Pixabay

Izmjena u zadnjem trenu: Ovo je HDZ-ovac koji će nas zastupati u Europskom parlamentu

Autor: I.Delić

Sinjanin je odličan izbor za tu poziciju, obzirom na znanje i iskustvo koje posjeduje.

Novi zastupnik Hrvatske u Europskom parlamentu trebao bi kako za sada stvari stoje biti Ivan Sablić, riječ je o diplomiranom inženjeru pomorsko-ribarske tehnologije koji trenutno obnaša dužnost vicekonzula RH u Stuttgartu. Nakon što je od odlaska u EP odustao bivši predsjednik, ali i bivši član HSP AS Ivan Tepeš koji je trebao biti zamjena za Davora Ivu Stiera, prva naredna na listi Domoljubne koalicije bila je Željana Zovko iz HDZ-a BiH. No, Zovko je trenutno veleposlanica BiH u Italiji a na dužnost je imenovana lani u listopadu pa je ponudu za odlazak u EP odbila te odlučila ostati u diplomatskoj misiji BiH u Rimu pa će tako na njenu poziciju uskočiti Sinjanin Ivan Sablić koji je bio deseti na listi Domoljubne koalicije i osvojio 1234 glasa. Posljednji na listi bio je Milivoj Špika s osvojenih 748 glasova, dok je Tepeš skupio 774 glasa.

Sablić je dugo godina član HDZ-a, a ujedno i član stranačkog Odbora za vanjsku i euorpsku politiku, prva diplomatska misija koju je odradio bila je u Dusseldorfu, a zadnja dva mandata je vicekonzul u Stuttgartu na poslovima savjetnika za gospodarstvo i gospodarsku diplomaciju. Njegov odlazak u EP vrlo je izgledan jer za njega agitira i šef Andrej Plenković o čemu govori njegova visoka pozicija na HDZ-ovoj listi za dijasporu na prošlim izborima, ali od toga je odustao jer iz Zagreba mu je poručeno da na njega računaju kao na zastupnika u EP nakon što njegova stranka dobije izbore. Upućeni kažu kako je Sablić odličan izbor za taj posao obzorom na činjenicu da je jedan od najuspješnijih konzularnih predstavnika naše zemlje u svijetu.

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.