Marko Lukunic/PIXSELL

IZREZALA JE ČLANSKU ISKAZNICU HDZ-a, A PLENKOVIĆ JE VRAĆA U VLADU: ‘Što se tiče Martine Dalić bit ćemo na oprezu’

Autor: I.Delić

Sindikalist Krešimir Sever s oprezom progovara o Martini Dalić, jer s njenim stajalištima od ranije je upoznat.

Zašto Zdravko Marić nije potpredsjednik Vlade i zašto je na to mjesto u posljednjem trenutku uskočila Martina Dalić te je li to konkretno, pitanja su koja su na adresu Andreja Plenkovića uputili brojni članovi HDZ-a nakon što je javnosti predstavio svoju vladu.

Najviše negodovanja uz imenovanje Nine Obuljen ministricom kulture izazvao je upravo povratak Dalićeve u Vladu, a ona pak uskoro najavljuje i svoj povratak u stranku. Upravo je napuštanje HDZ-a jedna od najvećih zamjerki na račun Dalićeve jer kako kaže naš dobro upućeni izvor iz Hdz-a stranku je napustila onda kada je bilo najteže, iznoseći javno kritike na račun gospodarskoga programa iza kojega je prethodno stajala da bi se sada bezkrupulozno i besramno vratila na čelo vlade.

Dalić je tvrdi naš izvor poslala zahtjev za ponovno učlanjenje u stranku koju je napustila u rujnu prije dvije godine zbog neslaganja s Tomislavom Karamarkom i njegovom politikom, a u HDZ-u je već tada nisu ispraćali lijepim riječima te su kritike na njezin račun sipali javno Tomislav Čuljak i Andrija Mikulić tvrdeće da ne samo da je naštetila stranci već i kampanji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Razumljivo je našem sugovorniku da je stranku napustila radi Karamarka, ali problem je u načinu na koji je to izvela neprestano kritizirajući HDZ čiju je člansku iskaznicu navodno čak i izrezala. Njeno postavljanje za ministricu gospodarstva još je manje jasno, jer njezina struka su financije, a njezino pozicioniranje u potpredsjedništvo Vlade po dio Hdz-ovaca najveći je gaf jer se navodno radi o konfliktnoj i tvrdoglavoj osobi koja nije sklona igranju u timu.

Dalić je inače zagovornica bankarskog lobija, a jednako tako svojedobno se zalagala za otkaze u javnom sektoru te je to razlog radi kojega zbog njezina imenovanja u Vladu strahuje sindikalist Krešimir Sever koji je svoja očekivanja iznio u razgovoru za naš portal.

-Čemu se nadati? Željeli bismo doista vjerovati da će se trendovi i politike okrenuti i da ova Vlada neće nastaviti s provođenjem onih socijalnih i gospodarskih politika koje su se zasnivale na rezovima i na odricanju od potrošnje jer to znači smanjenje potražnje, gubitke radnih mjesta te osiromašivanje zemlje i produljivanje krize, a taj recept koji je pokrenut u EU i koji se pokazao lošim da se neće nastaviti primjenjivati u Hrvatskoj na jednako promašen način kako je to činjeno ranije. Nadamo se da se takva politika koja se pokazala pogubnom za zemlju i EU neće provoditi, jer takva politika se zasniva na tezi da će takva vrsta štednje, osobito proračunska štednja unutar koje se režu radnička prava i plaće oslobobiti sredstva na nova ulaganja i razvoj. To se u pravilu ne dešava jer radnicima kojima se režu prava pada kupovna moć čime se smanjuje potražnja. Onda zapravo nekakav preduvjet za novim ulaganjima se gubi, a cijela ta teza je bila pogrešno postavljena. Europa od nje odustaje, a ne znam kako će se ova Vlada po tome pitanju ponašati, djelom i zbog činjenica iznesenih u samom programu- kaže Sever. Napominje kako s jedne strane primjerice stoji da će vlada biti opredjeljena za socijalni dijalog i partnerstvo da bi se par redaka kasnije najavile izmjene Zakona o radu što podrazumijeva pojednostavljivanje pojedinih procedura i osiguravanje učinovite procedure fleksibilnog radnog vremena.

-Dakle, to je djelom i najava koju smo vidjeli u predizbornim nastupima koje je vodila gospoda iz Mosta, na što smo tada upozoravali jer to proizlazi iz nepoznavanja Zakona o radu koji je fleksibiliziran 2003. posebno još 2013 i 2014. da za neku novu fleksibilnost nema prostora, osobito kada je riječ o fleksibilizaciji radnog vremena. Radno vrijeme je do te mjere fleksibilizirano da zapravo ide posve na ruku poslodavcima. Kada Europa progovara o fleksibilnosti radnog vremena, onda se time objedinjuju interesi poslodavca i radnika. Takva fleksibilnost podrazumijeva i radnikove potrebe da radi i neko drugačije vrijeme da bi se posvetio obiteljskim obvezama, bolesnom članu obitelji, njezi djece, a u Hrvatskoj fleksibilizacija podrazumijeva u potpunosti podastrijeti radnika poslodavcu. Pri tome nikoga nije briga za radnike, a dobar primjer ružnoga može se vidjeti u sustavu trgovina jer primjerice neke trgovine promiču tzv. Late night šoping ili poslovanje do kasna, a oni zapravo ne brinu previše o tome kako se ostatak obitelji odnosi na to što majka, otac ili nečije dijete do kasna u noć moraju biti na raspolaganju. Sindikati neće dopustiti fleksibilizacije radničkih prava, mi smo otvoreni za razgovore, ali takvo nešto nećemo dopustiti. To jednostavno ne dolazi u obzir jer već sada se pokazalo lošim- oštar je sindikalist. Ako vladajući ne znaju druge načine za postizanje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, onda ni poslodavačke i na njih naslonjene političke elite ne smiju raditi na smanjivanju prava radnika, vjeruje naš sugovornik koji upozorava da Hrvatska pripada europskom krugu zemalja gdje se treba voditi računa i o tradiciji koja objedinjuje puno toga, te su kod nas jasna načela ponašanja na koja se odnosi i Europska socijalna povelja te brojni drugi ugovori.

-Svaka ona zemlja koja ne zna graditi konkurentnost na prestižnim tehnologijama i novom pristupu obrazovanju sama po sebi gubi konkurentnost. Nije moguće do sudnjeg dana spuštati prava radnika jer time se konkurira obezvrijeđenim poslovima, a to za Hrvatsku nije dobro. Poznavajući stavove Martine Dalić od ranije mi ćemo biti na oprezu, moramo vidjeti koje će stavove zastupati sada. Možda će kao povratnica u Vladu i stranku iz koje je izašla slijedom nekakve najavljene politike i sama zastupati drugačije stavove u što je teško za povjerovati. Ali ako i s te strane bude zapuhao vjetar o fleksibilizaciji i naiđe na plodno tlo kod novog ministra rada onda će imati jednak otpor kao što bi ga imao bilo tko drugi jer u Hrvatskoj za to više nema ni mjesta ni prostora, jer fleksibilizacija znači samo dodatno osiromašenje zemlje, a ako to ne vidi bilo tko od neoliberaliziranih kadrova u svojoj zaslijepljenosti da kapital ima primat nad čovjekom onda to neće biti samo odgovornost ministara već i predsjednika Vlade koji je sam za sebe rekao da je kao mandatar dobio mandat od predsjednice da sastavi vladu i snosi odgovornost za svakog pojedinog člana- zaključuje Sever.

Autor: I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.