screenshot/YouTube

Tepeš preko ‘off shore’ tvrtke za Bandića prao novac?

Autor: I.Delić

Davorin Tepeš prisan je s Bandićem, a ujedno ne previše spretan lik, pa se postavlja pitanje je li odrađivao prljave poslove za gradonačelnika?

Ime Davorina Tepeša jedno je od onih koje je isplivalo među četrdesetak osoba iz Hrvatske koji se nalaze unutar 11,5 milijuna dokumenata o poslovanju u poreznim oazama koji su iz odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca iz Paname dostavljeni novinarima Süddeutsche Zeitunga, a oni su ih predali Međunarodnom konzorciju istraživačkih novinara. Centar za istraživačko novinarstvo iz Zagreba među prvim imenima objavio je baš ono Tepeševo, podsjetiti valja da je riječ o bivšem dogradonačelniku Zagreba i bivšem potpredsjedniku zagrebačke gradske skupštine. Dotični slovi kao izuzetno prisan prijatelj zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kojim se nadležne institucije bave mjesecima. Budući da poznanici Tepeša opisuju kao ne previše spretnog čovjeka iz cijele trakavice nameće se pitanje je li dotični možda preko off shore tvrtke čiji je direktor zapravo prao novac za gradonačelnika Bandića? Znakovito je da na zagrebačkoj adresi koja je u dokumentu o osnivanju tvrtke I Consulting Inc., navedena kao adresa stanovanja direktora iste Davorina Tepeša, uistinu živi Davorin Tepeš, magistar znanosti s političkom karijerom. Sami Tepeš svojedobno je na upit o direktorskom poslu u off shore tvrtki tvrdio kako nema pojma o čemu se radi.

– Ponovljeno mu je da posjedujemo dokument u kojemu su njegovo ime i osobni podatci kao direktora off shore tvrtke te mu je ponuđeno da se nađe s novinarom, vidi dokument i porazgovara o temi, tim više što je u jednom trenutku rekao ‘ako je tako to je netko napravio da ja ne znam’. Nakon objašnjenja novinara da je dokument originalan, ali bi bilo dobro da ga vidi ako sumnja da je netko zloupotrijebio njegovo ime, gospodin Tepeš je prijedlog odbio tvrdeći kako uopće ne zna s kim razgovara. Novinar ga je podsjetio da se predstavio u prvoj rečenici te je ponovio svoje ime, što istražuje i razlog zbog kojega zove Davorin Tepeš je prekinuo razgovor uz objašnjenje da nema što reći – govorio je o ovom slučaju Saša Leković koji je bio sudionik off shore leaksa.

Bivši zagrebački dogradonačelnik i bivši dopredsjednik zagrebačke skupštine, Davorin Tepeš, prema dokumentima što ih posjeduje ICIJ, bio je tek jedan od hrvatskih državljana na položaju direktora ‘off shore’ tvrtki koje je osnovala hrvatska ‘Greenfield Group Inc.’.’I Consulting Inc.’, s adresom u zagrebačkoj Drenovačkoj ulici, samo je jedna od mnoštva off shore tvrtki koje je osnovala tvrtka Greenfield Group Inc.. Također, uz adrese u Skokovom prilazu koja je korištena za potrebe registracije u hrvatskom sudskom registru te one u Drenovačkoj registrirane na Britanskim djevičanskim otocima za potrebe off shore djelovanja, u dokumentima koje posjeduje ICIJ, još jedna zagrebačka adresa navodi se kao adresa ‘Greenfield Group Inc.’.

Ta adresa je u strogom središtu Zagreba. Na pročelju zgrade osim prezimena stanara ispisana uz zvona postoji još samo ploča s nazivom arhitektonskog ureda, ali nema nikakvoga vidljivoga traga tvrtke ‘Greenfield Group Inc.’.

– Na jednom od poštanskih sandučića uz prezime Mirković stoji i ‘Greenfield’. Upravo se to prezime, Mirković, pojavljuje kao prezime predstavnika ‘Greenfield Group Inc.’ na dokumentima koje ICIJ posjeduje. Preciznije, osoba za koju se na temelju dostupnih dokumenata može nedvojbeno zaključiti da predstavlja ‘Greenfield Group Inc.’ zove se Igor Mirković. U telefonskom imeniku Zagreba to ime na toj adresi ne postoji niti uz jedan broj fiksnog niti mobilnog telefona. U nekima od dokumenata dostupnih ICIJ-u uz naziv Greenfield Group Inc. pronašli smo telefonski broj koji počinje s 0800, dakle jedan od brojeva koji se mogu zakupiti kako bi se na njega omogućili besplatni pozivi. Tko je broj zakupio ne može se saznati iz telefonskog imenika kao niti na kojoj je adresi taj broj priključen – tvrdio je Leković.

>>> Ispravak teksta objavljenog na portalu dnevno.hr 11. 5. 2016.




Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.