Photo: Igor Soban/PIXSELL

Jeste li primijetili? Predsjednica u tri godine nije ispunila NI JEDNO obećanje

Autor: Iva Međugorac

Da je kojim slučajem barem dio obećanja koja je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala u jeku kampanje za šeficu države, ali i na kultnom inauguracijskom govoru ispunjen, hrvatski narod imao bi razloga otvoriti šampanjac i popiti ga sa svima onima koji se munjevito vraćaju u domovinu, nakon što su je zbog krize napustili. No, kako osim puno govora i prozivki predsjednica nije učinila ništa opipljivo, niti konkretno, njezina nekoć neupitna popularnost na sve je nižim granama. Nedavno je tako našu zemlju baš na njezinu inicijativu posjetio srpski predsjednik Aleksandar Vučić, a tu Grabar-Kitarović nije poentirala. Štoviše, pokazalo se nakon izjave o ”marginalcima” kako više nema bezrezervnu potporu niti u svojem biračkom bazenu.

U svojem inauguracijskom govoru Grabar-Kitarović, koja očigledno u tome trenu nije bila do kraja upoznata sa svojim ovlastima, obećala je kako će od Hrvatske napraviti jednu od najrazvijenijih država svijeta. ”Ne postoji ni jedan razlog da to ne bude”, grmila je samouvjereno u plavoj haljini s pozornice. No, baš ovih dana svjedočimo zastrašujućim podacima o tome kako hrvatski narod razvija ostale razvijene zemlje svijeta, u koje odlazi. Naime, rezultati su najlošiji u zadnjih sto godina, a u 2017.godini Hrvatsku je napustilo 58 tisuća ljudi.

”Jedna sam od vas, i dati ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom, iz koje mladi neće odlaziti, u kojoj će se više rađati, nego umirati, gdje će naši ljudi u zlatnoj životnoj dobi uživati plodove svojeg rada”, pričala je predsjednica, kojoj aktualna crna hrvatska statistika sasvim sigurno ne ide u prilog. Mladi ne da odlaze, nego je pitanje tko će uistinu ostati u ovoj državi beznađa u kojoj je 330.000 građana blokirano, dok njihov dug iznosi više od 40 milijardi kuna. Umirovljenici pak ”zlatnu dob” preživljavaju od kontejnera do kontejnera, a mirovinske fondove veoma uspješno nagriza zavrzlama oko Agrokora.

Ono u čemu je Grabar-Kitarović uspjela jest provesti svoj Ured kroz skoro cijelu državu, a iz svakog djela zemlje pokušala je poslati što snažniju poruku. Tako je, primjerice, iz Slavonije upozoravala na izvanredno stanje te od vladajućih po tome pitanju zahtijevala izvanredne mjere. No, naravno malo toga po tom je pitanju učinjeno, a rijetki su po svemu sudeći članovi Vlade koji su uopće ozbiljno i doživjeli predsjedničine poruke.

Posve je jasno u ovome trenutku, da predsjednica vrlo aktivno razmišlja o još jednome mandatu, kojega realno neće moći osvojiti bez potpore HDZ-a, na koju može računati, unatoč sve učestalijim sukobima s premijerom Plenkovićem, jer kada se sve nemirne lopte spuste na zemlju postaje jasno da ni ona, ni on nemaju drugi, ali niti bolji izbor. Ipak, ono nad čime bi se svaki iole odgovoran političar trebao zamisliti jest gomila izrečenih obećanja od kojih niti jedno nije ispunjeno.

Pronatalitenta politika ne postoji, standard građana nije bolji, mladi iseljavaju, umirovljenici životare, nema investicija, nema obrazovne reforme, nema novih radnih mjesta. No, koga briga Grabar-Kitarović ionako za ništa nije odgovorna.

Ipak, kada je u pitanju vanjska politika tu je treba dijelom i pohvaliti. Vrijedan je spomena njezin susret s turskim predsjednikom s kojim je pokušala lobirati za Hrvate u BiH, svakako je pohvalan i njezin posljednji posjet Bosni i Hercegovini kojim je začepila usta kritičarima, nakon što je posjetila Ahmiće. Pohvalan je i njezin utjecaj na Inicijativu tri mora, ali ne treba zaboraviti niti to da se šeficom države u nekoliko navrata bavilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Osim zbog rođendanskog slavlja koje je za nju priredio Zdravko Mamić na tapeti se prema najavama sada već bivše Dalije Orešković trebala naći zbog još dva razloga jedno je pitanje financiranja predsjedničina doktorata, a drugo pak svrha njezina misterioznog putovanja u SAD.




Svim propustima, ali i uspjesima unatoč jedno je sigurno: u ovome trenutku teško je pronaći političkog pojedinca koji bi uistinu ozbiljno mogao poljuljati osvajanje još jednog mandata. No, slično se mislilo i za Josipovića, a politika je butiga puna iznenađenja pa ćemo se prikloniti onoj da ništa nije nemoguće.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.