www.mspm.hr
www.mspm.hr

IPAK KORUMPIRANA? TRGOVANJE UTJECAJEM LJUBICE MATIJEVIĆ VRSALJKO

Autor: Tomislav Kovač

Posljednji medijski napisi o prijavljivanju odvjetnice Ljubice Matijević Vrsaljko Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK) Republike Hrvatske od strane Severine Kojić zbog sukoba interesa i teške povrede odvjetničkog kodeksa povukli su za sobom i prijašnje sumnje u njezino poslovanje i moral. Da podsjetimo, sukob interesa je predvorje korupcije.

NAGRADNO PUTOVANJE U ŽENEVU

Na tragu tog posljednjeg korupcijskog skandala, a koji je predmet disciplinskog postupka u HOK-u, donosimo osvrt na jedan drugi slučaj u kojem se našla Bandićeva „Zagrepčanka godine“, Ljubica Matijević Vrsaljko. Naime, hrvatski mediji su se već i prijašnjih godina bavili sumnjivim postupanjima odvjetnice Matijević Vrsaljko, tadašnje savjetnice Udruge B.a.B.e., a danas savjetnice ministrice Bernardice Juretić u slučaju zastupanja malodobnog djeteta nekadašnje veleposlanice RH Vesne Vuković pri UN u Ženevi i prikrivene lobistice Vesne Pusić za mjesto Glavne tajnice UN-a u New Yorku.

Prema neslužbenim informacijama nekadašnja zaštitnica dječjih prava i bivša Pravobraniteljica za djecu RH otkazala je žurno punomoć malodobnom djetetu nakon telefonskog poziva iz predsjedničkog ureda s Pantovčaka u kojem je tada stolovao dr. Ivo Josipović, poznatiji kao prva violina ZAMP-a. Nedugo nakon toga, čelnica Udruge B.a.B.e., Sanja Sarnavka osvanula je na ekskluzivnom međunarodnom skupu UN-a u Ženevi o čemu je objavljena vijest na službenim internetskim stranicama njene udruge (link: http://www.babe.hr/attach/_s/side-event_flyer.pdf). Naravno, troškove putovanja i druge zavisne troškove Sarnavkinih B.a.B.e. platio je Pusićkin MVEP RH na teret poreznih obveznika Republike Hrvatske. Radi li se i u ovom, konkrentnom slučaju samo o sukobu interesa i teškoj povredi odvjetničkog kodeksa Ljubice Matijević Vrsaljko ili možda o grubom kaznenom djelu trgovanja utjecajem, ostavljamo za zaključak nadležnim državnim institucijama RH. Da stvar bude bizarnija, bahata odvjetnica Matijević Vrsaljko je svoje tadašnje usluge stranci koju je obmanula naplaćivala u gotovini i bez računa zbog čega je rješenjem Porezne uprave RH i sankcionirana tijekom 2013. godine.

SAKUPLJANJE REKETA I TRGOVANJE UTJECAJEM

Nedugo nakon tog skandala izbio je novi koji se odvijao po istom obrascu, a u drugoj ulozi se našao bivši ministar pravosuđa i sadašnji zastupnik SDP-a u Saboru, Orsat Miljenić, koji je zahtjevao također na poticaj bivše veleposlanice Vuković od novog djetetovog odvjetnika da mu raskine punomoć, što je ovaj rezolutno odbio, a o čemu je već pisao naš portal (link: http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/ skandal-veleposlanice-vukovic-htio-je-zataskati-i-pavicev-reketar-orsat-miljenic-47209-602231). U prilogu teksta donosimo manji dio od gotovo 50 stranica dokumentacije koja je već bila predmet objave u hrvatskim medijima od strane pojedinih istraživačkih novinara tijekom 2011. i 2012. godine na temu moguće korupcijske sprege hrvatske diplomacije i nevladinog sektora s udrugom B.a.B.e. u naslovnoj ulozi. Spomenuta dokumentacija je tada višekratno dostavljena na adresu bivše premijerke Jadranke Kosor, Gordana Jandrokovića i dr. Ive Josipovića, ali i Vesne Pusić te Zorana Milanovića. Prema dostupnim podacima, svi su se oni oglušili na dostavljene dokumentirane apele.

Međutim, listajući opsežnu arhiviranu predstavku dosjea “Vuković” s posebnim naglaskom na koruptivne radnje odvjetnice Ljubice Matijević Vrsaljko upadaju u oči još barem dva detalja koja bi ovom prilikom trebalo istaknuti. Naime, predstavka na koju niti jedna državna institucija navedena u tekstu nije punih pet godina odgovorila prepuna je i drugih, za ministarstvo vanjskih i europskih poslova važnijih podataka o kvalifikacijama u radu njene djelatnice Vesne Vuković te mogućim malverzacijama državnim novcem.

ČASNA SESTRA I OPOJNE DROGE

Nadalje, bivša veleposlanica pri UN-u u Ženevi, Vesna Vuković sjedila je zajedno sa sadašnjom ministricom Bernardicom Juretić u Povjerenstvu za suzbijanje zlouporabe droga RH istovremeno dok je njen malodobni sin bio najveći konzument droge u jednoj zagrebačkoj gimnaziji, ali je taj detalj dotična sustavno prikrivala u svoju korist – ali na štetu djeteta s njegovim mogućim trajnim posljedicama.

Prema posljednjim informacijama navedena djelatnica MVEP-a RH i novog ministra Mire Kovača je pod obradom ODO u Zagrebu i istragom Županijskog suda u Zagrebu zbog falsificiranja djetetovog potpisa u ostavinskom postupku. Kao krajnji rezultat ovog dosadašnjeg bešćutnog slučaja državne administracije je napuštanje školovanja djeteta bivše veleposlanice Vuković koje već neprekidno traje punih pet godina i to u trenucima djetetove emocionalne i intelektualne nezrelosti s trendom da dijete ostane s trajnim oštećenjem strukture ličnosti.

Da se to dobro podmazano kolo na osovini MVEP RH – MSPM RH nesmetano vrti i dalje, govori i posljednji podatak o sudjelovanju ministrice Bernardice Juretić na zasjedanju na posebnoj sjednici Opće skupštine UN-a o svjetskom problemu droga (UNGASS) koje se održavalo od 19. do 21. travnja 2016. godine u New Yorku. Naime, ministrica Juretić nije mogla dobiti poziv za New York a da nije prošao kroz ruke kompromitirane Vesne Vuković i Odjela za UN pri MVEP-u na zagrebačkom Zrinjevcu.

RUŽNI, PRLJAVI I ZLI

Slučajno ili ne, spomenuta djelatnica vanjsko-političkog ministarstva Mire Kovača nije nikad sankcionirana i nalazi se trenutno na širem popisu za izbor 17 novih veleposlanika RH koji kandidiraju za najavljene rotacije i nestripljivo čekaju oglašavanje zrinjevačkih fanfara za imenovanja predviđena da budu sprovedena ovog ljeta u mandatu tehničke vlade i s blagoslovom plavuše s Pantovčaka, te potom transferirani širom svijeta gdje se nalaze hrvatske raskošne rezidencije koje funkcioniraju po principu poznate tv-serije „Zvonili ste, milorde?“.

Osim toga, čini se da bankovno najzaduženija ministrica vlade RH Bernardica Juretić nije nevina kada je novac u pitanju. Naime, prema dostupnim medijskim napisima odmah po sjedanju u ministarsku fotelju, u siječnju 2016. godine, dodijelila je retroaktivno svojoj bivšoj udruzi „Zajednica Susret“ ne baš mali iznos od 396.474 kune. Ovaj, više nego očiti sukob interesa bi mogao postati izuzetno problematičan, pogotovo u aktualnoj situaciji u kojoj je izvjesno da Bernardica Juretić neće još dugo biti ministrica socijalne politike i mladih RH te bi se moglo dogoditi da se vrati u organizaciju „Zajednica Susret“ koju je osobno osnovala daleke 1990. godine, i to još za vrijeme trajanja suspektnog ugovora koji je sama potpisala početkom ove kalendarske godine.Autor: Tomislav Kovač

ZADNJE VIJESTI