Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Jedini ministar s ovakvim stavom? ‘Tuđmanova slika i raspelo zaslužuju biti u svakom državnom uredu’

Autor: T. P.

U prošlom, prvom mandatu ministar Kuščević ostao je upamćen i po pozdravu “Hvaljen Isus” upućenom novinarima na konferenciji

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Lovro Kuščević, u intervjuu Jutarnjem listu objasnio je zašto bi uveo ‘tuđmanizaciju’ i zašto je u kabinet ministarstva stavio drveno raspelo.

“Držim kako na predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, utemeljitelju RH, moramo stvarati, rekao bih, tuđmanizam, kao jednu državotvornu viziju i doktrinu koju treba izučavati i na njoj graditi razvoj Hrvatske. Zaslužan je za stvaranje moje stranke HDZ-a, utemeljitelj je moderne Hrvatske te zaslužuje biti u svakom državnom uredu”, rekao je Kuščević.

“Što se tiče raspela, ja sam praktični vjernik, katolik i mislim kako je također primjereno staviti i raspelo kao simbol živog Krista, koje nas čuva od svih zlih utjecaja i iskušenja koja svakodnevno imamo. Pomaže nam u svakodnevnom radu. Utočište”, dodao je ministar graditeljstva.

>>> NEVJERNICI U POTPUNOM ŠOKU: Ministar započeo presicu s riječima: Hvaljen Isus i Marija!

Osvrnuo se i na nekolikobivše ministrice, Anke Mrak Taritaš.

“Najviše što me od svega iznenadilo, budući da gospođa Mrak Taritaš ipak dolazi iz struke, ona je arhitektica, golem je broj primjedbi upravo od struke, strukovnih udruga, na zakone i propise koje su doneseni tijekom njezina mandata.

Recimo, ukinuta su povjerenstva za kvalitetu većih građevina u gradovima i Savjet za prostorno uređenje RH. Postupak provedbe geodetskog elaborata je otežan, izbačena je lokacijska dozvola koja je bila jedan vrlo dobar instrument, otežano je ishođenje građevinskih dozvola za infrastrukturne objekte, koji su projekti prioritetni za izvlačenje novca iz fondova EU. Već ove godine uputit ćemo u proceduru izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i Zakona o graditeljstvu zbog usklađivanja s direktivama EU. Međutim, iduće godine u suradnji sa strukom, udrugama i komorama očekujemo temeljite izmjene tih zakona i propisa u vezi sa svim njihovim primjedbama”, rekao je Kuščević za Jutarnji list čijoj publici stavovi ministra graditeljstva nisu najbolje sjeli.

Autor: T. P.