Robert Anic/PIXSELL

‘Jakovčić je jedan od najvećih Todorićevih igrača’

Autor: dnevno.hr

Danas je Todorić najomraženiji čovjek u zemlji, a političari se natječu u tome koji će ga više ocrniti. Isti oni likovi koji danas s njime ratuju spašavajući vlastitu kožu, zaslužni su za to da Agrokor ima Hrvatsku. No, padne li Todorić, past će za njim mnogi, a da to uistinu i nije tek puka floskula govori i neumorno saborsko prepucavanje o osnivanju Istražnog povjerenstva za Agrokor u kojem bi trebali sjediti isti oni koji su i stvorili Todorića…

Nikada ”veliki” Ivica Todorić ne bi postao veći i od same države da se po hrvatskim navadama nije našao u pravo vrijeme, na pravom mjestu i prije svega – s pravim ljudima. Od devedesetih do danas, po njegovoj stazi i po istom principu stasala su brojna poduzetnička imena o kojima se ne govori i ne piše sve dok ne počnu propadati. Premda se po kuloarima o Todorićevom posrtanju potiho progovaralo, nitko donedavno o tome na glas ništa nije izgovarao, jer, dakako, nitko ništa nije znao, pa tako ni nesretni ministar financija, Zdravko Marić, koji je netom prije Gazdinog posrtanja, karijeru gradio u njegovom Agrokoru.

Danas je, pak, Todorić najomraženiji čovjek u zemlji, a političari se natječu u tome koji će ga više ocrniti. Isti oni likovi koji danas s njime ratuju spašavajući vlastitu kožu, zaslužni su za to da Agrokor ima Hrvatsku. No, padne li Todorić, past će za njim mnogi, a da to uistinu i nije tek puka floskula govori, među ostalim, i neumorno saborsko prepucavanje o osnivanju Istražnog povjerenstva za Agrokor u kojem bi, kako za sada stvari stoje, trebali sjediti isti oni pod čijim je ignoriranjem veliki Ivica bujao.

Neki drugi, politički mudriji likovi, povukli su se poput miševa u rupu promatrajući rasplet situacije. Jedan od takvih je i nekadašnji šef IDS-a, a danas ugledni europarlamentarac, Ivan Jakovčić, čovjek koji se pretvorio u analitičara dnevno-političkih događanja u Europi, a koji je slika i prilika hrvatske politike uopće, jer baš se na njegovom primjeru slikovito može razlučiti kako je politika u Hrvata – bitka samo za sebe i svoje. No, što to Todorić ima s istarskim Ninom i zašto se o ovoj temi u hrvatskim medijima ne može pročitati ni retka, otkriva naš dobro upućeni izvor iz prekrasne Istre.

Lokalni šerifi i namještanje državne zemlje

Kako kaže naš sugovornik, Jakovčić je s Todorićem povezan jednako kao i mnogi drugi istaknuti IDS-ovci. Uostalom, kada je prestao obnašati funkciju istarskog župana 2013. godine, Jakovčić se zaposlio kod Todorića. Kako je to krenulo?

„Krenulo je preko Lagune iz Poreča koja je najvrjedniji istarski kompleks. Riječ je o 1300 hektara poljoprivrednog zemljišta u Poreštini od samoga mora, pa do maksimalno 5 kilometara u kontinentu. Taj kompleks neopisivo više vrijedi, ako se netko uspije domoći poljoprivrednog zemljišta, no što vrijedi Laguna rivijera ili Istra turist iz Umaga. A u Istri se stalno inzistira da se tzv. državno poljoprivredno zemljište da na raspolaganje lokalnoj zajednici“, govori naš sugovornik koji smatra da se priča oko toga problematizira onoga trenutka kada lokalni šerifi počnu sebi i svojima namještati stotine i tisuće hektara državnoga zemljišta, što je do sada bio slučaj.




Marko Prpic/PIXSELL

„Dovoljno je spomenuti slučaj Jakovčića koji je u vrijeme kada je na snazi bio Zakon o zabrani prijenosa državnog zemljišta, preko Dorha ishodio saglasnost. Stupio je u posjed 6,5 ha zemljišta koje se nalazi oko sela San Giorgio. On je po cijeni od 2,2 kune, odnosno 30 centi po metru četvornom, za 148 tisuća kuna došao do toga zemljišta. Platio je prvu ratu 12 tisuća kuna, a ostatak plaća na 10 godina. I što je učinio s tom zemljom? Otišao je u Zagrebačku banku, založio zemlju, pa mu je banka dala kredit od 300 tisuća eura“, kazuje nam naš istarski sugovornik.

Zanimljivo je, dodaje naš izvor informacija, da kada je Jakovčić prestao obnašati dužnost župana, posao je odmah pronašao u – Agrokoru. Bio je u situaciji da mora servisirati negdje oko 100 tisuća eura godišnje kredita i normalno je da su se svi zapitali kako će to činiti s plaćom od 16 tisuća kuna. Onda je pak Jakovčić pokrenuo kao neke savjetničke timove, pa je radio kod Končara, u Plavoj laguni kod Lukšića, u Istarskoj pivovari, a bio je i savjetnik velikom gazdi Todoriću na neto plaći od 5000 eura. Todorić je Jakovčiću preko Jamnice omogućio i proizvodnju napitka Ginetta u što su bili uloženi milijuni. Tu je u priču ušao i bivši ministar turizma, Veljko Ostojić.

No, samo nekoliko dana nakon što mu se na povjerenju zahvalio Zoran Milanović, Veljko Ostojić je zaposlen u – Todorićevom centru. Tako su Jakovčić i Ostojić letjeli više puta za Meksiko i tamo razgovarali s nekim Srbijancem o investicijama u Kotoru, odrađujući posao za Todorića, posvjedočio nam je naš izvor iz Istre. A mjesec i pol dana prije nego je Todorić ”bankrotirao”, Rivijera iz Poreča je prenijela prava vlasništva od 51 posto na osiguravajuća društva Euroherc i ostale. To je pokušano i s Beljem, ali država je toj transakciji stala na kraj, za razliku od porečke Rivijere…




Kako su zarađivali političari – veleposjednici

Inače, Jakovčić i Ostojić nisu jedini veleposjednici državnog zemljišta, jer 50-ak pročelnika, načelnika i prvaka IDS-a danas posjeduje stotine takvih koje su kupovali i za manje od kunu po kvadratu. Kasnije su tu istu zemlju prodavali ili zalagali i na tome su pojedinci zgrnuli velika bogatstva…

Da u cijeloj priči uistinu ima prostora za sumnju, svjedočile su i intenzivne Facebook objave nekadašnjeg saborskog zastupnika Damira Kajina: „Todorić tuži Hrvatsku, a Jakovčić šuti. Nikada ni o jednoj životnoj temi ni riječi nećete čuti od današnjeg IDS-a, no kupljeni novinari će ih o svemu nebitnom pratiti. Hoće li Todorićev zaposlenik Jakovčić reći i jednu ružnu riječ o čovjeku koji ga je zaposlio nakon što je prestao biti župan? Neće! Todorić bi za ono što je učinio trebao odgovarati, ali daleko veći krivci su oni iz politike koji su ga stvorili. U Istri nikada Boris Miletić ili Jakovčić nisu bili na strani malog čovjeka, kao što nisu bili ni protiv krupnog kapitala koji je Istru gazio. Objasnite, kako je Agrolaguna dva mjeseca prije sloma Agrokora, postala vlasništvo osiguravajućih društava!“, prozivao je Kajin.

U svojim objavama, Kajin se referirao i na priču o poljoprivrednom zemljištu, te objašnjavao kako bi se urbanizacijom samo jednog hektara, netko mogao domoći 1300 hektara porečke Agrolagune: „Tu zlokobnu politiku u Istri valja zaustaviti. Dosta je pogodovanja. Jakovčić je Todorićev igrač. Nije problem samo Todorić, već stotinjak hrvatskih političara koji su mu omogućili da postane to što je postao. Da ga nisu iskoristili ljudi politike, danas se ne bi plašio za svoju budućnosti. A što se tiče Agrolagune, neka Jakovčić kaže čija su osiguravajuća društva koja su preuzela tu firmu? Može nešto dobaciti i o pulskom Arenaturistu… Nije bit u tome, što je Jakovčić radio za Todorića, niti što je Jamnica proizvodila Ginettu, problem je što je Agrolaguna u posjedu 1300 hektara najvrjednije zemlje koju će netko dobiti po IDS-ovom mafijaškom obrascu, plaćajući ono što vrijedi stotine eura – samo dvije kune po metru četvornom“, zaključio je Damir Kajin, danas bivši političar iz Istre.

Ipak, znatno veći problem od samoga Jakovčića je vojska političara koji su karijere gradili u Todorićevom carstvu, a lista takvih prilično je velika. Tako je i bivši guverner HNB-a, Željko Rohatinski, na državnu funkciju došao iz Agrokora, kamo se kasnije i vratio. I njegova kći Nataša, također je radila u Todorićevom koncernu. I sin Mirka Galića radi u Todorićevom carstvu, a tu je i sin bivšeg ministra iz Račanove ere, Mate Crkvenca. Potom i ono što najviše bode u oči – i sin Dinka Cvitana, glavnog državnog odvjetnika, također radi za Todorića. Na popisu poznatih zaposlenika je i supruga bivšeg ministra Branka Grčića, koja radi u splitskom ogranku te kompanije.

Lista bi se tako mogla nizati do u nedogled, ali i s njom i bez nje, posve je jasno da Todorić neće tako skoro posrnuti kao što bi se, možda, na prvi pogled moglo učiniti, jer pored svih onih koje je potkupio i kupio, pitanje je tko ga može procesuirati, tko mu može suditi i tko ga u konačnici smije osuditi…

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.