Damir Spehar/PIXSELL

IZVANREDNO ZASJEDANJE VLADE POSAVSKE ŽUPANIJE: ‘Ljudi u Orašju se zastrašuju uoči katoličkog blagdana!’

Autor: T. P.

Vlada Županije Posavske želi podsjetiti javnost da je Domovinski rat na području Županije Posavske imao obrambeni karakter te je organiziran i vođen kao obrana života i domova od neprijateljske oružane agresije.

Vlada Posavske županije i braniteljske udruge Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u BiH ocijenili su da državna policijska agencija SIPA zastrašuje mještane Orašja s uhićenjima deset hrvatskih branitelja i to uoči katoličkih blagdana Svih Svetih i Dušnoga dana.

Uz predsjedanje Marijana Klaića, danas ( 31. 10.) u zgradi Vlade ŽP u Orašju održano je izvanredno zasjedanje Vlade Županije Posavske na kojoj je jedina točka dnevnoga reda bila: Prijedlog zaključka u svezi aktivnosti Državne agencije za istrage i zaštitu na području općine Orašje na dan 31. 10. 2016. godine.

Komesar MUP-a Marijan Mikić i ministar MUP-a Meho Delić informirali su Vladu Županije Posavske o akciji u kojoj su, postupajući po naredbi Tužiteljstva BiH, policijski službenici SIPE lišili slobode deset osoba na području općine Orašje. Kako se navodi u priopćenju za javnost Državne agencije za istrage i zaštitu, osobe su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od svibnja 1992. do srpnja 1993. na širem području Orašja počinili krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Vlada Županije Posavske donijela je o aktivnostima SIPA na području općine Orašje na dan 31.10.2016. godine sljedeće zaključke:

1.Vlada Županije Posavske drži neprimjerenim trenutak u kojem su uslijedile aktivnosti SIPA-e i Tužiteljstva BiH a koje su se dogodile u ranojutarnjim satima danas, 31.10.2016. godine, uzevši u obzir nadolazeće katoličke blagdane Svi Sveti i Dušni dan, pri čemu je 10 osoba s područja Općine Orašje lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv zarobljenika.

2.Vlada Županije Posavske želi podsjetiti javnost da je Domovinski rat na području Županije Posavske imao obrambeni karakter te je organiziran i vođen kao obrana života i domova od neprijateljske oružane agresije.

3.Vlada Županije Posavske podržava pravnu državu i njene mehanizme i jedan od temeljnih postulata prava da se nitko ne može smatrati krivim dok se to ne dokaže.

4.Vlada će pratiti razvoj događanja i pravodobno reagirati u skladu sa svojim ovlastima.

5.Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja.

>>> Uhićen general Đuro Matuzović i još devet pripadnika HVO-a: U kuće su im upali kao zadnjim kriminalcima!!!

>>> MVEP ZABRINUT: Stier naredio veleposlaniku u BiH da posjeti Hrvate uhićene za ratne

Autor: T. P.

ZADNJE VIJESTI