Marko Lukunic/PIXSELL

JESTE LI PRIMIJETILI? Porasle su cijene brojnih prehrambenih proizvoda, ali ni tu nije kraj

Autor: dnevno.hr

Prema procjenama RBA-ovih analitičara, cijene bi trebale ići gore i tijekom ovog mjeseca zbog porasta administrativno reguliranih cijena (električne energije)

Odlaskom u nabavku hrane, zasigurno ste primijetili da za otprilike jednaku količinu novca dobivate sve manje proizvoda. Razlog tomu jest poskupljenje od 2,8 posto cijene hrane i bezalkoholnih pića u odnosu na isti mjesec prošle godine. U porastu su cijene mlijeka, sira i jaja (plus 6,9 posto), povrća (3,5 posto), voća (+3,4 posto), ulja i masti (12 posto) te mesa (2,7 posto).

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, na godišnjoj su razini u studenom i treći mjesec zaredom zabilježile rast po stopi od 1,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku, tako da je u razdoblju od siječnja do studenoga prosječna stopa inflacije iznosila 1,1 posto, a  najveći generator rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini i dalje su cijene prehrane, koje u strukturi potrošačke košarice čine nešto manje od 30 posto, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Doprinos pozitivnim godišnjim stopama inflacije dao je i godišnji rast cijena u kategorijama alkoholnih pića i duhana (plus 2,4 posto), zatim restorana i hotela (plus 6,5 posto), te prijevoza (plus 2,8 posto), dok su, istodobno, jači porast indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razini ublažile  manje cijene stanovanja, vode, struje, plina i ostalih goriva (minus 0,7 posto), pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva (minus 0,5 posto) te komunikacija (minus 0,5 posto).

Prema procjenama RBA-ovih analitičara, cijene bi trebale ići gore i tijekom ovog mjeseca zbog porasta administrativno reguliranih cijena (električne energije).

“Istovremeno očekujemo nastavak rasta doprinosa cijena energije u ukupnom indeksu potrošačkih cijena. Posljedica je to baznog učinka i već spomenutog podizanja cijena električne energije. Prosječna stopa inflacije s očekivanih 1,2 posto u 2017. trebala bi u 2018. ubrzati na 1,4 posto. Osim inflacije ponude, odnosno pozitivnog doprinosa rasta cijena prehrane i energije, očekujemo da bi i doprinos snažnije domaće potražnje trebao gurati cijene prema blago višim razinama”, priopćeno je u analizi RBA.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.