Srdjan Ilic/PIXSELL

JOSIPOVIĆ KRITIZIRA: ‘Predsjednica je trebala pohitati u Ahmiće’

Autor: dnevno.hr

Nakon haške presude šestorici Herceg-Bosne u BiH su dodatno porasle tenzije

Bivši predsjednik Republike Hrvatske i čelnik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović gostovao je u Točki na tjedan N1 televizije.

Odgovorio je i na neka zanimljiva pitanja vezana u predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i situaciju u BiH.

Komentirao je činjenicu kako predsjednica često govori o stanju u BiH, a zbog svojih izjava doživljava brojne kritike službenog Sarajeva i ma li RH uopće pravo raspravljati o uređenju BiH.

”Pitanje je način. Postoji jedna opsesija Hrvata u BiH, ali i kod hrvatskog državnog vodstva, da pred kamerama treba udarati kako bi trebalo biti u BiH, a to je, naravno, pogrešno. Ako se i promijeni izbori zakon u BiH, to neće biti zbog predsjednice već usprkos predsjednici. Mislim da od ovog Hrvati u BiH nemaju nikakve koristi, treba naći drugi način, a izbjegavati agresivni udar na suverenost susjedne zemlje” rekao je Josipović.

Osvrnuo se i na svoje vrijeme kada je bio predsjednik te je li ga kritiziralo službeno Sarajevo.

”Tu i tamo neki od bošnjačkih medija su znali nešto napomenuti, ali to je bilo marginalno. Za mog mandata, mislim da smo izgurali model koji je BiH nudio lakši put u EU. Nadam se da će se političari okrenuti prema najvažnijem cilju, a to je članstvo BiH u EU. Pitanje većine i manjine je trebalo riješiti tako da onaj tko je većina drugima da ono da što bi sebi želio tamo gdje je manjina”, kaže Josipović.

Nakon haške presude šestorici Herceg-Bosne u BiH su dodatno porasle tenzije.




”Presuda je takva kakva je. Udruženi zločinački pothvat je doživio pravne kritike, ali presuda je tu. Znamo da je bilo strašnih zločina. Prva reakcija nakon presude je trebala biti sućut žrtvama zločina, predsjednica je trebala pohitati u Ahmiće. I Hrvati su bili žrtve zločina, ali su ih i počinili prema Bošnjacima i Srbima”rekao je Josipović te prokomentirao njen službeni put u BiH.

”Nadam se da, kao što je dobro i da je bila na ručku s Pahorom. Jedna od najvažnijih funkcija predsjednice je da RH drži u prijateljskom okruženju. Ako takav bude odlazak u BiH, ja ću ga osobno pozdraviti”, tvrdi bivši predsjednik.

Ustvrdio je i kako nije kasno za predsjednicu da ode u Ahmiće.




”Mislim da bi bilo dobro da tamo ode, ali neću joj ja davati savjete. To bi bilo blagotvorno za odnos odnos između država, ali i za unutarnje odnose u BiH”, rekao je Josipović za N1.

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.