Marko Lukunic/PIXSELL

Ima li žena pravo ubiti vlastito nerođeno dijete? Zdrava logika i znanost pobijaju Gordanu Sobol i Bojanu Genov

Autor: I. Delić

Emisija Otvoreno na temu abortusa još uvijek izaziva polemike u javnosti.

Emisija Otvoreno u kojoj su gusti iznosili svoje stajalište o abortusu izazvala je laivnu rekacija u javnosti, a pažnju na sebe skrenule su SDP-ova Gordana Sobol te Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske koje smatraju da je fetus dio ženinoga tijela te u skladu s time ona ima isključivo pravo odlučivati o njemu. Jedna od neutemeljenih izjava oko koje se u studiju javne televizije polemiziralo jest i ta da život ne počinje začećem već rođenjem, ali i da dijete ljudska prava stječe tek onoga trenutka kada dođe na svijet. Riječ je naravno o istoj, ideološkoj mantri kojom se služe zagovornice ubojstva nerođene djece, a koje očigledno o temi o kojoj polemiziraju nisu dovoljno informirane jer stručnjaci su ove ideologizirane teze davno pobili.

Naime, fetus je dio ženinoga tijela i doista žena ima isključivo pravo odlučivati o njemu, no jednako tako jasno je da fetus ima različit DNK od ženinoga tijela iz čega proizlazi da niti nije dio njezinoga tijeka. Život pak ima određene faze, a ljudski počinje od začeća nakon čega slijedi razvojna faza djeteta u utrobi, od trenutka začeća razvoj je posve određen u svim fazama čovjeka do starosti, osim ako ne dođe do nasilne smrti pobačajem ili pod nekim drugim uvjetima. Tezu o tome da dijete stječe ljudska prava rođenjem također je lako pobiti jer ako je tome tako zašto onda pobačaj nije dozvoljen deset minuta prije rođenja? A iz svih ovih teza očigledno je da bi po hrvatsku javnost bilo bolje kada bi osobe poput Sobol ili Genov polemizirale o nekim drugim temama ili se pak za teme poput ove bolje pripremile odmičući se od ideologije.

I doktor Boris Ujević ginekolog u Kliničkoj bolnici Sv. Duh u Zagrebu svojedobno je iznosio svoje stajalište o abortusu tvrdeći da život počinje začećem, a sve ostalo nema veze s istinom, a spornu emisiju javne televizije na Facebook profilu prokomentirao je i Vice Batarello iz Vigilarea.

-Pa najbolje da Bojana Genov postane doktor i da ona “hrabro” čupa, uništava i na kraju ubija nerođeno dijete. Zašto nasilno to traži od liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti? Ona dalje kaže da je pobačaj “zdravstvena usluga”, da su volonteri 40 dana za život “vjerski fanatici”… i najbolja joj je izjava da se vraćamo u “srednji vijek”. Kako originalno!!! A Gordana Sobol bi zabranila ljudima da mole pred bolnicima??? A obje dvije se slažu da ljudski život počinje rođenje… i da zametak nije ljudsko biće!!! Bojana Genov, Gordana Sobol i slični, kada tada ćemo u Hrvatskoj zaštiti pravo svakom nerođenom dijetetu da se rodi. Računajte na to- poručio je.

 

Autor: I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.