Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Jambo je Milanovićev joker za rušenje Petrova i MOST-a na nacionalnoj i lokalnoj razini!

Autor: Iva Međugorac/ 7 Dnevno/ 15. srpnja 2016.

Ivici Račanu su 1998.godine Dražen Budiša i HSLS trebali da bi dobio snažan nacionalni predznak, a Milanović je 2016. godine uveo HSS pod skute Partije kako bi pridobio glasove naroda, odnosno ruralne Hrvatske.

Čudni su koalicijski puteve hrvatske politike na kojima se tijekom predizbornih vremena trguje intenzivnije i prljavije nego li na kakvom seoskom pazaru. Spaja se tada i ono što zdravom razumu nikako nije spojivo. Ali prošlost nas uči da politika i razum ni u kom slučaju ne idu ruku pod ruku.

U skladu s time, zdravom razumu nemoguće je objasniti dodirne točke između Hrvatske seljačke stranke i Socijal demokratske partije, koji uobličeni u ‘Narodnu koaliciju’ izlaze na rujanske prijevremene izbore. Trgovina je ovo koja se odvila posve transparentno, pa je novi šef HSS-a Krešo Beljak ponajviše uz potporu Stipe Gabrića Jamba pristao na ponudu Zorana Milanovića. A nudilo se, tvrde upućeni, sve i svašta: uz pet zastupničkih mandata, HSS-u je dodijeljeno Ministarstvo poljoprivrede te mjesto potpredsjednika Vlade. Ali baš kao u onim zamornim reklamama to još uvijek nije sve, jer ‘seljacima’ se nudi čak 100 mjesta u državnim tvrtkama. U tim i takvim kadroviranjima, SDP-ovci su se izvještili zadnje četiri godine. Anulirane su time sve svjetonazorske, ideološke, kulturološke i ine razlike koje bi se (kao) trebale baštiniti unustar dviju stranaka. U politici, poglavito onoj hrvatskoj, koalicija takvih dviju stranaka sa potpuno drugačijim sustavom vrijednosti moguća je stoga što je vrijednost svakoga tko se ikada domogne politike poznata – dolazak na vlast i vlastiti interes.

Sukladno tome, Jambo i Beljak, zajedno s Milanovićem i Vesnom Pusić uvjeravat’ će birače da je u njima budućnost, kao da su birači zaboravili da su neki od njih činili dio ne tako davne, ali izuzetno promašene prošlosti. A koliko su ozbiljno birači shvatili njihove poruke, svjedoče sprdnje po društvenim mrežama u kohima se HSS poziva da slogan ”vjera u Boga i seljačka sloga” preinače u ”vjera u Boga i partijsko-seljačka sloga”.

Zašto je Milanović beznačajnom HSS-u ponudio toliki plijen?

Premda se na prvu čini kako je u ovoj trgovinskoj razmjeni sve više nego jasno, ono što zbunjuje jeste razlog zbog kojega je Milanović HSS-u (koji je objektivno govoreći politički beznačajan) ponudio toliki plijen u zamjenu za zajednički izlazak na izbore?

Upućeni pak tvrde da ovi pregovori koji traju mjesecima, a ključan čimbenik u njima jeste nekadašnji metkovski gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo, čiju je desetljetnu vladavinu tim gradom prekinuo Mostov psihijatar i njegov najljući rival Božo Petrov. Nije tajna da se ova dvojica ne mogu podnijeti, te da su jedan drugome u javnosti upućivali lavine uvreda. A sve to ponizilo je i razbjesnilo lokalnog moćnika koji na poraze nije navikao pa je priliku prepoznao u suradnji sa Zoranom Milanovićem, kojemu su Mostovci prije nekoliko mjeseci u postizbornim pregovorima opalili hladan tuš.

Zadatak bivšeg metkovskog gradonačelnika u ovome trenutku, nakon pregovora u kojima njemu navodno pripada Ministarstvo poljoprivrede i više je nego jasan. On poput trola Narodne koalicije na lokalnim izborima u Metkoviću mora do kraja uništiti svog ljutog rivala i najvećeg neprijatelja Petrova, te do temelja urušiti nedavno sagrađeni MOST. Ideja je to za čiju provedbu ima punu podršku SDP-ove frakcije uvjerene da je Most tek inačica HDZ-a iza koje stoji Katolička crkva. Slična stajališta javno je iznosio i sam Jambo, koji sada u rušenju protivnika ima infrastrukturnu, medijsku i financijsku podršku Milanovićeve stranke. Inače, Jamba je Milanović očarao prije nekoliko mjeseci, a već tada skovao je povratnički plan, pozivajući Nikolu Grmoju da mu se suprotstavi, ako se usudi. I poslije postignutog dogovora sa SDP-om, Jambo nije birao riječi kojima će nahvaliti svoje nove kolege, stavljajući poseban akcent na Milanovića. – Ovo što nam je dao Zoran Milanović, budimo iskreni, ne bi nam ponudio ni rođeni ćaća! To nije bila velikodušna, to je bila rođačka i bratska ponuda, izjavio je Jambo.

Jambova osvete HDZ-u

Rasprava o koaliciji je na Glavnom odboru trajala puna četiri i pol sata i pred svima sam rekao Kreši Beljaku: “Predsjedniče, nisam bio za tebe na izborima, čak sam protiv tebe i lobirao, ali sad te – nakon ovakve obnove snage stranke -obožavam i volim, a nisam gay, kazao je Jambo, a njegov stav javnim negodovanjima unatoč poduprlo je 87 članova glavnog odbora HSS-a, dok je svega njih 13 bilo protiv ideje o pobratimstvu sa SDP-om.

Osveta je ovo koju Jambo evidento servira hladnu, jer su mu nekadašnji HDZ-ov glavni tajnik Milijan Brkić i bivši stranački čelnici zabranili kandidaturu na prošlim parlamentarnim izborima, a iz HDZ-a su i uoči predstojećih parlamentarnih izbora govorili kako u slučaju obnavljanja koalicije s HSS-om Jambo opet neće moći na izborne liste zbog postizborne suradnje s MOST-om. Jambo im sada žestoko vraća, jer za njega će u politici očito biti i više nego dovoljno mjesta.

Lokalni tajkun osebujne biografije

Inače, Jambo je prilično osebujan lik, a iza vedrog lica krije se pravi lokalni šerif, koji svoje manire u javnim nastupima ne nastoji skriti.

Dužnost gradonačelnika Metkovića obnašao je od 1997. pa sve do 2013. godine, kada ga nasljeđuje Petrov. Okušao se Gabrić u skoro svim fazama politike te je tako u šestom sazivu Sabora bio zastupnik HSS-a. No, u političke vode ušao je kao član HDZ-a, stranke s kojom se razilazi u ljeto 2003., optuživši kolege iz stranke da ga reketare. Jedno vrijeme bio je nezavisni zastupnik, a zatim priliku za sebe pronalazi među ‘seljacima’. I iz te stranke bio je izbačen, ali u nju se vraća već 2012. godine. Trzavica u HSS-u, imao je i sa donedavnim predsjednikom Brankom Hrgom kada ga je ovaj pokušao suspendirati, ali to Jambu nije pomrsilo račune.

Nerijetko je sam sebe nazivao jedinim političarem koji se obogatio radom, a zatim ušao u politiku – pozivajući se na oca Ivu. On je radom i trudom stekao gospodarstvo na čijem je proširenju nastavio raditi sin Stipe koji se po završetku rata zapošljava u metkovskom ‘Razvitku’ kao referent u skladištu. Shvatio je ovaj poduzetni političar veoma brzo da od tog posla nema kruha pa se bacio u privatni biznis, a tvrtku Jambo imao je u trenutku kada se Razvitak počinje raspadati i kada kupuje Turističko naselje Klek. Kasnije je tvrdio da s tvrtkom Jambo nema ništa već da je sve prebacio na prijatelje i odvjetničke urede.

Imovina k’o u Trumpa

Kao i svaki iole značajan akter društvene scene 2005. bio je uhićen na temelju tjeralice, jer je povjerenik Vlade za grad Metković Ivica Vidović podnio kaznenu prijavu protiv njega zbog sumnje na počinjenje niza kaznenih djela gospodarskog kriminala, a sumnjalo se da je najveći dio bogatstva stekao povlaštenom trgovinom s HVO-om, koju je potom uložio u nekretnine i tvrtke na hrvatskom jugu.

A kada je riječ o bogatstvu, Jambu bi pozavidjeli mnogi, jer on je dokaz da sinergijom politike i poduzetništva čovjek može ostvariti zapažen rezultat. Pa tako među popisom njegove imovine stoji podatak da je vlasnik zgrade od 559 kvadrata u Tučepima vrijedne 75 milijuna kuna, tu je i poslovni prostor od četiri milijuna kuna smješten u Makarskoj na raskošnih 200 kvadrata. Zemljišta od 1055 kvadrata u Metkoviću vrijedna su oko 500 tisuća kuna, a 2231 četvorna metra na Nuncijatu u Dubrovniku četiri milijuna kuna. Tu je i 100 kvadrata poslovnog prostora u Metkoviću, ali i kuća od tisuću četvornih metara u istom gradu vrijedna osam milijuna kuna.

Nadalje, pet stanova u Metkoviću od dva milijuna kuna, poslovni prostor u istom gradu od 400 metara četvornih vrijedan tri milijuna kuna, također poslovni prostor od 410 kvadrata od šest milijuna kuna, te stančić od 60 kvadrata u Zagrebu. Sve ovo više je nego zgodan razlog za spoj politike i poduzetništva, ali ni Jambu nisu zaobišle poslovni problemi pa je splitski Trgovački sud nedavno donio rješenje o stejčaju nad ‘Jambo prometom’, a on sam istaknuo je kako se stečaju ne protivi jer je nesposoban za plaćanje.

Zabavljao se Jambom i metkovski Općinski sud povrdivši dvije optužnice protiv nekadašnjeg metkovskog gradonačelnika, a jedna od njih vezana je baš uz aferu Klek. Točnije, zlouporabu položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanje kojom se uz Jambu tereti i Ante Lozić, direktor Razvitka, a sumnja se da su 2003. sklopili kupoprodajni ugovor za nekretnine Turističkog naselja Klek za znatno nižu cijenu od tržišne, pa je Gabrić kao gradonačelnik i direktor tvrtke Jambo, na razlici u cijeni stekao preko 42 milijuna kuna. Barem se tako tvrdi u optužnici, dok je ona druga vezana uz ‘aferu suša’ iz 2004. godine.

Milanović zapostavioa HNS zbog HSS-a

Jambu se stavljalo na teret nenamjensko trošenje 4,5 milijuna kuna koje je Metković dobio za odštetu zbog suše. Taj novac je podijeljen na 166-oro ljudi, zaposlenika Grada i tvrtke Jambo, koji su ih se odrekli u korist gradskog proračuna. USKOK je podigao optužnicu protiv Stipe Gabrića Jamba, a sud u Splitu je potvrdio, te ga se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te protuzakonito posredovanje tijekom gradonačelničkog mandata. Materijalna šteta po grad iznosi preko 600 tisuća kina, a prema optužnici Jamba se tereti da je 2007. godine od svog pročelnika tražio da na teret gradskog proračuna kupi veći broj sadnica maslina, koje je podijelio tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore na kojima je bio HSS-ov nositelj liste u X. izbornoj jedinici. Iznos od 170.000 kuna za masline plaćen je iz gradske blagajne. Uz to mu se na teret stavlja da je naložio da se sredstvima iz gradskog proračuna s 270.000 kuna podmiri nabava sadnica maslina za Neretvansku udrugu maslinara, a nabavljene su od trgovačkog društva u kojem je odgovorna osoba bila njegova supruga. USKOK Stipu Gabrića Jamba spominje i zbog toga što su se iz gradskog proračuna tijekom nekoliko godina osiguravala sredstva za putovanje članova HSS-a na hodočašće u Mariju Bistricu, na što je potrošeno 225.000 kuna. No, on se – svim prozivkama unatoč – ne dapokolebati te proziva Crkvu da se miješa u politiku a crkvenim je poglavarima poručivao neka se drže crkve i oltara.

Jambova stajališta i politiku svim srcem podupire i novi šef stranke Beljak, novopečeni Milanovićev prijatelj radi kojega je Zoki okrenuo leđa šefu HNS-a Ivanu Vrdoljaku, na što mnogi haenesovci ne gledaju pozitivno. No, briga Zokija za gledišta, za prijatelja Krešu u SDP-u su osigurali poziciju u sedmoj izbornoj jedinici, što se čini prirodnim obzirom da se radi o gradu Samoboru i okolici. U Partiji su uvjereni da će Beljak svojom svježinom i stajalištima bez problema osvojiti mandat, a velike nade naravno polažu i u Jambovu desetu izbornu jedinici dok istodobno na noge ustaju HNS-ovci među sobom tvrdeći da ih SDP potkrada pokušavajući im uzeti mandate na račun novog člana lijeve koalicije.

Javno se zbog te situacije pojadala i nekadašnja ministrica Anka Mrak Taritaš, a svi skupa se nadaju kako će se situacija ipak riješiti već pri idućem sastanku Milanovića i Vrdoljaka. Kada već o potkradanjima govorimo, upravo taj detalj mogao bi odbiti mnoge od imena Kreše Beljaka na izbornim listama. Naime, malo je poznato da je šef HSS-a u mladosti bio pravomoćno osuđen na Općinskom sudu u Zagrebu na osam mjeseci zatvora zbog teške provale u četiri automobila, uz uvjetnu osudu na tri godine.

Još u noći kada su se u HSS-u lomila koplja i tražio novi predsjednik, koji se na kraju ukazao u liku i djelu Kreše Beljaka, Milanović mu je poslao čestitku, i očito odigrao na pravu kartu. Hoće li se ta igra u konačnici dopasti i samim građanima, dokazati će rujanski izbori.

Autor: Iva Međugorac/ 7 Dnevno/ 15. srpnja 2016.

ZADNJE VIJESTI