Goran Stanzl/PIXSELL

Josipović odgovorio što misli čiji su Perković i Mustač, ali i tko je za njega Đureković!

Autor: T. P.

Naglasio je kako ubojice moraju odgovarati radi pravednosti i pijeteta prema žrtvi, "ali i zato da se jednom zauvijek odrede standardi postupanja u kojima je jasno kako tajne službe nikada i ni po koju cijenu ne smiju radi politike ubijati".

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović na portalu autograf.hr objavio je tekst u kojem je opisao svoje mišljenje o presudi na doživotni zatvor Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pod naslovom “Čiji su Mustač i Perković? Pripadaju i lijevom i desnom korpusu”. Odgovorio je pritom tko su oni za njega, ali i što misli o ubijenom Stjepanu Đurekoviću.

Dijelove njegova teksta iz kojeg se iščitavaju stavovi bivšeg predsjednika prenosimo.

“Bez obzira na to tko je stvarno bio Đureković, da li domoljub koji se borio za neovisnu Hrvatsku, da li čovjek koji je pobjegao iz tadašnje Jugoslavije radi opasnosti u koju je ušao radi otkrivanja kriminala u INI ili je i sam sudjelovao u nečasnim radnjama, je li bio suradnik njemačke tajne službe ili puki emigrant, njegovo ubojstvo je nedopustiv čin političkog nasilništva i državnog zločina.

Ubojice moraju odgovarati i radi pravednosti i radi pijeteta prema žrtvi, ali i zato da se jednom zauvijek odrede standardi postupanja u kojima je jasno kako tajne službe nikada i ni po koju cijenu ne smiju radi politike ubijati. Isto je i sa svim drugim slučajevima u kojima je bivša država posegnula za ubojstvom kao načinom rješavanja političkog sukoba.

Jesu li g. Perković i g. Mustač ubojice ili nisu, zaslužuju li zatvor ili slobodu, moći ćemo konačno odgovoriti kad minhenska presuda postane pravomoćna, kad završi žalbeni postupak”, piše Josipović za autograf.hr.

“Iz minhenskog bi postupka mogli i morali proizaći neki važni poučci, načela koja bi, ako ih prihvatimo, sigurno unaprijedila naše društvo.

Prvi i najvažniji poučak: jednom i zauvijek, barem mi ovdje u Hrvatskoj, mogli bismo usvojiti načela postupanja tajnih službi i političkih moćnika koja jasno govore da nema cilja koji bi opravdao političko ubojstvo, torturu i druga teška kršenja ljudskih prava”, dodao je među ostalim Josipović.

Autor: T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.