screenshot

Josipović: ‘Hrvatska se ni pod koju cijenu ne smije profilirati kao zemlja koja štiti ratne zločine’

Autor: dnevno.hr

"Hrvatska se ni pod koju cijenu ne smije profilirati kao zemlja koja štiti ratne zločine, ali svakom svom građaninu mora omogućiti pravnu i drugu pomoć kako je to uobičajeno u civiliziranom svijetu", rekao je Josipović.

Slučaj Orašje otvara niz pitanja, a svoje je viđenje o njima za RTL Danas pojasnio bivši predsjednik, Ivo Josipović.

Kada ste bili predsjednik, u lipnju 2013. Državno odvjetništvo RH i Tužiteljstvo BiH potpisali su sporazum o suradnji i progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina – jeste li vi imali saznanja o ovakvom raspletu?

Naravno da su postojale informacije. One su bile i iz obaviještajnih izvora, a i naši građani koji žive u BiH su isto tako slali određene informacije, pritužbe, da se provode istrage. Ovdje postoje dileme je li priča politizirana, mislim da je vlada trezveno reagirala. Bitno je da u procesuiranju toga vidimo je li riječ o politizaciji, jesu li isti kriteriji za moguće okrivljenike iz svih naroda. Ne mogu reći tko je tu zakazao, ali u vrijeme dok sam ja bio predsjednik, sve je funkcioniralo u redu.

Je li ovo situacija za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost? Zašto ga Predsjednica ne saziva?

Pitanje je što se hoće postići. Vijeće se može sastati, od toga neće biti štete, ali da je puno važnije sistemačniji rad da se RH opredijeli za određeni tip postupanja. Hrvatska se ni pod koju cijenu ne smije profilirati kao zemlja koja štiti ratne zločine, ali svakom svom građaninu mora omogućiti pravnu i drugu pomoć kako je to uobičajeno u civiliziranom svijetu.

Kako doznajem – neslužbeno – 2009. godine Haag je tražio preslike svih dokumenata kao uvjet za zeleno svjetlo za poglavlje 23, odnosno za ulazak Hrvatske u Uniju – te preslike dobili su svi i Sribija i BIH – je li to istina?

Po statutu Haškog suda je obaveza RH da da dokumente koje traži sud.




Hrvatska kao članica NATO-a, a da se nije znalo o uhićenjima – zvuči nelogično! Kako to da nitko nije znao?

Evo ja sam znao, pretpostavljam da su i drugi dužnosnici trebali znati što se događalo.

Danas ste nastupili kao izaslanik Kolinde Grabar-Kitarović (na proslavi 240 godina Pravnog fakulteta) – znači li to da ste se pomirili?




Nakon što sam promislio, prihvatio sam biti izaslanik jer mislim da Hrvatskoj nedostaje kultura poštivanja institucija, a predsjednica i ja smo pokazali da ih poštujemo. To je važna poruka. Mi se razlikujemo jako u politici, ali to ne smije biti razlog da ne pošaljem ovako važnu poruku građanima.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.