7Dnevno
7Dnevno

Ima li na ovoj slici netko tko ne bi trebao biti u zatvoru? Hajdukov šal se ne računa!

Autor: Krešimir Turčin/7Dnevno/24. lipnja 2016.

„Naše bi se pravosuđe trebalo zapitati što iritira huligane, ali i navijače, te nam se posljedično događa to što nam se događa. Pogledajte, gospodo suci i istražitelji, možda pronađete neki odgovor na ovoj slici“, samo je jedan od bezbroj komentara na fotografiju koju su mnogi doživjeli kao prvorazrednu provokaciju.

Trebalo je manje od nekoliki sati da nakon velebne pobjede hrvatskih nogometaša na Euru protiv europskog prvaka Španjolske domaće portale i društvene mreže zahvati novi plamen nepomirljivih podjela te da se tek primirene strasti ponovno uskovitlaju. Skandalozno je i apsolutno neodgovorno da su, poput bolesnoga piromana, ne prvi puta, požar podmetnuli, da li tek nepromišljenošću i glupošću, ili malicioznošću i ohološću, vladari hrvatskoga nogometa, takozvani uzvanici iz svečanih loža, sa svojim pridruženim članovima, jednako prljavih, pa i zloglasnih biografija.

Samo nekoliko dana pošto su Zdravko Mamić i njegova sljedba – a njihovu je opasnu retoriku prihvatila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović – za baklje, nerede i petminutni prekid utakmice između Hrvatske i Češke, zapjenjeno optužili Toricdu, neraskidiv dio Hajdukove obitelji, da su zapravo orjuna koja u specijalnom ratu udara na Hrvatsku i njezine svetinje, Mamić i Šuker te njihovi gosti iz svečane lože, razvili su u Bordeauxu iznad svojih glava, ni više ni manje, nego eto baš Hajdukov bili šal.

Fotografija na kojoj su uz dobro poznate Davora Šukera i Zdravka Mamića, još veleuvaženi gosti poput beskrupuloznog tajkuna i financijera HDZ-ovih kampanji Tomislava Horvatinčića, pa Bandićeva vječna sjena čak i u Remetincu, pročelnik za obrazovanje, kulturu i sport u Zagrebu, Ivica Lovrić, također čovjek pod optužnicom u aferi Agram, pa Ante Kulušić, posrnuli HDZ-ovac, Šukerov potpredsjednik HNS-a, invalid domovinskoga rata, a istodobno, nekoć, i međunarodni nogometni sudac te godinama pobočnik osuđenog Želja Širića za kriminal i iznude u hrvatskom nogometu, ta jedna jedina fotografija sa stadiona u Boredauxu zapravo je reprezentativni uzorak za anatomiju našeg izmrcvarenog, teško bolesnog društva.

Povratak na „mjesto zločina“

Dok glavešine svjetskog nogometa, među njima i neponovljive igračke legende, poput Platinija, Beckenbauera, Hoenessa, skrušeno stenju pod pravosudnim progonom, dok je donedavno sveprisutni predsjednik Fife Joseph Blatter pao pred istražiteljima i ne izlazi iz mišje rupe, našim nogometnim djelatnicima, ali i visokopozicioniranim političarima, gradonačelnicama, pročelnicima… pod kaznenim progonom ne da nije pala ni vlas s glave, nego se, na slobodi pod višemilijunskim jamčevinama, vraćaju svome poslu na „mjestu zločina“, a u slobodno se vrijeme udružuju, među ostalim, čak i s ustavnim sucima na počinjenu novih teških kaznenih djela.

I onda ta udružena bratija, ustiju punih domoljublja i svetinja, što bi trebao zamaskirati njihovo stvarno poslanje, poput zlosutnih ptica rugalica visoko uzdiže zastavu Hajduka kojeg su u međuvremenu smišljeno i mučki pregazili. Bilo bi kudikamo poštenije od njih da su razvili hrvatski barjak i zapjevali malo modificiranu, onu Mamiću omiljenu „jači smo od sudbine, država nam ništa ne može!“.

Zamislite javnu sablazan da su se, recimo, ovih dana u svečanoj loži bilo kojeg francuskog stadiona, samo pojavili Sepp Blatter i Michel Platini, dojučer najmoćniji dvojac svjetskog nogometa. A nemoguće ih je i zamisliti da bi zagrljeni pjevali zaogrnuti šalovima Engleske, koju su u više navrata prevarili za domaćinstvo Svjetskog prvenstva koje kolijevka nogometa ne uspijeva vratiti na Otok od 1966. Premda je još lani u ovo doba, Platini bio šef organizacijskog odbora Eura, prošle je jeseni zbog korupcije izgnan iz nogometne obitelji na više godina i poručeno mu je da nije ni dobrodošao na ždrijeb skupina za Euro što se u prosincu održavao u Parizu. Utakmice Europskog prvenstva u svojoj domovini koju je kao nogometaš proslavio danas može gledati samo kao navijač s kupljenom ulaznicom. Nema pristup loži i svojim donedavnim kolegama. Za civilizirano društvo on je kontaminiran i nepoželjan, a pao je zbog „pišljivih“ 1,8 milijuna eura koje mu je Blatter 2011. isplatio, navodno za posao savjetnika koji je tobože usmeno dogovoren još 1998., a odrađen 2002. Istraga sumnja da je u naravi sporni novac korišten za kupovanje glasova za Blatterov reizbor za predsjednika Fife. A mogao je biti gospodar nogometnoga svemira, mogao je danas kao predsjednik Fife sjediti u ložama uz najmoćnije europske političke lidere. Umjesto toga, srušen je na najdramatičnijih mogući način. Idol i ikona, Michel Platini nepovratno je srušen u blato… Još ga nismo vidjeli ni u jednom kadru prijenosa utakmica s aktualnog Europskog prvenstva, za razliku od, recimo, gospodara našeg svemira Zdravka Mamića, koji je sa svojom klikom bestidno okupirao VIP lože stadiona na kojima igra hrvatska reprezentacija.

Možda u loži ugosti i predsjednicu države

Za Mamića ne bi bilo nimalo skandalozno da u francuskim ložama bude domaćin i predsjednici Grabar Kitarović. Nju su, međutim, izvanredne političke okolnosti u zemlji zaustavile na putu u Francusku. No, Mamić će već pronaći načina da bude, gdje god, dobar domaćin predsjednici u koju je zaljubljen, što ni ne skriva, nego ju, uz pomoć tamburaša, javno zabavlja i šarmira u zagrebačkim restoranima. Svima oko Mamića, uključujući i predsjednicu države, prihvatljivo je biti u društvu čovjeka prepunoga ekscesa, a protiv kojeg je nakon niza istraga podignuta i prva optužnica da je zajedno sa svojm bratom i ostalim jatacima oštetio Dinamo za 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna neobračunatoga i neplaćenoga poreza i prireza. A to je tek prva optužnica, Mamiće se zasad sumnjiči da su izvukli iz Dinama na offshore račune više od 270 milijuna kuna. Sve su to milijuni zarađeni na prodaji bivših, sadašnjih i nekih budućih Dinamovih reprezentativaca, koji su i sami, Modrić i Lovren već su to i priznali istražiteljima, bili prinuđeni sudjelovati u kriminalu. Točnije morali su iz banaka sa svojih računa izvlačiti milijune koji su samo fiktivno, prema ugovoru pripadali njima, a u stvarnosti gazdi Zdravku Mamiću i njegovoj obitelji. Postalo je gotovo općeprihvaćeno da je, nakon Dinama, i nacionalna momčad već godinama protočni bojler Mamićevih, danas uz svesrdnu i prešutnu podršku (i) dvojca sa sporne fotografije, predsjednika i potpredsjednika HNS-a Davora Šukera i Ante Kulušića. Četvrti sporni s provokativne fotografije je Ivica Lovrić, Bandićev pročelnik i za sport u Zagrebu, koji će, kad god Mamić stisne Milana Bandića, a Bandić onda njega, spremno pronaći milijun, dva, tri milijuna kuna za izvanredne uplate Dinamu za neke izmišljene izvanredne troškove. Uza svih dvadeset i nešto milijuna kuna što Dinamu pripada iz proračuna Grada kao najvećem sportskom potrošaču novca poreznih obveznika u metropoli.

Peti, možda i najbesramniji i najbeskrupulozniji, član društva što se obgrlilo ispod Hajdukova šala je Tomislav Horvatinčić, stalni pratitelj Zdravka Mamića u VIP ložama od Maksimira i Rijeke od Bordeauxa. Njegov lik i nedjelo ne treba posebno predstavljati javnosti koja je ostala zgrožena kad je samo uvjetno osuđen za ubojstvo iz nehata s neizravnom namjerom talijanskog bračnog para. Svojom je jedrilicom, kojom je upravljao autopilot dok je on bio zabavljen na brodu sa svojom mlađahnom suputnicom, naletio na brodicu talijanskih nautičara koji su pritom poginuli. No, nesretni Talijani nisu bili njegove prve žrtve, 1980. je Horvatinčić na na pješačkom prijelazu usmrtio Mandu Vučković, u Zgorskoj ulici u Zagrebu, te pobjegao s mjesta nesreće. Budući da nije službeno pokrenut nikakav postupak, obitelj preminule pokrenula je privatnu tužbu i Horvatinčić je osuđen uvjetnom kaznom zatvora, ali mu nije oduzeta vozačka dozvola. Iduća nesreća sa smrtnim posljedicama koju je skrivio dogodila se 1989. na zagrebačkoj Aleji Bologne kad je preminula Nada Petrović.

Ni u prethodna dva slučaja, baš kao u pomorskoj nesreći, nije mu oduzeta dozvola za upravljene vozilo tj. jedrilicom, a uvjetna osuda, osim što je razbjesnila građane, skandalizirala je i pravosudne krugove. Ali, tako je to u državi Hrvatskoj, bogati fićfirić s tridesetak prometnih prekršaja u dossiereu i sad već sa četiri života na savjesti i s ni jednim danom u zatvoru, serijski ubojica iz nehata, može i dalje upravljati svojim razaračem nedužnih.

Tomislav Horvatinčić bio je nakratko i Dinamov direktor, a postavio ga je Franjo Tuđman, valjda u znak zahvale što je godinama kao vlasnik restorana Babilon na Samoborskoj cesti bio mecena kluba. No, ubrzo ga je u Dinamu zamijenio Damir Vrbanović, koji se održao gotovo 20 godina, a danas je i on također pod optužnicom za izvlačenje novca iz kluba. Uz blagoslov zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Horvatinčić je prije pet godina završio na javnom prostoru, u pješačkoj zoni, gradnju stambeno-poslovnog i šoping centra na Cvjetnom trgu, s najskupljim podzemnim garažama u Zagrebu. Od Horvatinčića je Mamić kupio dva luksuzna stana, jedan penthouse od 250 kvadrata plus 250 kvadrata okućnice za vrtoglavih 16 milijuna kuna za svoje dvije kćeri, te jedan „skromniji“ za suprugu.

Oni su „potpalili baklje“

Eto, to su ti uglednici iz HNS-ovih loža i njihovi vrlo važni gosti, koji prokazuju orjunaše, čudom se čude bakljama iako su zapravo oni ti koji su ih potpaliti. I nastavljaju dalje potpaljivati zajedničkom fotografijom urešenom Hajdukovim simbolima. Bila bi to u normalnoj zemlji s normalnim, prihvatljivim društvenim akterima, posve normalna, neupitna, simpatična, nedvosmislena fotografija. Kod nas je, razumljivo, otvorila novu bojišnicu.

Očevici govore da je fotografija nastala prije utakmice, a ne nakon trijumfa protiv Španjolaca kojeg su iskovali negdašnji Hajdukovi igrači, Ivan Perišić, Nikola Kalinić i Danijel Subašić. Dakle, što je to ako nije zahvala hajdučkom trojcu za povijesnu partiju i pobjedu? Fotomontaža? Nije! Krajnje nepromišljeno, da ne kažemo glupo preseravanje s Hajdukovim obilježjima u rukama, dok isti taj Hajduk satireš i zatireš duže od deset godina? Iskren poziv za zakapanjem sjekira i ujedinjenem barem dok traje bitka za europsku krunu? Ili, ipak, krajnje licemjerje i podmuklost upravo najdogovornijih za sad već desetljetni sukob Hrvatskog nogometnog saveza i Hajduka te njegovih navijača i pristalica? Što god, a možda i sve pomalo, izazvalo je buru bijesnih, pa i pretjerano ostrašćenih reakcija na svim mogućim forumima, s većinskim zaključkom da Mamić i njegova interesno-uliznička klika potiču nove podjele i zazivaju nove nerede. Uz prijeteću poruku dijela forumaša: „Gospodo u odijelima, niste valjda zaboravili, Euro još nije gotov!“

Evo dijela narodnih rekacija koje bi, nažalost, opet mogle ispovocirati i ujediniti one hard core navijače, odnosno huligane, na novu akciju u Francuskoj.

„Ovo nabijaju Torcidi na nos. Nisam neki navijač, niti pripadam navijačkim skupinama, ali na slici se točno vidi kako se posprdno izruguju s Hajdukom, a na taj način i s Torcidom. Uopće se ne čudim pojedincima koji žele da se HNS i reprezentacija izbace iz svih natjecanja na dulje vrijeme.“

„Samo se nadam da će se ova odvratna scena osudit kao i ona sa bakljama! Predsjednice, može li još jedna izvanredna sjednica Vlade u nestajanju?“

„Pa ovo je vrh hrvatske mafije i još se slikaju i izazivaju Hajduk i njegove navijače. Sram ih bilo. Sramota. Nadolijevaju ulje na vatru. Vidi se da žele satrti Hajduk.“

„Ima li na ovoj slici netko tko ne bi trebao biti u zatvoru? Hajdukov šal se ne računa.“

„Pa ovo je skandalozno dolijevanje ulja na vatru!

Zar žele nove incidente, zar žele isprovocirati neke navijače da sad kad se situacija malo smirila, ponovno polude? Adio pameti!“

„Po meni bi se naše pravosuđe trebalo zapitati što iritira huligane, ali i navijače te nam se posljedično događa to što nam se događa. Pogledajte, gospodo, možda pronađete neki odgovor na ovoj fotografiji!“

 „Je li Horvatinčić s gliserom došao do Francuske? Ako jest, dajte mu radije dvojicu Mamića, nego dvoje Talijana!“

Nitko se ne bi trebao čuditi kad situacija eskalira

„Pokvareno! Nitko se ne bi trebao čuditi kada (ne ako!) situacija eskalira i ode u smjeru koji će sve zgroziti i iznenaditi, puno više od onih nekoliko baklji. Ljudska glupost je nemjerljiva, a kada je riječ o ovakvim ‘ljudima’ onda se granice dodatno pomiču.“

Ima i onih, istina u manjini, koji ne vide ni „p“ od provokacije u spornoj fotografiji, pa tako, recimo, pišu onu već klasičnu floskulu da je „najgora stvar što ti se može dogoditi u Hrvatskoj uspjeh. Spremni su formirati i terorističke skupine da te sruše. Psihopati i mrzitelji ne mogu podnijeti

činjenicu da Hrvatska nikad nije imala toliko dobrih igrača, da je reprezentacija vrlo jaka, da je i klupski nogomet u usponu. Umjesto da uživaju u pjeni šampanjca, teroristi pokušavaju pokvariti raspoloženje cijeloj naciji i guše se u svojoj vlastitoj otrovnoj pjeni. Ne vjerujem da u ovoj fotografiji ima imalo zloće i malicioznosti, to je poziv na party… „

Kakav ćemo party idućih dana gledati u Francuskoj tek ćemo vidjeti. Incident u St. Etienneu može, ali i ne mora biti  organiziran iz podzemlja jer se radi o jednoj hard core jezgri mamlaza koji su se odlučili na ekscese iz dobro poznatih razloga, pa ih ni ne treba usmjeravati, oni sami znaju napraviti pakao. HDZ-u i sličnima, naravno, usmjeravanje fokusa na navijačke nerede dobro je došlo, ali neće izvući nikakvu korist iz toga jer em nitko nije blesav, em su trenutačno gadno izgorjeli, a prvi među njimaTomislav Karamarko koji nije uspio u nakani da postavi svoje vojnike na čelna mjesta represivno-obavještajnog aparata. Incidenti u St. Etienneu, i ranija divljanja navijača, samo su odraz stanja u kojem nam je država i koje traje već 25 godina. Huligani nisu uzrok, oni su posljedica i samo su dio scenarija stvaranja kontroliranog kaosa i kontrolirane nestabilnosti u ovoj zemlji, a kome je sve to u interesu zna se…

Dotle, Mamići su započeli svojevrsnu evakuaciju iz zemlje. Prvi će se na Bliski istok otisnuti Zoran Mamić, neki je dan potpisao jednogodišnji ugovor s prvoligašem iz Saudijske Arabije. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Zoran Mamić uskladiti svoje trenerske obveze u pustinji s obavezom pojavljivanja na suđenju koje će njemu i bratu na jesen početi u Osijeku. Neki sumnjaju da nije Zoran tek tako, samo zbog trenerskoga izazova otišao u treći nogometni svijet. Sumnja se da ga je na odlazak natjerala pojačana aktivnost glavnog državnog odvjetnika. Dinko Cvitan bi se sada, kada je Karamarko „mrtav“, mogao razmahati i spremiti obojicu braće ponovno u Remetinec. Zanimljivo je da Hrvatska sa Saudijskom Arabijom nema ugovor o ekstradiciji, jasnije, o obaveznom izručenju.

Autor: Krešimir Turčin/7Dnevno/24. lipnja 2016.

ZADNJE VIJESTI