Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Jedni mu spočitavaju djeda ustaškog pukovnika, drugi bliskost s Piculom: Hoće li Stier očistiti hrvatsku diplomaciju?

Autor: I.Delić

Davor Stier, ako je suditi po njegovoj biografiji, jamačno zaslužuje mjesto ministra vanjskih poslova.

Hrvatska diplomacija napokon bi se mogla očistiti od udbaško-jugoslavenskih kadrova koji je godinama opsjedaju, jer po svemu sudeći na čelo ministarstva vanjskih i europskih poslova zasjesti će čovjek neopterećen jugoslavenskim repovima i prošlošću, a riječ je o europarlamentarcu i uglađenom HDZ-ovcu Davoru Ivi Stieru. Njega je kao novog ministra najavila i kolegice iz EP-a Dubravka Šuica, dok je Lada Jurica zadužena za Internet i nove medije Europskih pučana uputila čestitke na njegovu adresu. Da se doista radi o kvalitetnom kadru svjedoči njegova bogata karijera i biografija, jer među ostalim radi se o prvom hrvatskom vlasniku EU Oscara, odnosno čovjeku koji je proglašen najboljim europskim zastupnikom u 2015. godini na polju razvojne suradnje. Radi se inače o nagradi koju dodjeljuje organizacija The Parliament Magazine, dok nominaciju ističu nevladine udruge, instituti i zaklade u svakoj kategoriji po troje, dok 500 zastupnika u parlamentu odabire najbolje među njima, a baš oni odabrali su svojedobno našeg Stiera.

On sam okarakterizirati bi se mogao kao političar koji je svoj posao u Parlamentu objašnjavao kao borbu protiv siromaštva i nejednakosti, dok ga ovdje u domovini poznanici opisuju kao uljuđenog kršćanskog demokrata koji korijene vuče iz proustaške obitelji, a koji je pak stasao na argentinskome tlu. Stier u svojoj službenoj biografiji navodi da je rođen 72-e u Buenos Airesu u Argentini, u obitelji političkih emigranata porijeklom iz Samobora, djed Ivan Stier bio je ustaški pukovnik i zamjenik Vjekoslava Maksa Luburića, dok su njegovi roditelji intelektualci, pa mu je tako otac liječnik, a majka sveučilišna profesorica. Diplomirao je politologiju i međunarodne odnose na Katoličkom sveučilištu u rodnom gradu, a naknadno i novinarstvu. U Hrvatsku je zahvaljujući programu Hrvatske matice iseljenika čiji je bio stipendist po prvi puta stigao 90-te kao član Hrvatske svjetske mladeži, a mladi Stier vrlo brzo ulazi u redove Hdz-a te njegov politički uspon biva strelovit jer njegovu bogatu i hvale vrijednu biografiju prepoznaje pokojni Tuđman.

Već 1996. sa svega 24 godine dobiva posao u Ministarstvu vanjskih poslova da bi dvije godine kasnije bio imenovan drugim tajnikom hrvatskog Veleposlanstva u Washingtonu. Radio je u Misiji RH pri Nato-u u Bruxellesu, a 2008. primjećuje ga Sanader koji ga imenuje vanjskopolitičkim savjetnikom, a u svojem timu zadržava ga i Jadranka Kosor i to kao vanjskopolitičkog savjetnika. No, po dolasku Tomislava Karamarka ovaj europarlamentarac biva marginaliziran iz političkog, ali i stranačkog života. I dok mu je dio zlobnika izvan stranke spočitavao ustašku obiteljsku biografiju u HDZ-u su mu zamjerali prisnost sa SDP-ovim Toninom Piculom, te se baš to u kuloarima spominjalo kao argument za njegovom smjenom s mjesta Međunarodnog tajnika stranke, dok je s druge strane taj događaj izveden onoga dana kada se Perković zaputio u njemačku kaznionicu, a na čemu je Stier za razliku od šefa Karamarka inzistirao.

Dobio je Stier u svojem HDZ-u zahvaljujući podmetanjima stigmu nepoćudnog elementa, a unatoč tome što ga se diskreditiralo i blatilo birači su ga prepoznali pa je na prvim izborima za EP dobio 14 tisuća glasova, dok je godinu poslije mandat okrunio sa 26.432 glasa, i to s dna liste. Kršćanski demokrat, antifašističkih uvjerenja svjetonazorski se ne slaže s Piculom, ali s njime je u Parlamentu odlično surađivao zalažući se među ostalim za prava Hrvata u BiH, a po svemu sudeći on predstavlja novi profil i novu paradigmu političara kojima je nacionalni i društveni interes jači od onoga stranačkoga, a hoće li to primijeniti i u svojoj političkoj karijeri iz fotelje ministra ostaje za vidjeti. No, po svemu sudeći riječ je o političaru koji je za razliku od mnogih vjerodostojan.

Autor: I.Delić