Patrik Macek/PIXSELL

JE LI TODORIĆ DOISTA ‘GAZDA’: Provjerili smo kako posluje njegovo poslovno carstvo i naišli na neke neugodne minuse

Autor: I.Delić

Ivica Todorić suprotno uvriježenim mišljenjima ipak ima financijskih tegoba.

Knjiga i film ‘Gazda’ autora Saše Paparelle projekt su o kojem će se sasvim sigurno još pričati i koji će dići prašinu u Lijepoj našoj jer riječ je o projektu koji se zalaže za to da se informacije o tome kako se postaje gazdom u našoj zemlji budu javno dostupne. Knjigu je i prije no što je ugledala svijetlo javnosti rezerviralo preko sto ljudi, a ona je komplementarna istoimenom filmu na čijoj je promiciji bio i prvi čovjek Mosta Božo Petrov. On je pak tamo mogao spoznati da se radi o svojevrsnom priručniku u kojima se otkriva kako biti kreativan da bi se postigao ultimativni gazda u Hrvatskoj. Jedan od hrvatskih gazda, odnosno gazda nad gazdama jamačno je nabogatiji Hrvat Ivica Todorić koji je svojedobno financirao kampanju mladih Mostovaca, koji su nakon prošlih parlamentarnih izbora postali kreatori hrvatske političke zbilje.

No, je li Todorić uistinu gazda ponajviše pokazuje izvješće o poslovanju više od 50 firmi koje su u sastavu njegova koncerna Agrokor, a koje je objavljeno ovih dana. Prema tome izvještaju hrvatska poslovna grupacija Agrokor prošle je godine izbila na treće mjesto liste hrvatskih dobitaša, a ispred nje su tek Adris i HEP. Prošla godina za Todorićevo poslovno carstvo bila je znatno povoljnija nego li 2014. kada je godinu okončao s manjkom, a uz bolje makroekonomske uvjete promjenu trenda donjeli su pozitivni učinci od akvizicije Mercatora. Stvaranje liderskog maloprodajnog lanca na poručju pet država bivše Jugoslavije osiguralo je rekordnu prodaju Agrokorovih prehrambenih robnih marki. Broj zaposlenih u Todorićvom koncernu po preuzimanju Mercatora prešao je 60 tisuća, a prihodi od prodaje prerasli su 38,8 posto, što je zapravo 47,2 milijarde kuna. Uz Mercator koji je Todoriću osigurao profit od 153,3 milijuna kuna glavni Agrokorov pokretač za rast su Jamnica, koju je nedavno prodao, a o čemu je ekskluzivno pisao naš portal te Ledo, ove dvije korporacije osigurale su mu 400 milijuna kuna dobiti.

Agrokor je prošle godine prvi puta veći dio prodaje, 53 posto ostvario izvan Hrvatske, no unatoč tome poljoprivredne tvrtke kao što su Belje, Pik i Vupik poslovale su s gubicima čemu pridonosi smanjena cijena poljoprivrednih proizvoda na burzama, a stanje su dodatno zakomplicirale sankcije protiv Rusije. Povoljni trendovi u poslovanju te financijsko pozicioniranje grupe nisu riješili Todorićeve poteškoće jer ukupan dug porastao je za 2,1 milijardu kuna te doseže 45,3 milijarde kuna. Omjer kapitala i obveza koji ukazuje na visoku zaduženost također je nepovoljan, a koncem 2015. vlastitim kapitalom bilo je pokriveno svega 14.2 posto ukupne imovine. Glavnina obveza odnosi se na kredite i obveznice, ali svemu tome unatoč za kamate je prethodne godine uplaćeno 2015. vlastitim kapitalom bilo je pokriveno tek 14,2 posto ukupne imovine.  2,77 milijardi kuna, 10,7 posto više nego godinu ranije. Prošle je godine Agrokor realizirao i nekoliko manjih akvizicija, a prinova u njegovom poslovnom carstvu jeste Projektgradnja koju je Todorić spasio iz predstečaja stičući 80,86 posto vlasništva za 122,5 milijuna kuna. Za 57,7 milijuna kuna vratio je kontrolu nad Kozmom, a u koncern je uključena i informatička firma INIT te prodavač papira Ambalažni servis. Iz koncerna je zato izašla tvrtka Dijamant Agrar koja je prodana srpskom ”gazdi” Petru Matijeviću. Suprotno očekivanjima i investicijama ni Jana nije polučila očekivane rezultate na američkom tržištu, a gubitke trpi i njegov energetski biznis odnosno A.N.P. energija.

Inače, Todorići su temelje svojem poslovnom carstvu udarili onda kada je otac Ante osuđen radi krađe šest milijuna maraka u Agrokombinatu. Nakon puštanja na slobodu Ante pokreće obiteljsku tvrtku za proizvodnju cvijeća i srodnih proizvoda, a to je bio temelj današnje dinastije Todorić. Pravo bogatstvo stekli si tijekom rata jer Agrokor je nastao još 1989. godine i odmah nakon toga preuzima preradu soje u Zadru. Sve to odvija se u predratno doba, a pravi poslovni uzlet Todorići doživljavaju ’92-e kada konce u potpunosti preuzima Ivica, kupujući pritom svoje prve dvije velike tvrtke- Janu i Agropreradu. Godinu dana kasnije u Todorićeve ruke padaju Zvijezda i Dip Turopolje, a 94-e preuzima Ledo, Konzum, Silos-mlinove, Bobis i Solanu Pag. Privatizacija Konzuma osobita je priča jer Todorić zaposlenicima nikada nije ponudio pravo prvokupa premda su te dionice trebale biti dio javne ponude. Navnodno su i bile, ali kratko te su u jednom trenu nestale iz ponude pojavljujući se tek tjedan dana prije no što su postale djelom njegove imovine. Po sličnom portfoliju domogao se i Leda, kojega je preuzeo premda spekulira se godinama nije imao najbolju ponudu. Kooperantica Leda je u to vrijeme bila Nevenka Tuđman pa se sumnja da je zapravo Franjo Tuđman bio taj koji je izabrao Ivicu Todorića za nositelja hrvatskog gospodarstva i kao takvoga ga gurao iz sjene. Todorićevo carstvo godine 1998. postaje bogatije za Jasna vino, a zbog te privatizacije pokrenuta je i istraga jer se sumnjalo da se Jamnici pogodovalo kreditom Zagrebačke banke od 2.,5 milijuna njemačkih maraka. Tim kreditom kupljene su dionice koje su osigurane založnim pravom nad nekretninama same Jaske, što je Zakonom o privatizaciji strogo zabranjeno. Širenje po takozvanoj regiji Todorić počinje 2000. kada preuzima sarajevski Kiseljak, tri godine kasnije domogao se većinskog paketa dionica srpskog Frikoma i trgovačkog poduzeća TP DC Sarajevo. Zatip kupuje dubrovački Medijator pa osječku Slobodu i mađarskog proizvođača sladoleda Baldaufa koji je kasnije preimenovan u Ledo kft Mađarska. Agrokor za to vrijeme preuzima porečku Agrolagunu.

Nakon toga, 2005. godine na red dolazi Srbija. Todorić kupuje tvornicu ulja Dijamant iz Zrenjanina, i trgovački lanac Idea iz Beograda. U domovini za to vrijeme preuzima PIK-a Vrbovec. Te godine preuzima i Belje, a Hanfa dvije godine kasnije zaključuje da je proces obavljen mimo zakona jer Todorić nije objavio da Agrokor preuzima cijelu tvrtku. Vlada je rješavanje toga pitanja prepustila ministru financija Slavku Liniću pod čijom je palicom spor oko Todorića stopiran. U toj godini Todorić se domogao i Tisna, a 2009. Konzum osniva i lanac kozmetičkih proizvoda Kozmo. Za preuzimanje Mercatora ovaj tajkun založio je čak tri četvrtine svoje ukupne imovine kako bi podigao kredit od 600 milijuna eura u ruskoj Sberbanci, a budući mu država godišnje isplaćuje poticaje od desetak milijuna kuna našega novca za financijsku budućnost ovoga hrvatskoga gazde nema straha.

Autor: I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.