Jurica Galoic/PIXSELL

JE LI PERNAR U PRAVU? Što i za koju cijenu jedu i piju saborski zastupnici, ministri i Kolinda?

Autor: I. Delić

Zastupnicima je život olakšan na svim poljima...

Saborski zastupnik Ivan Pernar objavom svojega ručka u ondašnjem restoranu, a za koji je izdvojio 18 kuna izazvao je burnu raspravu u javnosti jer svoj saborski obrok usporedio je s onim u studenskoj menzi te zaključio ono što svi ionako odavno znamo da zastupnici žive lagodnim životom. Pernar je to detaljno argumentirao posjetivši menzu gdje je ručak platio 34,5 kuna.

-Vege ručak u studentskoj menzi košta nevjerojatnih 34,50 kn! U Saboru ljudi jeftinije prolaze, zar to nije pljačka studenata? (vege meni u menzi košta 22,60 kn, a u Saboru 22 kn) – napisao je Pernar na svojem Facebook profilu. Doduše, ono što valja imati na umu jest da je Pernar u menzi platio ručak bez subvencije, a na subvencioniranu cijenu pravo imaju isključivo oni studenti koji posjeduju adekvatnu studentsku iskaznicu. Pernar je tako u Saboru ručao bukovače, pire krumpir i salatu, dok je u studentskoj menzi pojeo sličan obrok, ali objavljujući status na Facebooku mora da nije imao na umu 71 posto cijene obroka koji je za studente subvencioniran, a iz čega proizlazi da je ukupna cijena obroka gotovo identična, s tim da je posve jasno zašto studentima pomažemo sufinancirajući njihovu prehranu te im na taj način umanjujemo troškove studiranja, dok je s druge strane brojnim od politike umornim i siromašnih građanima jasno zašto zastupnici tako povoljno plaćaju svoje obroke kada se znade kolika su im primanja.

No, da saborski zastupnici i obični smrtnici u Lijepoj Našoj ne žive istim životom, više i nije neka vijest. Jasno je i vrapcima na ulazu u sabornicu da ondje susreću ljude koji žive lagodnim životom, uživajući povlastice preko leđa hrvatske sirotinje. Jedna od povlastica jest i povoljan obrok u saborskom restoranu, ali i jednako tako povoljna pića u ondašnjem kafiću. Jasno, cijena u restoranu i kafiću ne odnosi se samo na političare, već proizvode tamo konzumiraju i saborski djelatnici te njihovi gosti. Kavu je u ondašnjem kafiću potrebno platiti 3,50 kuna. S druge strane, cijena kave na Pantovčaku jest 80 lipa, baš kao i šalica čaja. Cijene ručka različite su ovisno o tome nalazi li se zastupnik u restoranu ili se služi samoposlužnom menzom. U restoranu je kompletan obrok s juhom i desertom 36 kuna, dok u menzi iznosi 26 kuna.

Na jelovniku se u saborskom restoranu mogu pronaći razne delicije, od pečenih svinjskih rebara, valjušaka, tune sa žara, pa sve do kelja s krumpirom. Ondje se vidjeti i probati mogu valjušci, sarma, hamburger te restani krumpir. A čest obrok je i piletina s mlincina te prilogom od povrća. Služi se u Saboru i teleće pečenje s rižom, ali i srdele sa salatom od krumpira.

 Korisnici saborske kuhinje svaki dan biraju između dva pripremljena menija koja uključuju juhu, glavno jelo, prilog i salata. Zaposlenici, akreditirani novinari i zastupnici ručak plaćaju 22 kune, a ostali posjetitelji 44 kune.  Za sendvič je u Uredu predsjednice potrebno odvojiti deset kuna, dok desert plaćaju pet, a za ručak odvajaju 20 kuna. Zađete li u Banske dvore gdje je sjedište Vlade i poželite kavu s mlijekom, platit ćete je 3,50 kune.

Muči li vas grlobolja ili naprosto volite čaj, za šalicu ćete izdvojiti jednak iznos. Jede vam se sendvič sa šunkom? E pa u Vladi ćete ga platiti deset kuna. Za one zahtjevnije tu je i sendvič s pršutom od 18 kuna. Kompletan ručak s juhom i salatom iznosi 18 kuna, dok desert plaćaju pet kuna. U saborskoj kuhinji kava i čaj stoje 3,50 kuna, a za kavu s mlijekom valja dodati ponešto kovanica jer ona košta 4,50 kune. Zato je sendvič sa šunkom tamo deset kuna, dok je za onaj s pršutom potrebno dodati još pet kuna.

Autor: I. Delić

VEZANE VIJESTI