Tomislav Miletic/PIXSELL

INSPEKCIJA OTKRIVA! ‘U Plodinama smo bili 99 puta, evo što smo zatekli…’

Autor: Snježana Vučković

Portal Dnevno opetovano prati situaciju u svim trgovačkim centrima diljem Hrvatske.

Uz pohvale pojedinim lancima koji su prilagodili svoje radno vrijeme blagdanima i praznicima te poboljšali svoju ponudu, ipak se najčešće može čuti kritika i to od samih djelatnika koji ukazuju na velike nepravilnosti, nehumane uvjete rada pa i kršenja osnovnih ljudskih prava.

Trgovački centar Plodine jedan je od posljednjih centara u nizu o kojem smo pisali, u nažalost, ne baš dobrom kontekstu. Riječ je o pritužbi sezonske radnice ove trgovine koja je u 36 točaka opisala krajnje ponižavajući status djelatnika smještenih u male i prenatrpane sobe u kojima je nemoguće boraviti, kuhati i spavati.

Osim toga, ova je radnica opisala čitav niz propusta u samom poslovanju pri čemu su trgovci ujedno i čistači sanitarnih čvorova kojima se ne plaćaju prekovremeni sati i kojima je često oduzeto pravo na odmor te koji su, iznad svega, sramotno potplaćeni.

Upravo zbog učestalih kritika samih djelatnika centra, zanimalo nas je koliko je u ovu katastrofalnu situaciju upućen Inspektorat rada, žale li se radnici i njima te jesu li imali intervencije u Plodinama. Ubrzo nakon našeg upita i teksta o teškoj sezonskoj priči u Plodinama, iz kabineta ministra Ministarstva rada i mirovinskog sustava, stigao je odgovor:

„Uvidom u raspoložive evidencije o inspekcijskim nadzorima inspektora rada obavljenim u razdoblju od 1. siječnja 2016. do danas utvrđeno da su inspektori rada Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Inspektorata rada, u poslovnim prostorima toga poslodavca imali inspekcijska postupanja u području primjene propisa o radnim odnosima i zaštiti na radu u 99 slučaja, od čega su u preko 50% tih slučajeva inspekcijska postupanja obavljena povodom zaprimljenih prijava.

U inspekcijskim postupanjima kod toga poslodavca utvrđene su različite nezakonitosti, primjerice nezakonitosti koje se odnose na:




–  zapošljavanje i pravodobnu prijavu radnika na obvezna osiguranja,

–  radno vrijeme radnika (uključujući i prekovremeni rad i raspored radnog vremena)

–  odmore radnika (osobito dnevni i tjedni odmor)




–  evidenciju radnika (osobito evidenciju radnog vremena)

–  provedbu zaštite na radu i sl.  

U inspekcijskim postupanjima inspektora rada u kojima su utvrđene povrede propisa iz područja radnih odnosa i zaštite na radu, inspektori rada su poduzimali zakonom propisane mjere (najčešće prekršajne i upravne mjere), a o utvrđenom činjeničnom stanju i poduzetim mjerama obavještavana su i druga tijela, ukoliko je postojala osnovana sumnja u povrede propisa iz njihove nadležnosti, kao i podnositelji prijava, osim u slučajevima kada se radilo o anonimnim podnositeljima”, stoji u odgovoru kabineta ministra ovog resora.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.