Josipović: Poticajni posjet Srbiji će ‘rasvijetliti sudbine nestalih osoba’

Autor: hina

Podsjetio je i da je u Srbiji s njim bio i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, koji je, među ostalim, dogovorio da se pokrene proces koji će građanima jedne i druge države omogućiti prelazak granice samo s osobnom iskaznicom.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak je svoj službeni posjet Srbiji ocijenio vrlo dobrim i poticajnim za rješavanje važnih problema u odnosima Hrvatske i Srbije.

– Mislim da je riječ o poticajima koji su vezani za važne probleme u odnosima sa Srbijom, a to su u prvom redu zatočene osobe, gdje smo dobili obećanje i za koji dan će biti predana nova dokumentacija, koja će pomoći rasvjetljavanju sudbine jednog broja nestalih osoba – rekao je Josipović u razgovoru za Media servis.

Podsjetio je i da mu je simbolički predana jedna umjetnina, te da će vladina komisija narednih dana organizirati primopredaju većeg broja hrvatskih umjetnina koje su odnesene za vrijeme rata.

– Bilo je govora i o rješavanju izbjegličkog pitanja, koje je važno i nama i Srbiji i tu su napravljeni vrlo pozitivni pomaci, koji otvaraju mogućnost da se napravi veći iskorak nego do sada – rekao je Josipović koji je u nedjelju i ponedjeljak boravio u svom prvom sužbenom posjetu Srbiji.

Podsjetio je i da je u Srbiji s njim bio i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, koji je, među ostalim, dogovorio da se pokrene proces koji će građanima jedne i druge države omogućiti prelazak granice samo s osobnom iskaznicom.

– Postupak je otvoren, naravno, to neće biti sutra, ali je otvoren i mislim da će puno značiti građanima – kazao je predsjednik, odbacivši tumačenja da će liberalizacija graničnog režima olakšati put i organiziranom kriminalu.

– Imali smo i vize i putovnice pa vidimo da je pola kriminalnog miljea ovdje obitavalo. Prema tome, samo po sebi to ništa ne znači. Obični građani ne smiju biti taoci mogućih slabosti u sustavu – poručio je.




Tadić uskoro u Vukovaru?

Potvrdio je da je sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem razgovarao o susretu u Vukovaru, za koji još nije određen datum.

– Treba naći neko vrijeme koje odgovara njemu i meni te da je to u nekim gabaritima šire politike, ali taj dan će sasvim sigurno doći. Mislim da je to važan dan, jer će značiti na jednoj simboličnoj razini potpuni razlaz srbijanske politike sa onom ideologijom koja je dovela do Vukovara – rekao je Josipović.




Na protivljenje nekih vukovarskih političara i stradalničkih udruga Tadićevu dolasku, Josipović je kazao da je to njihovo demokratsko pravo.

– To što se te udruge, koje su inače neke manje, u startu protive, nek se protive. To je njihovo demokratsko pravo, ali one neće zaustaviti demokratske procese i proces pomirbe, jer je on u interesu hrvatskih građana i u interesu RH – naglasio je.

Josipović je odbacio tumačenja da je odustajanje Hrvatske od tužbe za genocid preduvjet Tadićeva dolaska i isprike Vukovarcima.

– Nema nikakvih preduvjeta te vrste i nema nikakve veze između pitanja hoće li se ili neće odustati od tužbe i dolaska predsjednika Tadića – rekao je Josipović, potvrdivši riječi premijerke Jadranke Kosor da će o tužbi za genocid odlučiti hrvatska vlada.

– To je točno. Vlada o tome još nije razgovarala, a kada bude razgovarala, onda će donijet odluku. Sada još nije sazrelo vrijeme. Kada se i ako riješe svi problemi, onda će se o tome razgovarati – kazao je.

Josipović se od dolaska iz Srbije još nije čuo s premijerkom, no najavio je da će se njih dvoje sresti krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna, kako bi razmijenili informacije s njegova puta u Beograd i premijerkina puta u Budimpeštu.

Josipović: Nema potrebe da ulazimo u tuđe dvorište

Predsjednik je rekao i da tijekom posjeta Srbiji nije bilo riječi o Kosovu.

– Hrvatska je svoje stanovište rekla. Hrvatska je priznala Kosovo, a daljnje uvlačenje u taj ozbiljni i teški problem između Srbije i Kosova Hrvatskoj nije potrebno. Ne vidim razloga za to. Na nama je da rješavamo svoje odnose sa Srbijom, Kosovom, Bosnom i svima drugima, i bez poziva, ne vidim zašto bismo ulazili u tuđe dvorište – rekao je Josipović.

Ocijenio je da će savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu biti važno općenito sa stanovišta međunarodnog prava, a na pitanje hoće li hrvatska u tome biti suzdržana, odgovorio je: “Vidjet ćemo, pričekajmo, sasvim sigurno ćemo i mi u Hrvatskoj imati neki odnos prema tome, ali najbolje pričekati tu odluku”.

Josipović je uvjeren da Kosovo koči europsku integraciju Srbije.

– Sigurno da Srbija teško može računati na razumijevanje Europe dok se ne riješi pitanje Kosova. Po onome što sam vidio u Srbiji, oni su svjesni da je to jedan od problema koje treba riješiti. Oni imaju svoje viđenje, na Kosovu svoje, međunarodna zajednica opet neko svoje. Pričekajmo da stvari sazriju. Mislim da je to stvar procesa i vremena – rekao je Josipović.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.