commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

Jadranka Kosor: ‘Tko to moje ime doziva’!?

Autor: Tomislav Pecek

Iako su se gotovo svi mediji raspisali o velikom povratku Jadranke Kosor, Drage Prgometa i Milana Kujundžića u HDZ, za sada, bar što se Kosorice tiče od toga nema ništa. Potvrđuje to i nervozan istup bivše šefice stranke koja egzaltirano kaže da nju nitko nije kontaktirao, te da bi minimum poštovanja prema javnosti, ali i prema njoj, bio da se u HDZ-u javno kaže da nju nitko nije kontaktirao i da im to u ovome času nije u planu. Nije dugo trebalo čekati pa da Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a, na pitanje o suradnji s Jadrankom Kosor odgovori da s njom nije bilo kontakata.Pametnom dosta.

Neslužbene informacije koje ovih dana kolaju u političkim i medijskim krugovima da će novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u redove stranke vratiti neke bivše članove koji su zbog ovih ili onih razloga napustili stranku ili su pak izbačeni iz nje, a to se prije svega odnosi na Jadranku Kosor, Dragu Prgometa i Milana Kujundžića, još uvijek nisu dobile nikakvu službenu potvrdu iz same stranačke središnjice. No ta, premda i neslužbena informacija, naišla je na odobravanje mnogih članova stranke, jer je shvaćena kao jedan od poteza kojim se novi predsjednik želi ograditi od politike svoga prethodnika Tomislava Karamarka, zbog čije politike je sve troje pobrojanih bivših članova stranke, moralo napustiti HDZ. Istini za volju Drago Prgomet, kao tadašnji Karamarkov zamjenik, svojevoljno je istupio iz HDZ-ovih redova jer je bio potpuno neutraliziran i marginaliziran unutar same stranke. Za bivšu premijerku i predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor dobro znamo kako je najurena iz stranke i to upravo od čovjeka kojeg je ona na velika vrata vratila u stranku pred parlamentarne izbore 2011. godine. Inače, treba podsjetiti da je upravo naš portal prvi objavio vijest o tome da se priprema teren za Kosoričin povratak u HDZ, a da je ravnanje toga terena u svoje ruke preuzeo najdugoviječniji političar HDZ-a Vladimir Šeks. S obzirom na Šeksovu bliskost i s novim predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem i s bivšom šeficom stranke Jadrankom Kosor, ta vijest o njezinom povratku u stranku samo je mogla iznenaditi neupućene.

Zbog priča o povratku u HDZ Kosorica gubi živce

No, po samim izjavama Jadranke Kosor, iz čijih istupa se da iščitati svojevrsna nervoza, vidljivo je da nju još nitko od stranačkih dužnosnika nije kontaktirao, pa čak je nije ni upitao za zdravlje, a kamo li razgovarao o povratku u HDZ-ove redove.’Ovo je prilično neugodna situacija i smatram da bi minimum poštovanja prema javnosti, ali i prema meni, bio da se u HDZ-u javno kaže da me nisu kontaktirali i da im to u ovome času nije u planu’, kaže, vidno uzrujana, bivša predsjednica HDZ-a.Inače, informaciju o povratku Jadranke Kosor, Drage Prgometa i Milana Kujundžića u stranku, koja je kako su mediji naveli neformalnim kanalima plasirana iz HDZ-a, zapravo je plasirao preko svojih veza, nitko drugi do prevejani politički lisac Vladimir Šeks, koji je proširio listu eventualnih povratnika u stranku s Prgometom i Kujundžićem, kako bi u svemu tome lakše sakrio svoje tragove. No, ne pada snijeg da pokrije brijeg nego da svaka liska ostavi svoj trag, pa su tako mnogi kao autora informacije o spektakularnom povratku troje otpisanih HDZ-ovaca u stranku prepoznali gospodina Šeksa. Ipak, unatoč njegovu angažmanu, kako stvari sada stoje, bar što se Jadranke Kosor tiče, čini se da od tog povratka u staro jato – HDZ, neće biti ništa.
Takve slutnje potvrđuje i izjava Davora Ive Stiera, političkog tajnika HDZ-a, koji je na pitanje o suradnji s Jadrankom Kosor odgovorio da s njom nije bilo kontakata. S tim u svezi stranački izvori tvrde da Plenković nema ništa protiv da se u stranku ili pak na listi HDZ-a kao neovisna zastupnica nađe i Jadranka Kosor, no njegovi savjetnici mu sugeriraju, da to možda ne bi bilo svrsishodno i učinkovito, s obzirom da bivša predsjednica stranke ne uživa povjerenje onog najtradicionalnijeg biračkog tijela HDZ-a.

Plenković hoće ljude bez afera i mrlja

Tim prije što se i za njom vuku repovi afera iz perioda dok je ravnala račune sa svojim bivšim šefom Ivom Sanaderom, a posebno joj se stavlja na dušu da je nakon Sanaderova odlaska 2009. godine u crnoj blagajni HDZ-a ostalo dva milijuna kuna i 300.000 eura. HDZ-ov rizničar taj je novac fizički predao tadašnjem glavnom tajniku stranke Branku Bačiću, koji ga je, po nalogu predsjednice Jadranke Kosor, pohranio u stranačku blagajnu i nigdje ga nije evidentirao. Tek nakon što se za nekoliko mjeseci počeo stezati obruč oko crnih fondova u HDZ-u, tadašnji novi glavni tajnik HDZ-a Bačić i tadašnja predsjednica Kosor su shvatili da se novac ne može bez posljedica iskoristiti na isti način na koji se i prije konzumirala crna blagajna. Pokušalo se iznos koji u kunama iznosi gotovo 4,2 milijuna prebaciti na bankovni račun, no, kako taj golemi iznos nije imao legalno pokriće, bilo ga je nemoguće pohraniti u banci, pa je na kraju sve predano USKOK-u. A novom predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću pred rujanske izvanredne izbore, najmanje što je potrebno, jeste otvaranje nekih starih rana i starih afera, koje bi svojim povratkom u stranku neminovno sobom donijela i bivša šefica Jadranka Kosor. Plenković hoće na izborne liste staviti ljude bez afera i mrlja, jer jedino tako može udariti na Milanovićev SDP, koji u ovom trenutku u ispitivanjima javnog mnijenja stoji puno bolje od HDZ-a. Zato će se , čini se, Jadranka Kosor u očaju i dalje pitati :’ Tko to moje ime doziva’, i vjerovati u Šeksovu moć nad novim predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem.

Autor: Tomislav Pecek

ZADNJE VIJESTI