Borna Filic/PIXSELL
Borna Filic/PIXSELL

IDUĆI TJEDAN ČEKAJU NAS PAKLENE TEMPERATURE: Gužve na cestama u smjeru mora i temperature i do 34 stupnja!

Autor: A.P.

Iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) upozorili su kako je zbog visokih temperatura i izrazito teških meteoroloških uvjeta porastao broj hitnih medicinskih intervencija pa apeliraju na građane da se pridržavaju preporuka Ministarstva zdravlja o postupanju pri zaštiti od vrućine kako bi sačuvali svoje zdravlje i u najtežim uvjetima.

Promet je srednje gust na glavnim cestovnim pravcima, a na autocesti A6 Rijeka-Zagreb prije izlaza Oštrovica u smjeru Krka/Crikvenice povremeno je pojačan, javlja Hrvatski autoklub (HAK)

 Na važnijim cestama u smjeru mora, ali i unutrašnjosti (osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima) očekuje se pojačan promet i to na: autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče, autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Zagreba, autocesti A3 Bregana-Lipovac u oba smjera, A4 Zagreb-Goričan, A6 Rijeka-Zagreb, na autocesti A7 između GP Rupa i čvora Diračje, na otoku Krku i na Krčkom mostu, na čvoru Matulji prema Istri/Opatiji, duž Jadranske magistrale, na cestama u Istri, graničnim prijelazima i trajektnim lukama i pristaništima.

Pred naplatnim postajama Lučko (A1), Sveta Helena (A4) te Zaprešić i Trakošćan (A2) moguća su čekanja.

Dvosmjerno se vozi zbog radova na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Novska i Okučani (od 136. do 141. km).

Zabrana prometa za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u priobalju danas je od 12 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.

 29 stupnjeva u 8 sati ujutro u Rijeci

Sunčano uz malu do umjerenu naoblaku prevladavat će i danas. Poslijepodne uz mjestimice umjeren razvoj naoblake ponovno mala mogućnost za kratkotrajne grmljavinske pljuskove, prvenstveno u kontinentalnim gorskim predjelima, javljaVrijeme.net

Vjetar će u unutrašnjosti biti slab promjenjiva smjera, a na Jadranu ujutro slaba do umjerena bura potom slab maestral. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 15 do 19, a na Jadranu od 22 do 27°C.

Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 28 do 32, a na Jadranu od 30 do 34°C. U Rijeci je jutros u 8 sati izmjereno visokih 29 stupnjeva, dok je na Plitvicama izmjereno ugodnih 19, podaci su Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda.

Početak idućeg tjedna bit će paklen

Sedmodnevna prognoza vremena Državnog hidrometeorološkog zavoda navodi kako nas početkom idućeg tjedna očekuju se novi toplinski udari. Na području Karlovca, Rijeke i Dubrovnika u utorak postoji velika opasnost od toplinskog udara, a same temperature će se penjati preko 36 stupnjeva – u hladu.

DHMZ
DHMZ

Iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) upozorili su kako je zbog visokih temperatura i izrazito teških meteoroloških uvjeta porastao broj hitnih medicinskih intervencija pa apeliraju na građane da se pridržavaju preporuka Ministarstva zdravlja o postupanju pri zaštiti od vrućine kako bi sačuvali svoje zdravlje i u najtežim uvjetima.

“Unatoč upozorenjima, građani se nastavljaju izlagati jakom suncu i velikoj vrućini, zbog čega dolazi do mučnina, vrtoglavica, kratkotrajnog gubitka svijesti i drugih zdravstvenih poteškoća koje u nekim slučajevima mogu završiti kobno po zdravlje i život ljudi”, upozorava HZHM.

Svima koji neizbježno ne moraju izlaziti i izlagati se suncu i visokim temperaturama, preporuča se da ostanu u zatvorenim i po mogućnosti rashlađenim prostorima te izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana.

Djeca, trudnice, starije osobe te srčani bolesnici i bolesnici oboljeli od šećerne bolesti trebali bi izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati.

Preporuča se nošenje lagane, široke, svijetle odjeće prirodnih materijala, konzumiranje češćih malih obroka te redovito uzimanje tekućine, poručili su iz HZHM-a.

Autor: A.P.

ZADNJE VIJESTI