Nikola Cutuk/PIXSELL

IDS predlaže zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, HNS to podržava

Autor: Hina

Iako IDS predlaže zatvorske sankcije za sve simbole koji se vežu uz ustaški režim, nijednu kaznu ne predviđa za simbole komunizma.

IDS predlaže izmjene Kaznenog zakona, kojima bi se odredila zatvorska kazna za isticanje fašističkih simbola, što uključuje i ustaški pozdrav “Za dom spremni”, a HNS, koji je dio vladajuće koalicije, podržava taj prijedlog.

“IDS radi na prijedlogu izmjena zakona, a budemo li imali većinu u Saboru, zakon će proći. Ako ne prođe, to će značiti da moramo još sazreti kao društvo”, izjavio je u srijedu Hini predsjednik stranke Boris Miletić, no pritom nije htio govoriti o tome koliko bi iznosila ta zatvorska kazna istaknuvši da je izrada prijedloga u završnoj fazi te će vrlo brzo biti upućen u Sabor.

Sve razvijene demokratske zemlje, pa tako i Italija i Njemačka, takvu simboliku kažnjavaju zatvorom. Idemo s time u proceduru i vrlo jasno ćemo definirati koje znakovlje nije prihvatljivo, a posebno sporni poklič “Za dom spremni”, rekao je Miletić.

Premda o konkretnoj podršci parlamentarnih stranaka IDS-ovu prijedlogu još nisu razgovarali, Miletić je potvrdio kako je bilo neformalnih razgovora. “Računamo na potporu lijevo-liberalnih stranaka, dakle SDP-a, HNS-a, kao i GLAS-a, predstavnika manjina, ali i umjerene desnice”, kaže Miletić.

Iako IDS predlaže zatvorske sankcije za sve simbole koji se vežu uz ustaški režim, nijednu kaznu ne predviđa za simbole komunizma.

“Ne možemo izjednačiti antifašizam i komunizam. Uostalom, pod zvijezdom petokrakom Istra je vraćena matici domovini, dakle ta je zvijezda oslobodila naše gradove, našu Istru i pripojila je matici Domovini. Ne znam kako netko može biti protiv toga”,  poručio je Miletić.

IDS-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona podupire HNS, koji je u srijedu priopćio da će podržati svaku inicijativu kojom bi se zabranilo korištenje fašističkih simbola, kao i ustaškog pozdrava “Za dom spremni”. HNS također smatra da o visini kazne svoje stajalište trebaju iznijeti pravni stručnjaci.




“Ponavljamo da ustaškoj ikonografiji nema mjesta u hrvatskom javnom prostoru. Još jednom izražavamo svoj više puta izrečeni stav da taj pozdrav nije izraz domoljublja, nego sramota za našu zemlju”, poručuje HNS u priopćenju.

Također ocjenjuje žalosnim što je hrabrost branitelja poginulih za slobodnu i demokratsku Hrvatsku gurnuta u drugi plan “zbog pojedinaca kojima su slogani važniji od žrtve za Hrvatsku”.

Drago nam je da je pozdrav “Za dom spremni” neprihvatljiv i za premijera Andreja Plenkovića, te da će se zakonom o zabrani isticanja simbola totalitarnih režima, koji predlaže Vlada, trajno riješiti problem koji već mjesecima opterećuje hrvatski javni prostor, ističu HNS-ovci u priopćenju.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.