Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

Je li Dinko Cvitan pod zaštitom ili u kućnom pritvoru?

Autor: Miro Matijević

Skreće li se s time samo pažnja javnosti s važnijih tema?

Već treće desetljeće živimo kao taoci najgoreg pravosuđa u Europi koje nam ne dopušta da se izvučemo iz ralja kriminala i zločina. Kada svi postajemo već umorni od iščekivanja da se nešto konačno dogodi i da DORH i USKOK počnu raditi svoj posao, kada ih već svi doživljavamo kao institucije za zaštitu kriminala, preko noći saznajemo da je od nas ugroženiji upravo Dinko Cvitan koji je najveći dio radnog vijeka proveo baš na rukovodećim funkcijama što u USKOK-u, što u DORH-u. Iznenađujući velik broj prijatelja mi se kune da je Dinko Cvitan u redu i da je pošten, a ja nikako ne mogu povezati poštenog čovjeka s likom i djelom čovjeka koji je stvorio USKOK ovakav kakav je. Prije mjesec, dva sam preko YouTubea objavio dva videa kako izgleda saslušanje u prostorijama ODO u Gospiću i dok bi te Cvitanove zvijezde u svakoj i napola normalnoj državi i manje pošteni glavni državni odvjetnik već sutradan suspendirao s obzirom na demonstriranu količinu ludila i nepoštenja, one i dalje luduju u prostorijama Cvitanovog DORH-a. Za svaki slučaj sam njemu i Bajiću poslao mailove s linkovima tih videa ako su ih propustili vidjeti, ali nikakav odgovor ne stiže. Umjesto toga saznajemo da se glavni državni odvjetnik RH Dinko Cvitan odnedavno nalazi pod strogim mjerama zaštite zbog informacija o ozbiljnoj ugrozi njegova života. Težinu situacije trebao sam shvatiti tek kada je jedan od „vrhunskih stručnjaka za sigurnost“ na upit novinara zašto su Dinko Cvitan i njegova obitelj „zaštićeni“ odgovorio da to sigurno nije zbog njegove frizure. Ako HTV nema nikoga pametnijega pitati za mišljenje, onda je situacija zaista alarmantna. Kasnije čitam da je Cvitan dobivao prijeteće poruke. S obzirom na to da se u zaštite jako dobro razumijem, ne mogu nešto shvatiti.

Ako je Cvitan dobivao prijeteće poruke, onda se zna tko mu ih je slao ili barem predmet za koji su vezane. Zašto se preventivno ne rješava uzrok prijetnji, zašto se ne pokrene istraga prema tome tko ih šalje, a Dinka Cvitana privremeno u diskreciji stave pod zaštitu? Već sam spektakl za zaštitom Dinka Cvitana i njegove obitelji 24 sata dnevno kao i blindirani „Mercedes“ koji puni medije zadnjih dana bude sumnju.

Skreće li se s time samo pažnja javnosti s važnijih tema?

Ostaje još jedna mogućnost koja također nema veze s frizurom, ali ima smisla. Je li moguće da Dinko Cvitan zaista nije nepošten i da je stvarno iz nekog razloga odlučio konačno nešto korisno napraviti? S obzirom na to da se iz te gomile lopova-guzonja ipak izdvajaju dvojica perspektivnih osumnjičenika koji su u stanju pružiti otpor, a to su Tomislav Karamarko i Zoran Milanović, mora li se zbog njih i ljudi koji stoje iza njih državni odvjetnik voziti u blindiranom „Mercedesu“?

Ako je situacija toliko ozbiljna da su određeni kriminalni krugovi spremni fizički ugroziti život državnog odvjetnika, onda je u svakom slučaju trebalo postupati drugačije. Na ovaj način, bez obzira što je razlog, sve ponovo počinje sličiti na trećerazrednu provincijsku predstavu i prijevaru, kao i sve što DORH radi zadnja dva desetljeća.

Ostaje još jedna mogućnost. Nije li 24-satna „zaštita“ Dinka Cvitana i njegove obitelji bez razumnog objašnjenja, svojevrstan kućni pritvor da ga se drži pod kontrolom da pred izbore ne učini nešto „pogrešno“? Previše je pitanja na koje nema odgovora tako da smatram da je javnost ipak zaslužila ozbiljniji odgovor od nekakve bedaste dosjetke, uvredljive za veliki dio javnosti koja je zabrinuta za to što se u državi događa.

Autor: Miro Matijević

ZADNJE VIJESTI