screenshot/Twitter

Je li vam promaknulo što je Obersnel ‘twittao’ na Dan antifašističke borbe?

Autor: T. P.

Čini se da Obersnelu nije najbolje sjela naslovnica Hrvatskog tjednika

Gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel na Dan antifašističke borbe “twittao” je zanimljivu kritiku. Zasmetalo ga je što je u posljednjem broju Hrvatskog tjednika na naslovnoj stranici objavljen zemljovid s pregledom grobišta Drugog svjetskog rata i poraća koji je izradio Miljenko Klarić, i to na temelju baze podataka koju su nekoć davno i to tijekom rada na projektu Hrvatskog državnog arhiva i Državnog odvjetništva o komunističkim zločinima nad hrvatskim građanima izradili Blanka Matković i Stipo Pilić.

Kako piše croative.net, uneseni podatci temelje se na dokumentaciji nekadašnje saborske komisije koja je tijekom 1990-ih radila na prikupljanju podataka o grobištima i žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća, a danas se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu. Uzmemo li to u obzir, čini se da Obersnel poziva DORH i policiju na represiju protiv znanstvenika koji se služe arhivskim gradivom koje je u zakonu definirano kao kulturno blago Republike Hrvatske te podatke iz tog gradiva prezentiraju u aplikaciji koja je besplatno dostupna na internetu.

O prikazu lokacija grobišta, logora, zatvora, željezničkih postaja i transportnih puteva koji obuhvaćaju logore u Austriji, kao i logore i grobišta u Republici Sloveniji, Hrvatskoj i BiH pisali smo proteklih dana:

>>> SLOVENIJA JE VELIKA GROBNICA: Pogledajte karte masovnih grobišta komunističkih zločina!




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.