Filip Brala/PIXSELL

Jedini HDZ-ovac od kojeg Plenković strahuje: Solo igrač koji sprema prepreden plan!

Autor: Iva Međugorac

”Dok mačke nema, miševi kolo vode”, izreka je koja bi uz malo parafraziranja mogla pomno oslikati trenutno stanje u HDZ-u. Naime, dok se predsjednik Andrej Plenković bavi problemima koji nagrizaju njegovu vladu, u stranci stasaju snažni pojedinci koji bi mu u dogledno vrijeme mogli ugroziti rukovodeću poziciju u HDZ-u. Jedan od takvih nedvojbeno je politički tajnik stranke i bivši potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier, koji je najave da će se posvetiti stranačkom radu po odlasku iz ministarstva vanjskih poslova uistinu realizirao. Taj stranački rad, tvrde HDZ-ovci može se opisati kao soliranje, a takav način ”igre” nimalo se ne dopada predsjedniku Plenkoviću.

Cijelo ljeto Stier je iskoristio kako bi posjećivao stranačke organizacije diljem zemlje, mahom po Dalmaciji, gdje je održao i niz sastanaka te tribina. Sve to u funkciji političkog tajnika bez suglasja s vodstvom stranke, a time i bez Plenkovićeve podrške. Plenkoviću se osim toga ne dopadaju niti Stierovi medijski nastupi koje je odradio ”na svoju ruku”, bez konzultacije s vodstvom. Istovremeno,Plenković uskoro kreće na unutarstranačke izbore za predsjedništvo stranke, jer isto je naslijedio iz Karamarkove ere te je posve logično da ga želi pročistiti i pomladiti. Baš to prilika je za Stiera, koji ne misli rušiti kolegu Plenkovića već će pokušati učiniti sastav predsjedništva bliži svojim političkim pogledima. Kao jedan od alata mogla bi poslužiti i njegova inicijativa da se članovi Predsjedništva biraju na principu ”jedan član-jedan glas”. A kada to ustroji, moglo bi uslijediti i rušenje predsjednika stranke Plenkovića, od čega ovaj uostalom i strahuje.

Doduše, nije Stier jedini s kojim Plenković ima problema, glavobolje mu zadaje i Miro Kovač, koji čeka svoju priliku da izađe na čelo stranke. I on je također solo igrač, posebice kada je riječ o javnim nastupima, a kako saznajemo mimo Plenkovićeva znanja nedavno se sastao upravo sa Stierom u krugu stranke, što ovome nije nimalo drago, baš kao što mu nije draga niti njegova prisnost sa Zlatkom Hasanbegovićem koji ga nerijetko hvali, a s kojim Kovač i danas kontaktira. Doda li se ovim unutarstranačkim neslaganjima i ono iz Vlade, teško je ne konstatirati da Plenkoviću nije lako. . Kako saznajemo iz izvora bliskih vladajućima, dva Plenkovićeva ministra uopće ne komuniciraju, a njihovi odnosi izrazito su loši i nategnuti. Riječ je o ministru obrane Damiru Krstičeviću i čelnom čovjeku hrvatske policije Davoru Božinoviću, koji ujedno uživa veliko povjerenje premijera Plenkovića. Njih dvoje ne slažu se dulje vrijeme, a Krstičević premijeru ne oprašta to što je na tako važnu poziciju doveo čovjeka koji je na parlamentarnim izborima dobio beznačajnih 400 glasova. Dobro upućeni svjedoče kako se između ovoga dvojca vodi pravi mali rat, iako se od ranije dobro poznaju jer 2001. Kada je tadašnji predsjednik Stipe Mesić umirovio generale među njima se našlo i Krstičevićevo ime, dok je s druge strane Božinović blizak Mesiću čiji je predstojnik ureda postao 2004.godine. Ono što u cijeloj ovoj stranačkoj i vladajućoj zbrci ostaje visjeti u zraku jest pitanje kada se političari uslijed silnog bavljenja sa samima sobom uspijevaju baviti narodom?

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.