Damir Spehar/PIXSELL

JEDINSTVEN GRAD U HRVATSKOJ: Svi školarci i studenti dobivaju stipendiju!

Autor: Dnevno.hr

Iz gradskog proračuna narednih 10 mjeseci isplaćivat će im se po 320 kuna mjesečno.

Novska je jedinstveni grad u Hrvatskoj koji stipendije srednjoškolcima i studentima daje bez natječaja. Naime, stipendije dobivaju baš svi Novljani koji se redovno školuju ili studiraju, a jedini je uvjet redovni upis tekuće školske i akademske godine.

Tako je ove godine 176 srednjoškolaca potpisalo ugovore o stipendiranju s Gradom Novskom, a iz gradskog proračuna narednih 10 mjeseci isplaćivat će im se po 320 kuna mjesečno. Uz to, nekim učenicima, koji žive u krugu od pet kilometara od škole pa službeno nemaju na to pravo, plaćat će se i putni troškovi do škole.

Izdvojili šest milijuna kuna
Uskoro će ugovore potpisati i približno isti broj studenata s područja Novske, a njima je namijenjeno ove godine oko 460 kuna mjesečno narednih 11 mjeseci. Ovu je praksu 2013. uveo novljanski gradonačelnik Vlado Klasan.

– Ova je mjera prepoznata je i na državnoj razini, zbog čega je Grad Novska proglašen prvim u RH po izdvajanju za obrazovanje, odnosno po sredstvima koja su osigurana iz Proračuna za učeničke stipendije. Grad Novska u biti ne daje novce za stipendije, već ih vraća građanima koji godinama izdvajaju sredstva za Proračun Grada Novske – rekao je gradonačelnik naglasivši kako sljedeću školsku godinu planiraju povećati mjesečni iznos učeničkih stipendija.
U četiri godine Grad je podijelio ukupno 1264 stipendije, za što su izdvojili oko šest milijuna kuna, lokalni.hr

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.