Alfonso Reyes/ en.wikipedia.org

Jeza u Osijeku: Gdje su američki milijuni? Pacijente koji preživljavaju pasje vrućine zgrozile fekalije koje su isplivale među najteže bolesnike

Autor: I. Delić

Djelatnici bolnice pitaju se što je s tim projektom i da li je iza njega stajao doktor Vladimir Borzan, muž SDP-ove europarlamentarke Biljane Borzan. Dotični je donedavno sjedio u fotelji ravnatelja osječke bolnice, pa se naši sugovornici zgroženi derutnim stanjem svoje bolnice pitaju je li on jedan period vladao iz sjene, a posebno ih je u oči zabola činjenica kojoj su nedavno svjedočili.

Pacijenti Poliklinike za unutarnje bolesti u Osijeku svjedoče jezivim prizorima jer na njihovom odjelu doslovno su isplivale fekalije radi čega su morale biti zatvorene ambulante za hematologiju, kardiologiju, alergologiju, ali i hematološka dnevna bolnica. Da priča bude još otužnija riječ je o odjelu kojega koriste pacijenti koji moraju boraviti u sterilnim uvjetima, a obilne kiše, ranije nevrijeme, ali i dotrajalost te neulaganje doveli su pacijente i djelatnike bolnice u neugodan položaj. Dio novca od donacija koje su proteklih tjedana prikupljane uložiti će se u rješavanje stanja na Poliklinici, ali čini se kako to nije dugoročno rješenje.

No, upravo takvo, dugoročno rješenje, nudilo se ne tako davno podsjećaju naši sugovornici i revoltirani zaposlenici bolnice koji su nam se javili, a koji podsjećaju na najavljivanu donaciju američke vojske u iznosu od oko milijun dolara. Novac je to koji je trebao biti investiran u bolnicu, konkretnije u odjel za neurologiju KBC-a Osijek, a od čega nije počinjen veliki pomak. Djelatnici bolnice pitaju se što je s tim projektom i je li iza njega stajao doktor Vladimir Borzan, muž SDP-ove europarlamentarke Biljane Borzan. Dotični je donedavno sjedio u fotelji ravnatelja osječke bolnice, pa se naši sugovornici zgroženi derutnim stanjem svoje bolnice pitaju je li on jedan period vladao iz sjene? Posebno ih je u oči zabola činjenica kojoj su nedavno svjedočili. Projekt se naime realizirao tako što su iselili pola zgrade ginekologije te se tamo uselili neurologiju.

Drugim riječima, u istim hodnicima i liftovima vozila su se i nalazila tek rođena djeca i trudnice pred porod s pacijentima neurologije koji su često bez svijesti. U takvom stanju povraćaju, mokre i obavljaju veliku nuždu, a šefovi ginekološkog odjela nastojeći da zadrže vlastite pozicije, na te su prizore šutjeli prihvaćajući sve što im se nameće.

Uhljebljivanje SDP-ovih kadrova u derutnoj bolnici na šefovske pozicije, bolest je koju u toj instituciji nisu zaliječili. Kada već govorimo o nepotizmu i obitelji Borzan tada treba imati na umu da su se oni u više navrata spominjali u javnosti radi ovog negativnog trenda. Suprug Borzan, kao što je već navedeno donedavno je ravnao KBC-om Osijek, a odlukom Vlade postao je član Sanacijskog vijeća iste bolnice. Kao takav, klasičan je primjer nepotizma zabilježen na hrvatskoj političkoj sceni u zadnjih deset godina. Tim nemoralnim činom njegova supruga Biljana nominirala se za neokrunjenu kraljicu političkog nepotizma u Lijepoj našoj.

Kada se tome doda postavljanje njezina navodnoga rođaka Zorana Horvata, na direktorsku poziciju u pod njim posrnule Bizovačke toplice, onda ova priča dobiva još veću gorčinu. Moćna SDP-ovka, daleko od očiju javnosti, bez natječaja je sestri pronašla radno mjestu u Jovanovićevu ministarstvu. U to se ministarstvo nije moglo ući bez ideološke preporuke. Iako je došla iz jedne osnovne škole, odmah je dobila važnu funkciju na odobravanju novih udžbenika te izradi kurikuluma za zdravstveni i građanski odgoj.

Ova esdepeova europarlamentarka pažnju javnosti na sebe je skrenula u jeku političko-pravnih trzavica oko Josipa Perkovića kada je ustvrdila da “Lex Perković” za EU nije važan. No, kao što je već poznato, ubrzo nakon njezine izjave hrvatska javnost spoznala je kako je famozni zakon itekako važan njemačkom pravosuđu. Stoga se opravdano dio javnosti zapitao zbog čega je Borzan progovarala o nevažnosti toga zakona te je li s time štitila članove svoje obitelji? Naime, u međuvremenu su se u javnosti pojavili detalji iz njezine biografije koji su izrazito zanimljivi.

Njezina majka, Rosa Čupurdija, bila je dugogodišnja zaposlenica Službe državne bezbednosti (SDB-a) u Osijeku. Tu je obnašala dužnost tajnice Dragoljuba Krnića, šefa osječke podružnice nadležne za Slavoniju i Baranju. Dodatno svjetlo na ovaj podatak baca i činjenica da je u tim godinama danas veletraženi agent jugoslavenske UDBA-e Josip Perković operativno djelovao upravo u osječkoj centrali SDB-a.

Nije to jedini intrigantan detalj iz njezine biografije jer je otac Jovo Čupurdija bio aktivan u Savezu komunista Hrvatske te je bio kandidat za predsjednika općinskog komiteta SK Osijek u posljednjem unutarpartijskom odabiru kadrova 1989. godine. Unatoč svemu, Borzan nesmetano pliva SDP-ovim političkim vodama jer potporu u unutarstranačkim previranjima daje predsjedniku Zoranu Milanoviću, čija je miljenica.

Autor: I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.