Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

JE LI MOGUĆE DA SU NJIMA POGODOVALI? Novi mailovi otkrili možda najveću sramotu

Autor: Dnevno.hr

U hrvatskim medijima objavljeni su novi mailovi iz afere Hotmail.

Nakon što je bio imenovan prvi zadatak izvanrednog povjerenika Ante Ramljak 10. travnja prošle godine bilo je uspostavljanje normalnog poslovanja Agrokora, a to se trebalo ostvariti na način da se zamrznu sva potraživanja nastala prije 10. travnja i prenesu u potraživanja o kojima će odlučivati Vjerovničko vijeće kroz proces nagodbe.

Sva nova potraživanja nakon 10. travnja, kao rezultat nastavka poslovanja Agrokora trebala su se plaćati iz prihoda ostvarenih redovitim poslovanjem. Ali je tadašnji izvanredni povjerenik Ante Ramljak imao ovlasti odobriti i isplaćivanje potraživanja nastalih prije 10. travnja ukoliko je to nužno. Ustvrdilo se kako je postojala i treća kategorija, tzv. granična potraživanja, koja su nastala prije 10. travnja, ali su imala datum dospijeća poslije, pa su i ona plaćana odmah, umjesto da čekaju nagodbu.

Koliko je i kome od dobavljača bilo isplaćivano, u ovom trenutku se ne zna.

Međutim, novi mailovi pokazuju kako je  Ramljak popuštao pod pritiskom određenih dobavljača i davao im tretman koji drugi nisu imali. Naime, svoj stari dug su prebacivali u granični i na taj se način spašavali od otpisa. A potraživanja tada su razvrstana u granični dug i sigurni gubitak oni su tako pretvorili u sigurni dobitak.

Mailovi

“GĐA. MARICA rekla mi je da se poziva na članak 40. Stavak 3. Na mjenice koje su za nju instrument osiguranja plaćanja, a kod nas su mjenice koje imaju datum i iznos na sebi instrument plaćanja. Da će napraviti eksploziju na TV. I da joj se javim povratno na mob: 09x/xx xx xxx u roku 30 minuta. Svakako se ne bi javljala prije konzulatacije s vama”, piše članovima Borg grupe direktorica iz Agrokora.




Spomenuta gospođa Marica je Marica Vidaković, prokuristica iz Kraša.

Kako se može vidjeti iz dokumentacije koji su objavljeni u medijima, uspjeli Kraš, Podravka i Badel, te vjerojatno i druge tvrtke poput Atlantic Trade, Procter & Gamble i Nestle Adriatic.

“Sada imamo situaciju da nam valuta dospijeva u petom mjesecu, ali nas Konzum nema na evidenciji za plaćanje jer nas vodi kao da smo plaćeni mjenicama. Kako se radi o velikim dobavljačima (Podravka, Badel i Kraš) nisam sigurna da je moguće dogovoriti bez sastanka”, pisala je Vidaković




“Zvao me Kraš. Prvo gđa. Ivanka Maričković-Putrić, a poslije nje gđa. Marica Vidaković – u 11,30 h. Kažu dogovor je da se vrate mjenice koje su izdane za fakture čije je dospijeće poslije 10. travnja 2017. godine. Jučer ujutro bio je stav da se mjenice dobavljača NE vraćaju. Po primitku uputa od gđa. Ivanke iz Kraša i u razgovoru s g. Matićem odmah sam skrenula skupljati iznos mjenica za fakture koje dospijevaju poslije 10. travnja. Naše pravilo je bilo da se mjenice izdaju na fakture kad dospiju. Svako pravilo ima iznimki – pa tako je bilo i za Kraš, ali nisam iskreno sigurna je li bilo drugih odstupanja od pravila”, piše Željka Širola koja je u Agrokoru od 1994. godine, a direktorica Sektora riznice je od siječnja 1997. godine.

Sadržaji mailova pokazuju kako su neki  neki dobavljači još u vrijeme Todorića imali nešto bolji status, za razliku od ostalih dobavljača plaćalo im se ranije. Očito je da je Vidaković uspjela se izboriti da joj Agrokor preuzme mjenice i pretvori stara potraživanja

Marica Vidaković u objavljenom mailu iz  19. travnja navodi kako ima mjenice koje nisu unovčene u faktoring kući, nego je “zapela” s njima u vrijeme sloma kompanije te ih pokušava ubaciti u kategoriju “graničnog duga”, za koji je dogovoreno da se isplaćuje iz redovnog poslovanja, a odnosi se na robu koja je izdavana prije 10. travnja, ali ima datum dospijeća poslije 10. travnja.

Tim činom osigurano je da ne dođe do otpisa.

“Naš način rada je bio da izdajemo mjenice na fakture koje su dospjele-te eskontom mjenica u faktoring tvrtkama na dan dospijeća faktura dobavljači bi primili novce na račun, a mi bi mjenice iskupljivali u budućnosti”, navodi se objašnjenje direktorice riznice.

“Jučer je bio stav da se mjenice dobavljača NE vraćaju”, piše Širola Anti Ramljaku i Tomislavu Matiću, i još nekim ljudima iz Agrokora 20. travnja. Kako se navodi u objavljenim medijima u hrvatskim medijima, tri sata kasnije ravnateljica riznice piše STAV/ODLUKA je da se mjenice koje su izdane za fakture čije je dospijeće poslije 10. travnja mogu se vratiti izdavatelju mjenica. Mjenice tog tipa su se stornirale i spremale u poseban registrator, a za fakture koje su bile priložene najavljeno je plaćanje iz redovnog poslovanja.

Kao dobavljači koji su uspjeli vratiti mjenice u mailu od 20. travnja navode se Kraš, Atlantic Trade, Protector&Gable i Nestle Adriatic.

“Nekim od naših osiguranika, vjerovnicima društvima Grupe Agrokor, već je nuđeno plaćanje potraživanja nastalih do 9.4.2017, a drugima ne. Da li ta plaćanja odobrava izvanredni upravitelj, g. Ramljak, na osnovu kojeg članka Lex Agrokor (40. članak?), i prema kojima kriterijima su odabrani ti dobavljači? Na nas se naime obraćaju pitanjima, pošto nemaju sugovornika unutra Grupe Agrokor i ne znaju, kako da se ponašaju, što utječe i na odluku o daljnjem surađivanju s društvima u Grupi. Kontaktirali smo gđu. Vidaković, predstavnicu vjerovnika čija potraživanja nadmašuju 100.000 kuna ali bez uspjeha”, upozorila je Judita Svetin iz Prve kreditne zavarovalnice, članove Borga.

Svetin je predstavnik osiguravajućeg društva koje je osiguralo potraživanja više osiguranika prema hrvatskim društvima u Skupini Agrokor, a njihova izloženost je nekoliko milijuna eura. Te osiguranike trebao zastupati Kraš, međutim kako se viid iz mailova to se i nije dogodilo.

“Zahvaljujem na informacijama, koje mi šaljete (koordinacija – spasi Hrvatsku) ali koliko razumijem, tu su samo dobavljači grupi Agrokor, koja imaju regresnu obavezu prema faktoring društvu odnosno nastupaju kao mjenični dužnici. Koliko razumijem ostali dobavljači, koji imaju potraživanja prema grupi, svrstani su u drugu grupu, pa vas molim za slanje informacija/aktivnosti vezane na tu grupu”, piše Svetin.

“Vezano na transakcije s mjenicama i u želji da nekim dobavljačima olakšamo život koliko je to moguće – naši novi konzultanti koji su došli s timom g. Ramljaka – mole komercijalni ugovor s Zdenkom, Krašom i Atlanticom”, stoji u mailu koji izmjenjuju službe Agrokora od 25. travnja 2017. godine.

 “Bilo bi dobro ako je moguće dobiti ugovor između Kraša i Konzuma i Atlantica i Konzuma – posebno jer oni inzistiraju na povratu mjenica – Atlantic tu dostavio mjenice.” Takvi mailovi govere kako su se neki od najvećih dobavljača uspjeli naplatiti.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.