Wikimedia

INDIKATIVNO: Srpska policija sumnjiči ‘odjednom’ žrtvu napada u Sonti!

Autor: Hina

'Policija nije postupila u potpunosti u skladu sa zakonom i nije prikupila dovoljno podataka da može izvesti zaključak da se ne radi o sukobu na nacionalnoj osnovi', tvrdi odvjetnik Veljko Milić

 Jedan od trojice pretučenih mladića u Sonti, koji je prijavio slučaj, za policiju je postao osumnjičenik i protiv njega je podnijeta kaznena prijava, upozorio je u četvrtak odvjetnik Veljko Milić iz Novoga Sada.

“Vrlo je indikativno da je od oštećenog, koji je prijavio slučaj policiji, moj branjenik preko noći postao osumnjičenik koji je drugima nanio tjelesne ozljede”, naveo je odvjetnik nakon razgovora s branjenikom, i dodao kako je prijava protiv njega podnijeta tužiteljstvu u Somboru.

Komentirajući priopćenje policije koja navodi da sukob nema nacionalni predznak Milić je rekao da njegov branjenik ima dokaze da je motiv napada bila njegova hrvatska nacionalnost i da će oni te dokaze predstaviti tužiteljstvu.

“Svakako nije na policiji da ocjenjuje kakvog je karaktera bio sukob. Postoje mjerodavna tijela, to je prije svega tužiteljstvo kao i sud koji će dati konačnu riječ”, istaknuo je odvjetnik.

Dodao je kako smatra da policija nije postupila u potpunosti u skladu sa zakonom, kao i da nije prikupila dovoljno podataka da može izvesti zaključak da se ne radi o sukobu na nacionalnoj osnovi.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Slaven Bačić također smatra da nije posao policije da kvalificira karakter sukoba već da prikuplja činjenice.

“Sada među pripadnicima hrvatske zajednice u Sonti postoji atmosfera straha. Ljudi su uplašeni, o ovome slučaju ne žele govoriti, povlače se u privatnost. Posljedica je to mojemu mišljenju pristupa i interpretacije događaja od strane državnih tijela”, zaključuje Bačić.




Zbog slučaja premlaćivanja trojice mladića hrvatske pripadnosti uoči Božića u Sonti reagirao je hrvatski premijer i Ministarstvo vanjskih poslova koji su Srbiji uputili prosvjednu notu no srbijanska državna tijela odbijaju prigovore navodeći kako se ne radi o etnički motiviranom napadu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.