PODMUKLI IZDAJNIK U HRVATSKIM REDOVIMA: Ovaj čovjek potpisao je ‘prodaju’ generala BiH i Srbiji (FOTO)

Autor: Iva Međugorac

Sporazum kojim se Srbiji i Bosni i Hercegovini dopušta da budu mini Haag.

Umirovljeni general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskoga zbora udruge koja okuplja oko 70 umirovljenih hrvatskih generala i admirala, zabrinuo se u ime visokih časnika Hrvatske vojske radi navodnih najava optužnica sa sudova iz Bosne i Hercegovine zbog navodnih ratnih zločina iz 90-ih. Sporazum je to proizašao iz suradnje DORH-a i Tužiteljstva BiH koja se odvija na osnovi Protokola potpisanog u Sarajevu 3. lipnja 2013. godine. Tadašnji glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić i Glavni tužitelj tužiteljstva BiH Goran Salihović potpisali su Protokol između Državnog odvjetništva RH i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Kako se tada navodilo iz Državnog odvjetništva, isti je zaključen radi učinkovitijega istraživanja, dokazivanja te procesuiranja osoba za koje postoje osnovane sumnje da su počinile kaznena djela protiv ratnog i humanitarnoga prava u zemlji u kojoj se ti počinitelji nalaze te omogućavanja izbjegavanja kaznene odgovornosti zlouporabom instituta zabrane izručenja vlastitih državljana. Te optužnice Miljavac je nazvao mini Haagom te naglasio da će se ozbiljno uključiti u rješavanje tih problema jer drže nedopustivim da se nakon oslobađajućih presuda međunarodnog suda u Haagu neke visoke časnike HV-a poziva iz Sarajeva da bi bili svjedoci na tim sudovima.

O imenima nije govorio, ali rekao je kako postoje informacije da su neki i optuženi za ratne zločine. Podsjetio je kako je HV u oslobodilačkim akcijama tijekom rata u Hrvatskoj i BiH ratovao tamo temeljem međunarodnih dogovora i konvencija između Hrvatske i BiH. Po međunarodnim konvencijama na teritorij susjedne države smije se ući do 60 kilometara, ako ste s tog teritorija napadnuti ili pak procijenite da vam od tamo prijeti ratna ugroza, podsjetio je Miljavac naglašavajući da se vlast ne smije uspostavljati ili ostati trajno. Problematika je ovo kojom se pozabavio i Maxportal navodeći da postoji velik broj predmeta u kojima BiH optužuje pripadnike oružanog sukoba s hrvatske strane za ratne zločine te zločine protiv civilnog stanovništva. Nakon podizanja optužnice protiv generala Gotovine, Markača i Čermaka podneseno je mnogo tužbi iseljenih Srba koji su tražili naknadu štete koja im je nanesena udruženim zločinačkim pothvatom koji je realiziran akcijom Oluja. U Haagu su generali srećom oslobođeni, a Oluja nije proglašena zločinačkim pothvatom.

Prave posljedice zapravo će postati jasne kada se sazna broj kaznenih predmeta u kojima se kazneno goni sudionike ratnih sukoba s hrvatske strane, uključujući one iz redova HVO-a te pripadnike oružanih snaga policije, sigurnosnih i obavještajnih službi RH, pa i članova političkih struktura i članova tijela vlasti. Pokušava se zapravo tim optužbama osporiti legitimnost boravka pripadnika HV na području BiH te bi argumenti koji govore da su Alija Izetbegović i dr. Franjo Tuđman prvu suradnju na obrani dogovorili početkom 1992. godine pa zatim 1994. i konačno 1995. Splitskim sporazumom pali u sasvim drugi plan. O Hrvatskoj bi se pak stvorila slika da je u trenutku kada pripadnici hrvatskih snaga ulaze na teritorij BiH postala agresor te bi se zanemarila činjenica da se hrvatski teritorij nije mogao drugačije obraniti, kao i to da je napad na Hrvatsku kontinuirano vođen s teritorija BiH. Podjednaka bi se trakavica stoga iz ovoga sporazuma s BiH mogla razviti, kao i iz onoga sa Srbijom zbog kojega Veljko Marić pet godina provodi u srpskom zatvoru. Hrvatska politika u predizbornoj godini, doduše, sjetila se da Marić postoji pa su na njegovom imenu mnogi pokušali skupiti bodove. Mnogi, uključujući ministricu Vesnu Pusić koja je o tome progovorila sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem. Ipak, ono što je javnost smetnula s uma, a na što je u razgovoru za naš portal podsjetio pravnik i bivši saborski zastupnik Pero Kovačević jest sporazum kojega je 13. listopada 2006. godine potpisao bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić sa srpskim kolegom Vladimirom Vukičevićem.

Ovaj dvojac potpisao je Sporazum o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti. U to vrijeme sporazumu se protivio tek Kovačević, a zašto je to činio jasno je i danas kada se pogleda u kakvom se stanju nalazi Marić. “Napadao sam taj sporazum jer smo pod točkom 1. Sporazuma priznali Srbiji pravo za procesuiranje ratnih zločina na području Republike Hrvatske, a Srbija nama nije dala pravo na procesuiranje ratnih zločina na njihovom području vezano uz logore. Svi danas progovaraju o tome, a zaboravljaju kakvu smo pogrešku tada počinili”, napominje naš sugovornik. Drugim riječima, očito je da je Hrvatska svoje državljane bez postavljanja uvjeta predala u ruke srpskoga pravosuđa. Svojevrsna je to prodaja, pa čak i izdaja vlastitoga naroda, na koju smo na žalost pristali, a koju smo zaboravili. Velika nezgoda jest i to što Mladen Bajić u to doba nije mario za srpske ratne zločine, ali niti za logore. Da je tome tako svjedoči i sporazum koji je u posjedu našega portala.

Inače, i u to doba dok je Sporazum potpisivan u hrvatskoj javnosti prošao je nezapaženo. Pisalo se tek šturo kako je potpisan Sporazum o suradnji Republičkog javnog tužiteljstva i Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Uz Vukčevića koji je tada bio tužitelj za ratne zločine Srbije te hrvatskog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, isti je potpisao v.d. republičkog tužiteljstva Srbije Slobodan Janković.

“Ovim sporazumom će biti srušene granice između država kad je riječ o progonu počinitelja teških kaznenih djela, ne samo ratnih zločina”, tvrdio je u to doba Bajić precizirajući da Sporazum omogućuje izravnu suradnju nadležnih hrvatskih i srpskih tužitelja na svim razinama, čime će – pogotovo predkazneni – postupci biti znatno ubrzani. U te će postupke biti uključeno manje osoba čime će biti znatno smanjena i mogućnost curenja podataka”, isticao je glavni državni odvjetnik. Hrvatska je inače istovjetan sporazum potpisala i sa Bosnom i Hercegovinom. “Bez obzira na granice, pravda će biti brža i učinkovitija, a počinitelji kaznenih djela neće moći izbjeći kazneni progon ma gdje se skrivali”, kazao je hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić.




Untitled-31

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.