pupovac vrlo važna figura hrvatske političke scene i na njoj je oduvijek.

“Napravio je puno dobra u poslijeratnim vremenima. Ali, smatram, već duže vrijeme vodi politiku koja ne donosi pravu korist srpskoj zajednici u Hrvatskoj, a ni Hrvatskoj kao cjelini. Fama da je njegov ostanak u Vladi sudbinsko pitanje Srba potpuno je netočna. Ta vlast, u kojoj on kao brani prava Srba, tolerira ustaštvo, o ćiriličnim pločama u Vukovaru se više i ne govori, mnoga su pitanja vezana uz povratak još neriješena, ne poštuje se Ustavni zakon. Podsjetit ću, u jednom je trenutku njegov pakt s pravim ustašofilima, Hasanbegovićem i društvom, sačuvao ovu vladu. Mnoge Pupovčeve govore bih potpisao”, zaključuje među ostalim Josipović za Blic.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.