Patrik Macek/PIXSELL

PLENKOVIĆ NOVI MANDATAR: Dobio povjerenje za sastavljanje Vlade! 

Autor: A. P./T. P.

"Andrej Plenković donio mi je 91 potpis zastupnika čime očito uživa povjerenje većine. Danas ću mu uručiti mandat za sastav nove, 14. po redu Vlade Republike Hrvatske", izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Nakon što joj potpisima dokaže da za to uživa potporu natpolovične većine izabranih saborskih zastupnika, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas u podne došao je na Pantovčaku kako bi od predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović zatražio mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade.

Plenković je na Pantovčak došao nakon što je postignut dogovor o sastavljanju vlade između HDZ-a i Mosta te se očekuje kako će predsjednici predati više od 90 potpisa potpore. Među prikupljenim potpisima 14 je Mostovih po koje je u središte Mosta ranije danas došao HDZ-ovac Davor Ivo Stier. Kao 14. se Klubu priključio Hrvoje Runtić, bivši supredsjednik Živog zida, a Božo Petrov najavio je da će za nekoliko mjeseci imati 15 zastupnika koji su im potrebni radi slanja zakona prema hitnoj proceduri.

Mandat za sastavljanje povjerava se osobi koja na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine izabranih zastupnika, a hrvatski parlament ima 151 zastupnika, navodi se prema Ustavu RH.

Plenković je u roku od 30 dana, prema Ustavu, a nakon što prihvati mandat, dužan program Vlade i njezine članove predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju.

U petak 14. listopada održat će se konstituirajuća sjednica 9. saziva Hrvatskog sabora.

Upitan hoćemo li imati Vladu do utorka, Plenković je kazao da bi se to moglo dogoditi i ranije. ”Možda i u ponedjeljak, zašto ne?”.

Nakon sastanka i predanih potpisa, predsjednica i Plenković obratili su se javnosti:




“Andrej Plenković donio mi je 91 potpis zastupnika čime očito uživa povjerenje većine. Danas ću mu uručiti mandat za sastav nove, 14. po redu Vlade Republike Hrvatske”, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čestitavši Plenkoviću i izrazivši želju da će iduća vlada biti stabilna i djelotvorna. “Vjerujem da će političkim životom ubuduće dominirati suradnja u rješavanju bitnih pitanja. To je za Hrvatsku iznimno bitno i to očekuju i građani. Vjerujem da će biti i puno konstruktivnija suradnja između svih poluga državne vlasti”, dodala je predsjednica.

“Predsjednici sam uručio 91 potpis. Mandat koji mi je Predsjednica povjerila predstavlja veliku čast, odgovornost i obvezu da u što kraćem roku pristupim formiranju nove vlade. Prioritet vlade bit će budućnost, gospodarstvo, nova radna mjesta, demografsku obnovu, političku stabilnost…Očekujem učinkovitu i kvalitetnu suradnju s predsjednicom republike”, rekao je Plenković.




Autor:A. P./T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.